rastlinné látky. Ich účinky sú dosiaľ málo známe, ale vedci potvrdili, že znižujú riziko infarktu, posilňujú imunitný systém a chránia pred zhubnými ochoreniami. Ak chorí denne zaradia do jedálnička čerstvú zeleninu, z nej polovicu v surovom stave, stačí im určite menej liekov.
Dôležité je nejesť iba jeden druh zeleniny, ale využiť všetky dostupné druhy, predovšetkým nášho zemepisného pásma.
Čo dokážu jednotlivé druhy? Brokolica posilňuje imunitný systém, kostru, svaly, čistí telo, pomáha pri alergiách, upokojuje nervy. Cibuľa odhlieňuje a prispieva k hojeniu rán. Fazuľa znižuje hladinu cholesterolu, podporuje trávenie, vplýva na krásu nechtov, kože a vlasov. Paradajky podporujú trávenie, znižujú krvný tlak, urýchľujú bunečnú obnovu a odvodnenie organizmu. Avokádo upravuje krvný tlak vracia ho k norme a chráni bunky. Reďkev pôsobí protizápalovo pri chorobách horných ciest dýchacích. Chren zlepšuje dýchanie, povzbudzuje chuť do jedla a trávenie, obmedzuje rast baktérií, pôsobí na stavbu kostí, svalov a transport kyslíka.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.