Argentínske chimichuri (čimičuri) s mäsom
Potrebujeme: 600 g hovädzej sviečkovej, 8 zemiakov, 8 paradajol, zväzok petržlenovej vňate, 3 strúčiky cesnaku, olivový olej, mletá sladká paprika, čierne korenie, soľ.
Postup: Paradajky sparíme, olúpeme a odstránime zrniečka, dužinu nakrájame na malé kocky. Pridáme posekanú vňať, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, papriku, premiešame s olivovým olejom, aby vznikla hustá omáčka. Mäso nakrájame na 4 porcie, zľahka naklepeme hánkami prstov, posolíme, okoreníme a prudko opečieme na oleji. Tesne pred servírovaním pridáme k mäsu pripravenú omáčku chimichuri. Zemiaky umyjeme, rozpolíme, posolíme, otrieme jeden kúsok o druhý, aby vznikla vrstva škrobu. Upečieme v rúre a podávame. (obr. 1)
Chimichuri je hustá bylinková omáčka, ktorá je v Argentíne taká obľúbená, ako u nás napr. kečup. Používa sa k mäsu a všetkým pikantným pokrmom.
Cukety zapečené s tuniakom
Potrebujeme: 4 menšie mladé cukety, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 50 g nakladaných paradajok, 50 g závarkových cestovín, 150 g tuniaka vo vlastnej šťave z konzervy, soľ, čierne korenie, 1 lyžicu masla, 2 lyžice strúhanky.
Postup: Dobre umyté cukety (šupu neokrajujeme) pozdĺžne rozkrojíme a vydlabeme. Nadrobno nakrájanú cibuľu aj cesnak orestujeme na oleji, pridáme paradajkový pretlak a paradajky, na miernom ohni pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Uvaríme cestoviny a primiešame ich spolu s rozdrveným tuniakom, z ktorého sme zliali šťavu k paradajkám, osolíme, okoreníme. Na vymastený plech dáme vydlabané cukety s tuniakovo-paradajkovou plnkou. Na masle opražíme strúhanku a posypeme ňou cukety. Pečieme asi 25 minút. Tento pokrm (obr. 2) patrí k tradičným talianskym pochúťkam a Taliani k nemu jedia pečivo a šalát.
Paradajky plnené šampiňónmi
Potrebujeme: 8 mäsitých, stredne veľkých paradajok, 250 g šampiňónov, zväzok petržlenovej vňate, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice masla, 4 lyžice smotany, soľ, čierne korenie, 2 krajčeky toastového chleba, 1 vajce, 1 žĺtok, 100 g postrúhaného eidamu, muškátový oriešok.
Postup: Z paradajok odkrojíme vrchné časti, lyžicou vydlabeme vnútro, dužinu pokrájame a jadierka vyhodíme, lebo pečené by stvrdli a nie sú chutné. Šampiňóny pokrájame na drobné kocky, na panvici orestujeme na 1 lyžici masla pokrájanú cibuľu s cesnakom. Pridáme šampiňóny a dužinu z paradajok, podusíme, pridáme pokrájanú vňať. Náplň prelejeme smotanou a necháme prejsť varom. Osolíme, okoreníme. Toastový chlieb nakrájame na drobné kocky, pridáme k šampiňónovej zmesi so žĺtkom i vajíčkom a s väčšou časťou postrúhaného syra. Dochutíme muškátovým orieškom a touto zmesou naplníme vydlabané paradajky. Poukladáme ich do pekáčika a na každú paradajku položíme malý kúsok masla, posypeme zvyšným syrom a dáme do rúry piecť asi na 20 minút. Hotové podávame ako teplý predkrm (obr. 3) alebo s ľubovoľnou prílohou a šalátom ako samostatné jedlo.
Bravčové soté s karí
Potrebujeme: 600 g bravčovej panenskej, 600 g mrazenej zeleniny, tzv. čínskej, 2 - 3 lyžice sójovej omáčky, vývar na podliatie, 2 lyžťicu škrobovej múčky, olej, karí korenie, soľ.
Postup: Bravčovú panenskú nakrájame na stredne veľké kocky na premiešame s karí korením a škrobovou múčkou. V hlbšej panvici za stáleho miešania orestujeme na oleji mäso. Pridáme mrazenú zeleninu, premiešame, ochutíme sójovou omáčkou, podlejeme vývarom, podľa chuti osolíme, a krátko podusíme. Ozdobíme bielymi a červenými reďkovkami, uhorkou, plátkami v šupe uvarených zemiakov (obr. 4).
Cestovinový šalát so zeleninou
Potrebujeme: 250 g cestovín, najlepšie kolienok, 200 g bieleho jogurtu, 200 g majonézy, 2 lyžice bylinkového octu, 2 strúčiky cesnaku, polovica šalátovej uhorky, 1 kyslé jablko, 1 červená paprika, 150 g hráčku, 100 g ementálu, 1 lyžica citrónovej šťavy.
Postup: Pripravíme si dresing tak, že zmiešame majonézu s jogurtom a octom, pridáme rozotrený cesnak, dochutíme soľou, korením a dobre premiešame. Uvaríme cestoviny, prepláchneme studenou vodou a dáme do misy. Pridáme uhorku, ktoré sme najprv rozpolili, vybrali jadierka a nakrájali na kúsky, pokrájame jablko, uvarený hrášok a nahrubo nakrájaný syr. Všetko premiešame, posolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou. Šalát pokvapkáme dresingom a zdobíme čerstvými vňaťami. Podávame ako samostatné jedlo (obr. 5).
Kuracie závitky s ovocím
Potrebujeme: 2 póry, 8 marhúľ, 4 kusy kuracích pŕs, soľ, čierne korenie, mätu piepornú, 100 g syra Lučina, 8 plátkov anglickej slaninky, 2 lyžice oleja, 50 ml bieleho vína, 250 ml hydinového vývaru (z kocky), 1 lyžicu masla, 2 lyžice zápražky.
Postup: Jeden pór nakrájame na kúsky asi 5 cm dlhé, marhule prepolíme a nakrájame. Mäso rozkrojíme na 8 tenkých plátkov, dáme do mikroténu a zľahka naklepeme na tenko, posolíme, okoreníme, natrieme syrom Lučina a mätové lístky položíme navrch. Na každý plátok dáme po jednom kúsku póru a niekoľko kúskov marhúľ, skrútime, obalíme slaninkou a upevníme špáradlami. Závitky opečieme na oleji zo všetkých strán, podlejeme vínom a vývarom a prikryté asi 20 minút dusíme do mäkka. Potom závitky vyberieme a šťavu zahustíme zápražkou. (Môže byť aj z polotovar z obchodu.) Druhý pór nakrájame na kolieska a orestujeme na masle. Podávame so závitkami, zemiakovou kašou alebo ryžou (obr. 6).
Všetky recepty sú pre štyri osoby.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.