Ovocný a bylinkový ľad
Na to, aby sme pripravili ľadové osvieženie, nepotrebujeme veľa času, iba trošku fantázie, vodu, ovocie, bylinky, formičky a mrazničku. Môžeme si urobiť ľadové kocky s ovocím. Stačí niekoľko jahôd, plátky citrónu, ktoré rozkrojíme na polovičku alebo ešte na menšie dieliky, bobule hrozna - bieleho aj tmavého, višne, maliny. Ľadové ovocné kocky pridáme do minerálky, sódy alebo čaju v pohári na vyššej stopke, v ktorej vynikne ich dekoratívnosť. Ovocné ľadové kocky môžeme vykúzliť zmrazením džúsu - efektný je z čiernych ríbezlí i z pomarančov (obr. 1). Stačí naliať ich do špeciálnych plastových vrecúšok na ľadové kocky a po zmrazení ich nasypať do širšieho pohára na nízkej stopke.
Ľadové kocky s bylinkami - mätou (obr. 2), bazalkou a rozmarínom pridávame do čajov, pomarančového alebo mrkvového džúsu, bazalku (obr. 3) do zeleninových štiav. Bylinky sú efektnejšie v ľadových kolieskach ako v kockách, a tie získame, ak ich dáme mraziť do plastového obalu na vajíčka, ale vodu nalievajme iba do polovičky.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.