taška plná obložených chlebíkov na celodenný pobyt pri vode je pre baktérie hotovým rajom a u nás sa prejaví ich činnosť hnačkou. Hnačky môžeme dostať aj z kuracieho mäsa predávaného v obchodoch, dôkladná tepelná úprava pôvodcu hnačky - kambylobaktérie - zneškodní.
Medzi bakteriálne ochorenia patrí tiež salmonelóza - prejavuje sa hnačkami, zvracaním, bolesťami hlavy a horúčkou. Možno neviete, že okrem vajec, majonézy, zmrzliny či mäsa môžu byť nositeľkami nákazy aj cestoviny a čokoláda. V čokoláde sú salmonely schopné prežívať aj niekoľko rokov a neprekáža im zmrazenie ani zahriatie pokrmu. Aby ste mali istotu, vystavte jedlo aspoň na 10 minút teplote najmenej 70 stupňov Celzia - v mikrovlnke 5 minút na najvyššom stupni.
Autor: bea
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.