Korzár logo Korzár

Čarovanie s vareškou

Varte a pečte s namiS týmto mesiacom - júnom - sa viaže aj príprava na dovolenku a prázdniny. Vy, ktorí sa pripravujete na oddych v zahraničí,

Varte a pečte s nami

S týmto mesiacom - júnom - sa viaže aj príprava na dovolenku a prázdniny. Vy, ktorí sa pripravujete na oddych v zahraničí, budete mať možnosť ochutnať špeciality tamojšej kuchyne. A vy, ktorí ste sa rozhodli dovolenkovať na Slovensku alebo doma a vychutnávať denne leňošenie pri vode alebo v lese či na záhradke, pripravte si niektorú špecialitu podľa receptov, ktoré sme pre vás vybrali z medzinárodnej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

ROŠTENKY ESTERHÁZY (Maďarsko)

Potrebujeme: 4 roštenky, 2 lyžice masti, soľ, čierne korenie, 1 polievkovú lyžicu sladkej mletej papriky, pol lyžičky pálivej papriky, 2 cibule, 2 zelené papriky, hŕstku polohrubej múky, 0,25 l masoxového vývaru, 1 lyžica citrónovej šťavy, pohár tokajského vína, 0,2 l kyslej smotany.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Mäso prudko opečieme po oboch stranách na masti. Vyberieme, osolíme, okoreníme, pridáme obidva druhy papriky. Na tuku usmažíme cibuľu a dve papriky pokrájané na rezance, poprášime múkou. Cibuľu zriedime vývarom, vložíme do nej mäso a dusíme kým nezmäkne. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu, víno a smotanu.

(obr. 1)

KRAKOVSKÉ PALACINKY (Poľsko)

Potrebujeme: 400 g údeného mäsa, soľ, 1 väčšiu cibuľu, 200 g guľatej ryže, pol lyžičky mletého čierneho korenia, 2 lyžice oleja, 8 slaných palaciniek (pripravených obvyklým spôsobom, iba do zmesi pridáme ešte soľ), 400 g kelu, 2 lyžice oleja, soľ, 6 strúčikov cesnaku.

Postup: Údené mäso uvaríme, na oleji speníme cibuľu a vsypeme horúcou vodu prepláchnutú ryžu. Za stáleho miešania mierne popražíme a potom zalejem vodou z údeného, prisolíme a dusíme pod pokrievkou domäkka. Údené mäso nakrájame nadrobno, vmiešame do hotovej ryže, okoreníme. Potom rizoto zabalíme do palaciniek a podávame s duseným kelom. Pripravíme ho tak, že kel nakrájaný na rezance vsypeme na 2 lyžiaciach oleja, osolíme, podlejeme troškou vývaru a dusíme. Podľa potreby pridáme vývar. Nakoniec ochutíme rozotretým cesnakom.

SkryťVypnúť reklamu

(obr. 2)

POLIEVKA PETRA VEĽKÉHO (Rusko)

Potrebujeme: 1 l hovädzieho a slepačieho vývaru (z kocky), 200 g šampiňónov, 2 lyžice múky, 1 žĺtok, 2 lyžice šľahačky, soľ, strúhaný muškátový oriešok.

Knedličky: 200 g vareného kuracieho mäsa, 1 lyžička masla, petržlenová vňať, soľ, 2 lyžice hustého cesta z vajíčka, múky, soli a vody (asi ako na palacinky), 1 bielok, 2 lyžice šľahačky.

Postup: Šampiňóny nakrájame, uvaríme a pomeliem. Z múky a vývaru pripravíme bešamel, pridáme pomleté šampiňóny a žĺtok rozmiešaný so šľahačkou, všetko zalejem vývarom. Medzitým pripravíme knedlíčky: uvarené kuracie mäso pomelieme a zmiešame s maslom, palacinkovým cestom a bielkom rozšľahaným so šľahačkou. Pridáme pokrájanú petržlenovú vňať, posolíme a formujeme malé guľky, ktoré varíme niekoľko minút v malom množstve vody. Hotové vložíme do polievky, ktorú pred podávaním dochutíme muškátovým orieškom a keď treba, dosolíme.

SkryťVypnúť reklamu

(obr. 3)

KEFTEDAKIA (Grécko)

Potrebujeme: 800 g rôznych druhov mletého mäsa (bravčové, hovädzie a iné), 2 cibule, 1 lyžicu masla, 6 strúčikov cesnaku, 2 vajcia, hrsť hladkej múky, soľ, 1 lyžičku mletého čierneho korenia, 1 lyžičku mäty priepornej, 1 lyžičku oregana, 2 krajíčky bieleho podlhovastého chleba, 1 pohár bieleho prírodného vína, olej na smaženie.

Postup: Mäso, pokrájanú cibuľu, rozotretý cesnak, mätu, oregano, vajcia, 2 krajíčky bieleho chleba namočeného vo víne a múku dobre premiešame a posolíme. Formujeme guľky a smažíme ich na oleji alebo zapečieme v rúre na vymastenom pekáči. Podávame s varenými zemiakmi.

(obr. 4)

ANDALÚZSKY BIFTEK (Španielsko)

Potrebujeme: 4 hrubšie plátky sviečkovice, 2 lyžice oleja, soľ, čierne korenie, 2 menšie baklažány, 120 g šunky, 2 lyžice masla, 1 cibuľa, 100 g ryže, 4 paradajky, 1 lyžica kečupu, niekoľko kvapiek tabaska.

Postup: Mäso prudko opečieme na oleji, posolíme, okoreníme. Pozdĺžne prerezané baklažány krátko podusíme, potom vydlabeme lyžicou a naplníme pokrájanou šunkou. Na masle speníme pokrájanú cibuľu a na nej podusíme ryžu. Paradajky sparíme horúcou vodou, olúpeme, vydlabeme a naplníme osolenou ryžou. Do šťavy po mäsa vmiešame kečup, vnútro paradajok a niekoľko kvapiek tabaska. Bifteky dáme na taniere a obložíme polovičkou naplneného baklažánu a plnenou paradajkou. Nakoniec polejeme šťavou.

(obr. 5)

VATIKÁNSKA KÁVA (Taliansko)

Potrebujeme: 7 g mletej kávy, 1 pohár mlieka, cukor.

Postup: Mlieko a cukor privediem do varu, pridáme kávu, opäť necháme prejsť varom. Precedíme a podávame.

(obr. 6)

Autor: som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 149
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 10 118
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 333
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 153
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 001
  6. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 2 746
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 406
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 320
  1. Vladimír Bojničan: Bez dôslednej sekularity niet slobodnej demokracie
  2. Anton Kovalčík: Druhá svetová a James Bond z Vatikánu. Prvá časť.
  3. Tomáš Susko: Slnko v sieti pre Vlny? Prečo ocenený scenár nefunguje.
  4. Soňa Kallová: Zelený štvrtok v Tesco
  5. Michal Michňák: Vlastné bývanie? Pre mnohých Slovákov už len sen
  6. Eva Bachletová: Veľkonočný zázrak života
  7. Viktor Pamula: Rozmohol sa nám tu taký nešvár.
  8. Tomáš Vodvářka: Velký pátek jako příležitost
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 136
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 24 952
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 501
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 694
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 613
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 870
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 377
  8. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida. 8 682
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Vladimír Bojničan: Bez dôslednej sekularity niet slobodnej demokracie
  2. Anton Kovalčík: Druhá svetová a James Bond z Vatikánu. Prvá časť.
  3. Tomáš Susko: Slnko v sieti pre Vlny? Prečo ocenený scenár nefunguje.
  4. Soňa Kallová: Zelený štvrtok v Tesco
  5. Michal Michňák: Vlastné bývanie? Pre mnohých Slovákov už len sen
  6. Eva Bachletová: Veľkonočný zázrak života
  7. Viktor Pamula: Rozmohol sa nám tu taký nešvár.
  8. Tomáš Vodvářka: Velký pátek jako příležitost
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 136
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 24 952
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 501
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 694
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 613
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 870
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 377
  8. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida. 8 682
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu