Korzár logo Korzár

Eduard Kukan: "Moje kuchárske bunky pokojne spia"

Politici - vídavame ich vo vyžehlených oblekoch, počúvame ich výroky, ktoré sú niekedy naozaj skvostné. Najčastejšie si však na nich spomenieme, keď

zrazu roztočia kolotoč zdražovania a spôsobia nám v peňaženkách malú revolúciu. Nám sa podarilo stretnúť ministra zahraničných vecí menžestrákoch, šiltovke a so slnečnými okuliarami, venujúceho sa úplne prozaickej činnosti vareniu, jedeniu a pitiu piva. Na východ Slovenska do Krompách prišiel prednedávnom Eduard Kukan podporiť svojich straníckych kolegov pri súťažnom varení halušiek.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za akého kuchára sa pokladáte?

"Som slabý kuchár, varím málokedy a keď už tak iba čaj alebo vajíčka na rôzny spôsob. Moja manželka je veľmi dobrá kuchárka, rada varí a k sporáku by ma asi nikdy nepustila. Zrejme som si ju tak vychoval, alebo ona mňa, máme totiž rozdelenú prácu a práve varenie je jej úlohou. V minulosti, keď som bol mladší a mal som viac času, manželka bola chorá a deti malé, vtedy som musel variť. Našťastie, všetci sme to prežili. Dokonca deti na to veľmi rady spomínajú. Pamätám si, varil som vtedy aj pstruhov, bola však z toho taká zaujímavá jednoliata hmota. Tak toto sú moje celkové kuchárske vedomosti. Ale priznám sa, ak by bolo naozaj zle a musel by som variť, určite by som zmobilizoval svoje sily. Keďže doteraz sa žiadna nebezpečná situácia nevyskytla, tak moje kuchárske bunky pokojne spia."

SkryťVypnúť reklamu

Ako bývalý diplomat a terajší minister zahraničných vecí ste zrejme pri znalostiach inokrajných kuchýň veteránom. Na kuchyňu ktorého štátu nedáte dopustiť?

"Som veľký jedák, naozaj si pochutím na všetkom, takže nemôžem jednoznačne odpovedať. Ak mám možnosť vybrať si, neváham pri rôznych morských potvorách. Preto mi vyhovujú práve návštevy krajín, kde je more a kde mám možnosť dať si jedlo práve z čerstvých kreviet či chobotníc.

Keď ste sa ženili, vaša manželka bola veľmi mladá. Priznajme si, základom dobrého manželstva je dobre navarené jedlo. Ako to bolo na začiatku vášho manželstva s kuchárskou zručnosťou manželky?

"Keď je človek mladý a zamilovaný, vôbec nad týmito vecami nerozmýšľa. Vtedy totiž výlučne rozhoduje srdce a buď to dopadne dobre alebo nie. U nás to dopadlo veľmi dobre, čoho svedectvom je aj to, že sme spolu 47 rokov. Brali sme sa, keď mala manželka 19 rokov, bolo to z veľkej lásky a potom prišlo na rad varenie. Je to dobrá kombinácia, nesťažujem si. Manželka je veľmi šikovný a zručný človek, aj keď priznám, na začiatku manželstva variť nevedela. Robila ale veľké pokroky. Krátko po tom, ako sme sa vzali, pracovne som začal pôsobiť v Afrike, konkrétne v Zambii a tam naozaj v kuchyni zmaturovala. Je totiž veľmi tvorivá. Častokrát išla variť bez receptu a sama bola prekvapená, čo z toho vzniklo."

SkryťVypnúť reklamu

Rudolf Schuster na začiatku svojho prezidentovania vyhlásil, že spolu s manželkou si vystačia s dvojplatničkou. Vy ako nádejný slovenský prezident, na čo by ste kládli dôraz v kuchyni?

"Prezident by mal mať podľa mňa normálnu modernú kuchyňu. A dvojplatnička do modernej kuchyne vôbec nepatrí."

Skúste si zaspomínať, ktoré jedlo vám najviac chutilo od vašej mamy a naopak, ktorým jedlom si vás získa vaša manželka?

"Od mojej mamy mi veľmi chutil kelový prívarok. Spomínam si, keď som študoval v zahraničí a neskôr som býval v Prahe, stále keď som prišiel domov, mama vedela, čo mi má pripraviť. Na kelový prívarok od mojej mamy nemôžem zabudnúť. Moja manželka je zase veľmi dobrá vo varení omáčok. Sviečková alebo stroganov od nej, to je naozaj paráda. Je pravda, že od omáčok sa priberá, našťastie ja mám takú telesnú konštrukciu, že môžem zjesť čokoľvek, nevidieť to na mne."

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 228
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 257
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 078
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 122
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 789
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 234
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 544
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 521
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu