SMAŽÍME VO FRITÉZEAk dávate prednosť smaženiu pokrmov vo fritéze, robíte dobre, pretože vo fritovacom hrnci prijímajú potraviny o polovicu menej
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
SMAŽÍME VO FRITÉZE
Ak dávate prednosť smaženiu pokrmov vo fritéze, robíte dobre, pretože vo fritovacom hrnci prijímajú potraviny o polovicu menej tuku ako bežne na panvici. Fritujeme nielen rezne, ktoré pripravíme doma čerstvé, ale aj zmrazené polotovary a pokrmy. Každá gazdinka by mala vedieť, že:
Potraviny bohaté na bielkoviny - mäso, ryby, morské živočíchy - osušíme, prípadne ľahko poprášime múkou a tak fritujeme. Môžeme ich obaliť v trojobale alebo v cestíčku, Ostatné potraviny s vyšším obsahom vody (ovocie a zelenina) fritujeme iba obalené.
Obaľované potraviny pripravujeme tesne pred smažením, aby obal nezvlhol a neopadal.
Nefritujeme príliš veľa potravín naraz, ale toľko, aby mohli voľne plávať v tuku. Lepšie výsledky dosiahneme s niekoľkými menšími dávkami. Tu sa ponáhľanie nevypláca.
Smažíme podľa možnosti v približne rovnako veľkých kusoch, aby sa rovnomerne presmažili.
Mrazené pokrmy sú často pokryté ľadovými kryštálikmi, preto ich pred smažením odstránime. Košík so zmrazenými potravinami ponárame do oleja postupne, pomaly, aby sa tuk nespenil a nevytekal vrchom.
Hlboko zmrazené potraviny necháme aspoň trošku rozmraziť, aby sa nestalo, že vnútorná časť zostane surová.
Tuk by sme mali vymeniť, ak je hustý, hnedý lebo nepríjemne zapácha. Pach napr. po rybách odstránime tak, keď v rozohriatom tuku pri teplote 160 stupňov Celzia smažíme 5 minút dva krajíčky chleba.