Varte a pečte s nami
S týmto mesiacom - júnom - sa viaže aj príprava na dovolenku a prázdniny. Vy, ktorí sa pripravujete na oddych v zahraničí, budete mať možnosť ochutnať špeciality tamojšej kuchyne. A vy, ktorí ste sa rozhodli dovolenkovať na Slovensku alebo doma a vychutnávať denne leňošenie pri vode alebo v lese či na záhradke, pripravte si niektorú špecialitu podľa receptov, ktoré sme pre vás vybrali z medzinárodnej kuchyne.
ROŠTENKY ESTERHÁZY (Maďarsko)
Potrebujeme: 4 roštenky, 2 lyžice masti, soľ, čierne korenie, 1 polievkovú lyžicu sladkej mletej papriky, pol lyžičky pálivej papriky, 2 cibule, 2 zelené papriky, hŕstku polohrubej múky, 0,25 l masoxového vývaru, 1 lyžica citrónovej šťavy, pohár tokajského vína, 0,2 l kyslej smotany.
Postup: Mäso prudko opečieme po oboch stranách na masti. Vyberieme, osolíme, okoreníme, pridáme obidva druhy papriky. Na tuku usmažíme cibuľu a dve papriky pokrájané na rezance, poprášime múkou. Cibuľu zriedime vývarom, vložíme do nej mäso a dusíme kým nezmäkne. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu, víno a smotanu.
(obr. 1)
KRAKOVSKÉ PALACINKY (Poľsko)
Potrebujeme: 400 g údeného mäsa, soľ, 1 väčšiu cibuľu, 200 g guľatej ryže, pol lyžičky mletého čierneho korenia, 2 lyžice oleja, 8 slaných palaciniek (pripravených obvyklým spôsobom, iba do zmesi pridáme ešte soľ), 400 g kelu, 2 lyžice oleja, soľ, 6 strúčikov cesnaku.
Postup: Údené mäso uvaríme, na oleji speníme cibuľu a vsypeme horúcou vodu prepláchnutú ryžu. Za stáleho miešania mierne popražíme a potom zalejem vodou z údeného, prisolíme a dusíme pod pokrievkou domäkka. Údené mäso nakrájame nadrobno, vmiešame do hotovej ryže, okoreníme. Potom rizoto zabalíme do palaciniek a podávame s duseným kelom. Pripravíme ho tak, že kel nakrájaný na rezance vsypeme na 2 lyžiaciach oleja, osolíme, podlejeme troškou vývaru a dusíme. Podľa potreby pridáme vývar. Nakoniec ochutíme rozotretým cesnakom.
(obr. 2)
POLIEVKA PETRA VEĽKÉHO (Rusko)
Potrebujeme: 1 l hovädzieho a slepačieho vývaru (z kocky), 200 g šampiňónov, 2 lyžice múky, 1 žĺtok, 2 lyžice šľahačky, soľ, strúhaný muškátový oriešok.
Knedličky: 200 g vareného kuracieho mäsa, 1 lyžička masla, petržlenová vňať, soľ, 2 lyžice hustého cesta z vajíčka, múky, soli a vody (asi ako na palacinky), 1 bielok, 2 lyžice šľahačky.
Postup: Šampiňóny nakrájame, uvaríme a pomeliem. Z múky a vývaru pripravíme bešamel, pridáme pomleté šampiňóny a žĺtok rozmiešaný so šľahačkou, všetko zalejem vývarom. Medzitým pripravíme knedlíčky: uvarené kuracie mäso pomelieme a zmiešame s maslom, palacinkovým cestom a bielkom rozšľahaným so šľahačkou. Pridáme pokrájanú petržlenovú vňať, posolíme a formujeme malé guľky, ktoré varíme niekoľko minút v malom množstve vody. Hotové vložíme do polievky, ktorú pred podávaním dochutíme muškátovým orieškom a keď treba, dosolíme.
(obr. 3)
KEFTEDAKIA (Grécko)
Potrebujeme: 800 g rôznych druhov mletého mäsa (bravčové, hovädzie a iné), 2 cibule, 1 lyžicu masla, 6 strúčikov cesnaku, 2 vajcia, hrsť hladkej múky, soľ, 1 lyžičku mletého čierneho korenia, 1 lyžičku mäty priepornej, 1 lyžičku oregana, 2 krajíčky bieleho podlhovastého chleba, 1 pohár bieleho prírodného vína, olej na smaženie.
Postup: Mäso, pokrájanú cibuľu, rozotretý cesnak, mätu, oregano, vajcia, 2 krajíčky bieleho chleba namočeného vo víne a múku dobre premiešame a posolíme. Formujeme guľky a smažíme ich na oleji alebo zapečieme v rúre na vymastenom pekáči. Podávame s varenými zemiakmi.
(obr. 4)
ANDALÚZSKY BIFTEK (Španielsko)
Potrebujeme: 4 hrubšie plátky sviečkovice, 2 lyžice oleja, soľ, čierne korenie, 2 menšie baklažány, 120 g šunky, 2 lyžice masla, 1 cibuľa, 100 g ryže, 4 paradajky, 1 lyžica kečupu, niekoľko kvapiek tabaska.
Postup: Mäso prudko opečieme na oleji, posolíme, okoreníme. Pozdĺžne prerezané baklažány krátko podusíme, potom vydlabeme lyžicou a naplníme pokrájanou šunkou. Na masle speníme pokrájanú cibuľu a na nej podusíme ryžu. Paradajky sparíme horúcou vodou, olúpeme, vydlabeme a naplníme osolenou ryžou. Do šťavy po mäsa vmiešame kečup, vnútro paradajok a niekoľko kvapiek tabaska. Bifteky dáme na taniere a obložíme polovičkou naplneného baklažánu a plnenou paradajkou. Nakoniec polejeme šťavou.
(obr. 5)
VATIKÁNSKA KÁVA (Taliansko)
Potrebujeme: 7 g mletej kávy, 1 pohár mlieka, cukor.
Postup: Mlieko a cukor privediem do varu, pridáme kávu, opäť necháme prejsť varom. Precedíme a podávame.
(obr. 6)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.