nahradiť smotanou s 10% tuku. Na opekanie a smažene používajme teflónovú panvicu bez tuku, v rúre zapekajme vo fólii na pečenie, prípadne v alobale. Do šalátov dávajme vysokohodnotný olivový olej. Výsledok sa ukáže aj na našej hmotnosti.
(hir)
KALERÁBOVÉ LISTY
Kupujete na trhu mladé kaleráby? Nenechajte si odtrhnúť vňať, pretože čerstvé kalerábové listy obsahujú okrem dôležitých vitamínov a minerálov aj veľké množstvo betakaroténu. Listy poumývajme, posekajme nadrobno a hneď máme surovinu potrebnú na varenie.
(hir)
SUCHÝ SALÁM V CHLADNIČKE
Suché salámy by sme mali aj v chladničke správne uskladňovať. Nemali by sme ich nechať v papieri alebo fólii, do ktorej nám ich v obchode zabalili. Najlepšie je zabaliť ich pevne do pergamenového papiera a dať do uzatvoreného priestoru v dverách chladničky.
DO MÄSA NEPICHÁME
Počas opekania mäsa nesmieme pri obracaní do neho pichať vidličkou. Poškodili by sme tým svalové vlákna a z mäsa by vytekala cenná šťava. Radšej ho obracajme drevenou alebo plastovou "obracačkou".
(Ko)
SEZAMOVÉ SEMIENKA
Ešte stále sme nenašli pre ne v kuchyni širšie použitie okrem posypania pečiva. Viete čo obsahujú a aké služby robia nášmu organizmu? Vďaka železu, zinku a medi posilňujú nervový systém a udržujú v kondícii obehový systém. Kyseliny nikotínová a listová zlepšujú náladu a sústredenosť, srdcu prospieva vysoký obsah vitamínov B - komplexu.
(som)
Autor: ČÍM NAHRADÍME TUKY
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.