Korzár logo Korzár

Varte a pečte s nami

Argentínske chimichuri (čimičuri) s mäsomPotrebujeme: 600 g hovädzej sviečkovej, 8 zemiakov, 8 paradajol, zväzok petržlenovej vňate, 3 strúčiky

Argentínske chimichuri (čimičuri) s mäsom

Potrebujeme: 600 g hovädzej sviečkovej, 8 zemiakov, 8 paradajol, zväzok petržlenovej vňate, 3 strúčiky cesnaku, olivový olej, mletá sladká paprika, čierne korenie, soľ.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Paradajky sparíme, olúpeme a odstránime zrniečka, dužinu nakrájame na malé kocky. Pridáme posekanú vňať, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, papriku, premiešame s olivovým olejom, aby vznikla hustá omáčka. Mäso nakrájame na 4 porcie, zľahka naklepeme hánkami prstov, posolíme, okoreníme a prudko opečieme na oleji. Tesne pred servírovaním pridáme k mäsu pripravenú omáčku chimichuri. Zemiaky umyjeme, rozpolíme, posolíme, otrieme jeden kúsok o druhý, aby vznikla vrstva škrobu. Upečieme v rúre a podávame. (obr. 1)

SkryťVypnúť reklamu

Chimichuri je hustá bylinková omáčka, ktorá je v Argentíne taká obľúbená, ako u nás napr. kečup. Používa sa k mäsu a všetkým pikantným pokrmom.

Cukety zapečené s tuniakom

Potrebujeme: 4 menšie mladé cukety, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 50 g nakladaných paradajok, 50 g závarkových cestovín, 150 g tuniaka vo vlastnej šťave z konzervy, soľ, čierne korenie, 1 lyžicu masla, 2 lyžice strúhanky.

Postup: Dobre umyté cukety (šupu neokrajujeme) pozdĺžne rozkrojíme a vydlabeme. Nadrobno nakrájanú cibuľu aj cesnak orestujeme na oleji, pridáme paradajkový pretlak a paradajky, na miernom ohni pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Uvaríme cestoviny a primiešame ich spolu s rozdrveným tuniakom, z ktorého sme zliali šťavu k paradajkám, osolíme, okoreníme. Na vymastený plech dáme vydlabané cukety s tuniakovo-paradajkovou plnkou. Na masle opražíme strúhanku a posypeme ňou cukety. Pečieme asi 25 minút. Tento pokrm (obr. 2) patrí k tradičným talianskym pochúťkam a Taliani k nemu jedia pečivo a šalát.

SkryťVypnúť reklamu

Paradajky plnené šampiňónmi

Potrebujeme: 8 mäsitých, stredne veľkých paradajok, 250 g šampiňónov, zväzok petržlenovej vňate, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice masla, 4 lyžice smotany, soľ, čierne korenie, 2 krajčeky toastového chleba, 1 vajce, 1 žĺtok, 100 g postrúhaného eidamu, muškátový oriešok.

Postup: Z paradajok odkrojíme vrchné časti, lyžicou vydlabeme vnútro, dužinu pokrájame a jadierka vyhodíme, lebo pečené by stvrdli a nie sú chutné. Šampiňóny pokrájame na drobné kocky, na panvici orestujeme na 1 lyžici masla pokrájanú cibuľu s cesnakom. Pridáme šampiňóny a dužinu z paradajok, podusíme, pridáme pokrájanú vňať. Náplň prelejeme smotanou a necháme prejsť varom. Osolíme, okoreníme. Toastový chlieb nakrájame na drobné kocky, pridáme k šampiňónovej zmesi so žĺtkom i vajíčkom a s väčšou časťou postrúhaného syra. Dochutíme muškátovým orieškom a touto zmesou naplníme vydlabané paradajky. Poukladáme ich do pekáčika a na každú paradajku položíme malý kúsok masla, posypeme zvyšným syrom a dáme do rúry piecť asi na 20 minút. Hotové podávame ako teplý predkrm (obr. 3) alebo s ľubovoľnou prílohou a šalátom ako samostatné jedlo.

SkryťVypnúť reklamu

Bravčové soté s karí

Potrebujeme: 600 g bravčovej panenskej, 600 g mrazenej zeleniny, tzv. čínskej, 2 - 3 lyžice sójovej omáčky, vývar na podliatie, 2 lyžťicu škrobovej múčky, olej, karí korenie, soľ.

Postup: Bravčovú panenskú nakrájame na stredne veľké kocky na premiešame s karí korením a škrobovou múčkou. V hlbšej panvici za stáleho miešania orestujeme na oleji mäso. Pridáme mrazenú zeleninu, premiešame, ochutíme sójovou omáčkou, podlejeme vývarom, podľa chuti osolíme, a krátko podusíme. Ozdobíme bielymi a červenými reďkovkami, uhorkou, plátkami v šupe uvarených zemiakov (obr. 4).

Cestovinový šalát so zeleninou

Potrebujeme: 250 g cestovín, najlepšie kolienok, 200 g bieleho jogurtu, 200 g majonézy, 2 lyžice bylinkového octu, 2 strúčiky cesnaku, polovica šalátovej uhorky, 1 kyslé jablko, 1 červená paprika, 150 g hráčku, 100 g ementálu, 1 lyžica citrónovej šťavy.

Postup: Pripravíme si dresing tak, že zmiešame majonézu s jogurtom a octom, pridáme rozotrený cesnak, dochutíme soľou, korením a dobre premiešame. Uvaríme cestoviny, prepláchneme studenou vodou a dáme do misy. Pridáme uhorku, ktoré sme najprv rozpolili, vybrali jadierka a nakrájali na kúsky, pokrájame jablko, uvarený hrášok a nahrubo nakrájaný syr. Všetko premiešame, posolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou. Šalát pokvapkáme dresingom a zdobíme čerstvými vňaťami. Podávame ako samostatné jedlo (obr. 5).

Kuracie závitky s ovocím

Potrebujeme: 2 póry, 8 marhúľ, 4 kusy kuracích pŕs, soľ, čierne korenie, mätu piepornú, 100 g syra Lučina, 8 plátkov anglickej slaninky, 2 lyžice oleja, 50 ml bieleho vína, 250 ml hydinového vývaru (z kocky), 1 lyžicu masla, 2 lyžice zápražky.

Postup: Jeden pór nakrájame na kúsky asi 5 cm dlhé, marhule prepolíme a nakrájame. Mäso rozkrojíme na 8 tenkých plátkov, dáme do mikroténu a zľahka naklepeme na tenko, posolíme, okoreníme, natrieme syrom Lučina a mätové lístky položíme navrch. Na každý plátok dáme po jednom kúsku póru a niekoľko kúskov marhúľ, skrútime, obalíme slaninkou a upevníme špáradlami. Závitky opečieme na oleji zo všetkých strán, podlejeme vínom a vývarom a prikryté asi 20 minút dusíme do mäkka. Potom závitky vyberieme a šťavu zahustíme zápražkou. (Môže byť aj z polotovar z obchodu.) Druhý pór nakrájame na kolieska a orestujeme na masle. Podávame so závitkami, zemiakovou kašou alebo ryžou (obr. 6).

Všetky recepty sú pre štyri osoby.

Autor: Ko

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Na Marka oharka do jarka
  2. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 256
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 10 614
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 236
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 305
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 334
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 929
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 148
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 030
  1. Timotej Opálek: Baby Lasagna / Praha
  2. Viktor Pamula: Sociálny štát ? Vtip roka
  3. Ivan R. V. Rumánek: Chamás či Hamás?
  4. Martin Škopec Antal: Slovenská opozičná politika: "Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa..."
  5. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  6. Juraj Tušš: Multipolárny svet a nový volebný systém.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 506
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 153
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 67 481
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 226
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 559
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 691
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 309
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 820
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  5. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Timotej Opálek: Baby Lasagna / Praha
  2. Viktor Pamula: Sociálny štát ? Vtip roka
  3. Ivan R. V. Rumánek: Chamás či Hamás?
  4. Martin Škopec Antal: Slovenská opozičná politika: "Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa..."
  5. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  6. Juraj Tušš: Multipolárny svet a nový volebný systém.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 506
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 153
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 67 481
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 226
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 559
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 691
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 309
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 820
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  5. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu