Korzár logo Korzár

Varte a pečte s nami

Argentínske chimichuri (čimičuri) s mäsomPotrebujeme: 600 g hovädzej sviečkovej, 8 zemiakov, 8 paradajol, zväzok petržlenovej vňate, 3 strúčiky

Argentínske chimichuri (čimičuri) s mäsom

Potrebujeme: 600 g hovädzej sviečkovej, 8 zemiakov, 8 paradajol, zväzok petržlenovej vňate, 3 strúčiky cesnaku, olivový olej, mletá sladká paprika, čierne korenie, soľ.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Paradajky sparíme, olúpeme a odstránime zrniečka, dužinu nakrájame na malé kocky. Pridáme posekanú vňať, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, papriku, premiešame s olivovým olejom, aby vznikla hustá omáčka. Mäso nakrájame na 4 porcie, zľahka naklepeme hánkami prstov, posolíme, okoreníme a prudko opečieme na oleji. Tesne pred servírovaním pridáme k mäsu pripravenú omáčku chimichuri. Zemiaky umyjeme, rozpolíme, posolíme, otrieme jeden kúsok o druhý, aby vznikla vrstva škrobu. Upečieme v rúre a podávame. (obr. 1)

SkryťVypnúť reklamu

Chimichuri je hustá bylinková omáčka, ktorá je v Argentíne taká obľúbená, ako u nás napr. kečup. Používa sa k mäsu a všetkým pikantným pokrmom.

Cukety zapečené s tuniakom

Potrebujeme: 4 menšie mladé cukety, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 50 g nakladaných paradajok, 50 g závarkových cestovín, 150 g tuniaka vo vlastnej šťave z konzervy, soľ, čierne korenie, 1 lyžicu masla, 2 lyžice strúhanky.

Postup: Dobre umyté cukety (šupu neokrajujeme) pozdĺžne rozkrojíme a vydlabeme. Nadrobno nakrájanú cibuľu aj cesnak orestujeme na oleji, pridáme paradajkový pretlak a paradajky, na miernom ohni pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Uvaríme cestoviny a primiešame ich spolu s rozdrveným tuniakom, z ktorého sme zliali šťavu k paradajkám, osolíme, okoreníme. Na vymastený plech dáme vydlabané cukety s tuniakovo-paradajkovou plnkou. Na masle opražíme strúhanku a posypeme ňou cukety. Pečieme asi 25 minút. Tento pokrm (obr. 2) patrí k tradičným talianskym pochúťkam a Taliani k nemu jedia pečivo a šalát.

SkryťVypnúť reklamu

Paradajky plnené šampiňónmi

Potrebujeme: 8 mäsitých, stredne veľkých paradajok, 250 g šampiňónov, zväzok petržlenovej vňate, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice masla, 4 lyžice smotany, soľ, čierne korenie, 2 krajčeky toastového chleba, 1 vajce, 1 žĺtok, 100 g postrúhaného eidamu, muškátový oriešok.

Postup: Z paradajok odkrojíme vrchné časti, lyžicou vydlabeme vnútro, dužinu pokrájame a jadierka vyhodíme, lebo pečené by stvrdli a nie sú chutné. Šampiňóny pokrájame na drobné kocky, na panvici orestujeme na 1 lyžici masla pokrájanú cibuľu s cesnakom. Pridáme šampiňóny a dužinu z paradajok, podusíme, pridáme pokrájanú vňať. Náplň prelejeme smotanou a necháme prejsť varom. Osolíme, okoreníme. Toastový chlieb nakrájame na drobné kocky, pridáme k šampiňónovej zmesi so žĺtkom i vajíčkom a s väčšou časťou postrúhaného syra. Dochutíme muškátovým orieškom a touto zmesou naplníme vydlabané paradajky. Poukladáme ich do pekáčika a na každú paradajku položíme malý kúsok masla, posypeme zvyšným syrom a dáme do rúry piecť asi na 20 minút. Hotové podávame ako teplý predkrm (obr. 3) alebo s ľubovoľnou prílohou a šalátom ako samostatné jedlo.

SkryťVypnúť reklamu

Bravčové soté s karí

Potrebujeme: 600 g bravčovej panenskej, 600 g mrazenej zeleniny, tzv. čínskej, 2 - 3 lyžice sójovej omáčky, vývar na podliatie, 2 lyžťicu škrobovej múčky, olej, karí korenie, soľ.

Postup: Bravčovú panenskú nakrájame na stredne veľké kocky na premiešame s karí korením a škrobovou múčkou. V hlbšej panvici za stáleho miešania orestujeme na oleji mäso. Pridáme mrazenú zeleninu, premiešame, ochutíme sójovou omáčkou, podlejeme vývarom, podľa chuti osolíme, a krátko podusíme. Ozdobíme bielymi a červenými reďkovkami, uhorkou, plátkami v šupe uvarených zemiakov (obr. 4).

Cestovinový šalát so zeleninou

Potrebujeme: 250 g cestovín, najlepšie kolienok, 200 g bieleho jogurtu, 200 g majonézy, 2 lyžice bylinkového octu, 2 strúčiky cesnaku, polovica šalátovej uhorky, 1 kyslé jablko, 1 červená paprika, 150 g hráčku, 100 g ementálu, 1 lyžica citrónovej šťavy.

Postup: Pripravíme si dresing tak, že zmiešame majonézu s jogurtom a octom, pridáme rozotrený cesnak, dochutíme soľou, korením a dobre premiešame. Uvaríme cestoviny, prepláchneme studenou vodou a dáme do misy. Pridáme uhorku, ktoré sme najprv rozpolili, vybrali jadierka a nakrájali na kúsky, pokrájame jablko, uvarený hrášok a nahrubo nakrájaný syr. Všetko premiešame, posolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou. Šalát pokvapkáme dresingom a zdobíme čerstvými vňaťami. Podávame ako samostatné jedlo (obr. 5).

Kuracie závitky s ovocím

Potrebujeme: 2 póry, 8 marhúľ, 4 kusy kuracích pŕs, soľ, čierne korenie, mätu piepornú, 100 g syra Lučina, 8 plátkov anglickej slaninky, 2 lyžice oleja, 50 ml bieleho vína, 250 ml hydinového vývaru (z kocky), 1 lyžicu masla, 2 lyžice zápražky.

Postup: Jeden pór nakrájame na kúsky asi 5 cm dlhé, marhule prepolíme a nakrájame. Mäso rozkrojíme na 8 tenkých plátkov, dáme do mikroténu a zľahka naklepeme na tenko, posolíme, okoreníme, natrieme syrom Lučina a mätové lístky položíme navrch. Na každý plátok dáme po jednom kúsku póru a niekoľko kúskov marhúľ, skrútime, obalíme slaninkou a upevníme špáradlami. Závitky opečieme na oleji zo všetkých strán, podlejeme vínom a vývarom a prikryté asi 20 minút dusíme do mäkka. Potom závitky vyberieme a šťavu zahustíme zápražkou. (Môže byť aj z polotovar z obchodu.) Druhý pór nakrájame na kolieska a orestujeme na masle. Podávame so závitkami, zemiakovou kašou alebo ryžou (obr. 6).

Všetky recepty sú pre štyri osoby.

Autor: Ko

Zaujímavosti

Prezidentka Islandu Halla Tómasdóttir.

Najlepšie sa spoznáme, keď zažijeme inú kultúru.


Redakcia Korzára
Finále McDonald's Cup: Radosť z prvého miesta. Teší sa ZŠ Spojová Banská Bystrica.

Stretli sa tí najlepší z najlepších.


Redakcia Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 15 746
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 150
  3. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 541
  4. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 4 482
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 4 015
  6. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 3 700
  7. Plátené tašky a opakované použitie 3 415
  8. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 2 582
  1. Martin Fronk: Brhlovce: Krumplová diera vytesaná do skaly
  2. Jozef Ivan: Google nadržiava babrákom
  3. Otilia Horrocks: Pozor !! Významná úprava VZN o parkovaní v Košiciach v neprospech osôb motoristov ŤZP !!!
  4. Matúš Grznár: Prosperujúci domov kdekoľvek na Slovensku – píše sa rok 2053 (II. časť)
  5. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy?
  6. Viktor Pamula: Prínosy členstva v NATO- výklad a výťah z knihy
  7. Miroslav Kollár: Prečo nechce pravica stavať premiéra?
  8. Štefan Šturdzík: Špinavosti v PPA a ich bagatelizovanie.
  1. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 378
  2. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 979
  3. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 924
  4. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 928
  5. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 10 591
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 7 790
  7. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 719
  8. Ján Valchár: No a tie Orešniky gďe? 4 669
  1. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  2. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  3. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  4. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  5. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  7. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  8. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Fronk: Brhlovce: Krumplová diera vytesaná do skaly
  2. Jozef Ivan: Google nadržiava babrákom
  3. Otilia Horrocks: Pozor !! Významná úprava VZN o parkovaní v Košiciach v neprospech osôb motoristov ŤZP !!!
  4. Matúš Grznár: Prosperujúci domov kdekoľvek na Slovensku – píše sa rok 2053 (II. časť)
  5. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy?
  6. Viktor Pamula: Prínosy členstva v NATO- výklad a výťah z knihy
  7. Miroslav Kollár: Prečo nechce pravica stavať premiéra?
  8. Štefan Šturdzík: Špinavosti v PPA a ich bagatelizovanie.
  1. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 378
  2. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 979
  3. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 924
  4. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 928
  5. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 10 591
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 7 790
  7. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 719
  8. Ján Valchár: No a tie Orešniky gďe? 4 669
  1. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  2. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  3. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  4. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  5. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  7. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  8. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu