PALACINKY TUTTI-FRUTTI
Potrebujeme: 200 g hladkej múky, 2 vajcia, 1/2 l mlieka, 1 lyžica práškového cukru, džem (podľa chuti), zavárané ovocie (broskyne, marhule), ananás (kompót), čokoládová poleva, olej, soľ.
Postup: Z múky, vajec a mlieka pripravíme riedke cesto. Pridáme cukor a štipku soli. Naberačkou nalejeme cesto na vymastenú rozohriatu panvicu. Cesto rozlejeme po celej ploche panvice a opečieme z oboch strán. Hotové palacinky natrieme z jednej strany džemom. Preložíme. Pridáme ovocie, ananás, zalejeme čokoládovou polevou a ozdobíme šľahačkou. Môžeme posypať kakaom alebo Grankom.
Čokoládová poleva: 100 g čokolády na varenie, 2 dl oleja, kryštálový cukor, maizena, 2 dl vody. Nalámanú čokoládu spolu s cukrom a olejom zalejeme vodou a varíme až sa všetky suroviny rozpustia. Zahustíme maizenou. (Obr. 1)
PLNENÉ MORČACIE PRSIA
Potrebujeme: 600 g morčacích pŕs, 100 g šunky, 100 g syr (eidam), 3 vajcia, múka, strúhanka, olej, soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Morku nakrájame na plátky, naklepeme a osolíme, okoreníme. Na mäso prikladáme plátky šunky a syra, preložíme a obalíme v múke, vajci a strúhanke. Vypražíme na oleji. (Obr. 2)
MISA SYDNEY
Potrebujeme: 100 g bravčového stehna, 100 g hovädzej roštenky, 20 g syra na strúhanie, 50 g kapie, cibuľa, feferónky, horčica, soľ, mleté čierne korenie, olej.
Postup: Bravčové stehno orežeme, orezy odložíme. Stehno a roštenku nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme, okoreníme. Opečieme, k plátkom pridáme na kocky nakrájanú kapiu. Chvíľu podusíme. Na mäso pridáme diabolskú zmes a posypeme syrom. Podávame s ryžou, zemiakmi, hranolkami a zeleninovou prílohou.
Diabolská zmes: Orezy z bravčového stehna nakrájame na tenké rezance, ktoré opečieme na oleji spolu s nadrobno nakrájanou cibuľkou, feferónkami a horčicou. Osolíme a okoreníme podľa chuti. (Obr. 3)
PAPRIKA PLNENÁ HUBAMI
(znížený obsah cholesterolu)
Potrebujeme: 4 veľké papriky, 1 veľkú cibuľu, 200 g šampiňónov, 2 vajcia, 150 g tvrdého postrúhaného syra, 2 - 3 lyžice strúhanky, 2 lyžice pokrájanej petržlenovej vňate, štipku muškátového orieška, 500 g mäkkých paradajok, 100 ml bieleho vína, 2 lyžice oleja, soľ, čierne korenie.
Postup: Z paprík odkrojíme vršok, vyberieme semienka, umyjeme. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na plátky nakrájané šampiňóny, necháme vychladnúť. Pridáme vajcia, ktoré sme rozšľahali s postrúhaným syrom, strúhankou, vňaťou, korením a soľou. Touto zmesou naplníme papriky. Sparené, olúpané a pokrájané paradajky zmiešame s bielym vínom, nalejeme do zapekacej misky, na ne položíme papriky a 20 minút zapekáme v rúre. (Obr. 4)
PIKANTNÝ RYŽOVÝ ŠALÁT
Potrebujeme: 150 g ryže, 100 g šunkovej salámy, 100 g sterilizovaných sladkokyslých uhoriek, 100 g rajčiakov, 100 g majonézy, 100 g jogurtu, 2 lyžice horčice, 1 lyžica kečupu, štipka práškového cukru, mleté čierne korenie, šťava z 1 citróna, petržlenová vňať posekaná nadrobno, soľ.
Postup: Prebratú a umytú ryžu uvaríme do mäkka v osolenej vode tak, aby sa nerozvarila. Scedíme, prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a vychladnúť. Salámu, uhorky a rajčiaky zbavené zrniek pokrájame na drobné kocky a zamiešame do kyprej ryže, zalejeme majonézou a jogurtom s ostatnými surovinami. (Obr. 5)
GIN TONIC S UHORKOU
Potrebujeme: 4 cl ginu, tonik na doliatie, niekoľko plátkov uhorky, ľad.
Postup: Gin nalejeme do pohára s ľadom, vložíme vychladené plátky uhorky, dolejeme tonikom. (Obr. 6)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.