Nezrelý škodí
Ananás je vynikajúcim zdrojom vitamínov a priaznivo pôsobí na váš organizmus, dokonca sa používa aj ako "tukožrút" pri znižovaní hmotnosti. Pozor na to, aby nebol nedozretý! Taký obsahuje zvýšené množstvo kyselín, ktoré môžu poškodiť zubnú sklovinu. Pri podráždení žalúdočnej sliznice alebo pri vredovej chorobe sa treba vyvarovať kyslých nezrelých plodov. Neodporúčajú ho ani v tehotenstve ako ovocie ani ako džús.
(bea)
Všestranný cesnak
Bez cesnaku si nevieme predstaviť prípravu jedál, ktorým dodáva typickú chuť. Strúčiky cesnaku pôsobia aj proti kôrnateniu tepien, zápche a meteorizmu, znižujú pravdepodobnosť ochorenia na chrípku a znižujú hladinu cholesterolu. Cesnak redukuje aj krvnú zrážanlivosť - zvyšuje účinky tukov proti krvnej zrážanlivosti (aj acylpirín) a podobných liekov.
Posilňuje účinky liekov na znižovanie tlaku a prispieva k dobrej kondícii a pocitu pohody. Potláča aj plesňové infekcie a pôsobí proti parazitom.
(hir)
Mrazené drobnosti
Ak máte ozdobné formičky, ktoré používate na prípravu ľadu, môžete v nich mraziť rôzne drobnosti: zvyšky vína z domácich olív, ktoré potom využijete pri príprave omáčok, zelené slivky ako petržlenová vňať alebo pažítka či kôpor - pred dováraním polievky ich do nej jednoducho vhodíte v ľadovej podobe a polievka získa chuť aj ozdobu, bobuľovité drobné ovocie, ktoré ochutí čas či iný nápoj.
(hir)
Proti plesni
Žiadna kuchyňa so skriňou na potraviny sa nezaobíde bez poličiek. Musíme ich chrániť pred plesňou a nasiaknutím nepríjemným zápachom. Mali by sme ich pravidelne raz mesačne natrieť vodou s octom (asi 1 - 2 lyžice na pohár vody).
Proti plešine kobercov
Na kobercoch, najmä s vlasom - nízkym či vyšším - zostávajú stopy po nábytku a s postupom času sú vždy hlbšie, takže koberce nám plešatejú. Týmto plešinám môžeme predísť, ak každú nôžku sedačky nábytku alebo skrinky podložíme kúskom gumy alebo malitanu. Rovnako môžeme ochrániť plávajúce alebo drevené podlahy - nôžky podlepíme zvyškami koberca.
Tuk pri smažení
Tuk nebude pri smažení striekať z nádoby, ak jej dno vopred posypeme štipkou soli.
Smažené cesto (napr. šišky) nebudú také mastné, ak ich budeme smažiť na prudkom ohni a ak pridáme do tuku lyžicu octu.
(Ko)
Záclony a bielizeň
Záclony perieme ručne, šetrne tak, že ich poukladáme na štvorec. Ak perieme v práčke a vložíme ich do staršej obliečky alebo nechať, ktoré si ušijeme z tenkej bavlnenej látky ako gáza a pod.. Po vypratí necháme záclony iba na šnúre odkvapkať a ešte vlhké zavesíme na okno. Nemusia sa pritom žehliť a okrem toho príjemne osviežia vzduch.
Bielizeň po vyžehlení nedávajme hneď do skrine. Nechajme ju asi 2 hodiny pri izbovej teplote vychladnúť, aby sa nepokrčila.
Autor: hir
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.