Podávame syry
Syry môžeme podávať ako samostatný chod tzv. syrový tanier. Mal by pozostávať z odlišných druhov, pre každého niečo.
Smotanové čerstvé syry majú zvyčajne sladkastú chuť a konzistenciu tvarohu. Ich spestrením sú syry dochutené korením, bylinkami a zeleninou na povrchu napr. mletou paprikou, kúskami kapie alebo nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou.
Eidam patrí k tzv. nárezovým syrom a je u nás najbežnejší. Podávame ho v tenkých plátkoch, rôzne aranžovaný do kornútikov alebo trojuholníkov.
Ementál - zo Švajčiarska dal názov celej skupine syrov. Tvrdé syry tohto typu (u nás napr. primátor, moravský bochník) majú charakteristické duté oká a mliečne orieškovú chuť. Hodia sa na krájanie aj strúhanie.
Hermelín, Plesnivec - sú variantom francúzskeho camembertu a zastupujú skupinu mäkkých syrov na povrchu s plesňou. Správne zrelý je vtedy, ak pekne pruží pri stisnutí prstami.
Gorgonzola - je tučný taliansky syr ostrejšej chuti. Je to slávny predstaviteľ syra so svetlým cestom, prerasteným vnútornou modrou plesňou. Známym našim zástupcom tejto skupiny je niva, najbližšia príbuzná rokfóru. Syr je správne zrelý, ak pleseň na kôre zreteľne kvitne.
Kvalitné syry nemusíme ochucovať, mali by sme ich podávať iba tak, v najčistejšej forme, úhľadné nakrájané, ozdobené ovocím a zeleninou. Pri rôznych spoločenských príležitostiach je vhodné ponúknuť rôzne kombinované a zdobené syrové sústa jednohubky a chuťovky. V každom prípade však syry chránime pred vyschnutím, najlepšie mikroténovou fóliou. Na snímke sú povykrajované tvary eidamu ozdobené tvarohovým krémom a ovocím.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.