Viete správne grilovať?
V lete je v obľube grilovanie. K nemu nestačí iba mať dokonalý gril a vybavenie, ale aj znalosť zásad správneho grilovania na uhlíkoch, rozpálených kameňoch alebo v rúre. Grilovať na ohni môžete takmer všetko - mäso, ryby, zeleninu, huby.
Mäso
- Najmenej dve hodiny pred grilovaním ho musíme vybrať z chladničky. Ak je veľmi chudé, prešpikujeme ho slaninkou.
- Solíme ho až pred skončením grilovania alebo tesne po ňom, aby nebolo suché.
- Minimálne hodinu pred grilovaním mäso marinujeme v marináde alebo potrieme aromatizovaným olejom.
- Dôležité je, aby vzdialenosť grilovacej mriežky od ohňa bola najmenej 15 cm a u väčšieho kusa mäsa viac. Šťava z mäsa nesmie kvapkať do ohňa. Môžeme si pomôcť podložením mäsa alobalom alebo špeciálnou miskou.
Zelenina
- Najmenej 10 minút pred grilovaním musíme zeleninu natrieť aromatizovaným olejom - s cesnakom, oreganom a pod.
- Zemiaky pečieme v horúcom popole po predchádzajúcom umytí a poprepichovaní vidličkou tak, že ich zabalíme každý osobitne do alobalu a zahrabeme asi na 45 minút do popola.
Ryby
- Z veľkých rýb neodstraňujeme šupiny. Vyčistené ryby narežeme po celej dĺžke brušnej dutiny a otvor naplníme aromatickými bylinkami - rozmarínom, bobkovým listom, tymianom). Vzdialenosť mriežky: 15 - 20 cm.
- Zmrazené ryby pred grilovaním úplne rozmrazíme.
- Veľké ryby pečieme asi 15 minút. Použijeme špeciálnu drôtenú mriežku, do ktorej rybu zavrieme, aby sa nerozpadla.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.