posledných rokoch prišli do módy práve záhradné grily, kde na drevnom uhlí opekáme rôzne dobroty. Aby bola správna pahreba, je dôležitý prívod vzduchu. Na to je najvhodnejšie a najpohodlnejšie dúchadlo, ktoré si môžeme zhotoviť aj v domácej dielni. Aj keď rôzne liatinové skladacie a pevné grily s rôznym príslušenstvom môžeme kúpiť, dúchadlo medzi nimi chýba.
Budeme na to potrebovať kus preglejky, kovovú rúrku, zvyšky kože a zopár drobností, ktoré spomenieme neskôr. Kovovú rúrku, cez ktorú vzduch vyfukujeme, vsadíme do zrezaného ihlana z dreva (obr. 1). Z preglejky alebo tenkej dosky vyrežeme dva kusy na telo dúchadla v tvare kvapky. Užší koniec smeruje k rúrke, na širšom konci urobíme rukoväte. Môžeme ich vyrezať osobitne a primontovať k doskám, alebo môžu byť súčasťou základných dosiek, tvoriť ich predĺženú časť. Jednu z dosiek pripevníme napevno k ihlanu, z druhej odrežeme na konci lichobežníkový kus, ktorý tiež upevníme k ihlanu. Lichobežníkové doštičky prilepíme aj z bokov ihlanu, čím vznikne akási komora, ktorú uzavrieme obdĺžnikovou doskou. Do nej ešte predtým prevŕtame dieru, na ktorú z vnútornej strane dáme z kúska kože výfukový ventil (obr. 2).
Do kvapkovitej dosky, ktorú sme prerezali, urobíme v strede okrúhly otvor, z vnútornej strany ho zakryjeme nasávacím ventilom. Odrezaný kus spojíme s jeho druhou časťou pásikom hrubšej kože tak, aby sa dala voľne ohýbať. Kožu na obidva kusy prilepíme a pribijeme drobnými klinčekmi (obr. 3). Máme hotovú kostru dúchadla, zostáva zhotoviť mech. Z pásu kože odstrihneme potrebný tvar, aby stačil dĺžkou na celý obvod pohyblivej časti dúchadla. V strede je pás najširší, k okrajom sa zužuje. Tento pás prilepíme k obom doskám a spojenie spevníme čalúnnickými klincami s mosadznou alebo medenou polguľatou hlavou (obr. 4). Kovové časti natrieme čiernou farbou, drevené namoríme hnedým moridlom.
Princíp dúchadla je jednoduchý: ak ramená rozťahujeme, prúd vzduchu vnikajúci cez rúrku uzavrie výfukový ventil, takže cez rúrku vzduch prestane prúdiť. Naopak cez nasávací ventil na okrúhlom otvore vrchnej dosky vzduch prechádza a zaplní mech. Pri stláčaní ramien nastane opačná situácia, stláčaný vzduch v mechu uzavrie nasávací ventil. Uniknúť môže iba cez výfukový ventil, ktorý sa otvorí a následne rúrkou von. Rytmickým rozťahovaním ramien dúchadla v miernom tempe rozdúchavame pahrebu v prerušovaných intervaloch.
Jestvuje aj verzia dvojčinného dúchadla s pohyblivou prepážkou v strede, rozdeľujúcou mech na dve komory. Každá má samostatné ventily, takže pri pohybe prepážky sa do jednej komory vzduch nasáva, zároveň sa z druhej vyfukuje.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.