stravovací režim s nízkym obsahom vlákniny z ovocia, zeleniny a obilnín. I keď sa tieto ochorenia väčšinou prejavia až vo vyššom veku, už od detstva nevhodnou stravou zvyšujeme riziko ich výskytu. Preto je dôležité zaraďovať pravidelne a v každom veku do stravy dostatočné množstvo vlákniny.
Potraviny s veľkým obsahom vlákniny zvyšujú pocit nasýtenosti a preto vám stačí aj malá porcia. Či sa už rozhodnete pre ochutené chrumkavé müsli, ktoré okrem ovsených vločiek obsahujú aj sušené ovocie, lieskové oriešky, čokoládu a iné dobroty alebo ovsenú kašu, svojmu organizmu tak nielen dodáte vynikajúci zdroj energie, ale aj tak potrebnú vlákninu. Jej vysoký obsah v týchto výrobkoch prispieva k správnej činnosti tráviaceho ústrojenstva, brzdí vstrebávaniu cholesterolu, tukov a škodlivých látok. Müsli a ovsená kaša tak napomáhajú v ochrane pred závažnými ochoreniami a pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi.
Pri prechádzaní zažívacím traktom vláknina odoláva činnosti enzýmov a do hrubého čreva postúpi vo forme, v akej bola prijatá, t. j. nezmenená. Pritom priaznivo ovplyvňuje funkciu tráviaceho systému.
Vláknina má dve podoby:
1. Rozpustná vláknina: (pektín z ovocia, guar) - okrem toho, že je významným pomocníkom v redukcii nadváhy, jej prítomnosť v potrave pomáha znížiť vysokú hladinu cholesterolu v krvi a mení zloženie črevnej mikroflóry.
2. Nerozpustná vláknina: (napr. pšeničné otruby) - pôsobí viac v dolných častiach tráviaceho systému - zvyšuje objem stolice, teda pomáha najmä upravovať chronickú zápchu.
Dôležité rady pre vaše zdravie:
neprejedajte sa;
obmedzte množstvo konzumovaných tukov, najmä živočíšneho pôvodu;
zvýšte prísun potravín bohatých na vlákninu: ovocie, zelenina, výrobky z ovsených vločiek, tmavý chlieb...;
nefajčite;
obmedzte pitie alkoholických nápojov na minimum;
dbajte na dostatok pohybu;
posilujte imunitu organizmu (napr. otužovaním);
odbúravajte stres, naučte sa relaxovať, odreagovať sa.
Autor: brod/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.