Paradajky - každá ináč chutí
Nie je paradajka ako paradajka, aj keď je každá odroda bohatá na vitamíny a stopové prvky. Majú odlišnú chuť a podľa toho ich aj používame na šaláty, prípravu omáčok, kečupov, na dekorovanie studených mís i jedál teplej kuchyne:
Kríčkové - sú najviac používané na šaláty, obložené chlebíky, na polievky a omáčky pre svoju sladko korenistú vôňu a malé xxxxxx zrniečok (obr. 1).
Vajcovité - mierne kyslasté a xxxxxx s hrubou šupkou, ktorú je najlepšie pred použitím olúpať. Najviac sa hodia na polievky, kečupy, omáčky (obr. 2).
Hruškovité - pre svoj zvláštny tvar a veľmi tenký šupku, hodia sa na oblohu mäsitých jedál (obr.3).
Žlté paradajky - sú veľmi chutné, ale na trhu zriedkavé. Majú veľmi jemnú ovocnú dužinu, preto sú obľúbené na prípravu čatní a chutné naložené v sladko-kyslom náleve (obr.4).
Zelené paradajky - sa na kuchynskú úpravu nepoužívajú, o to viac na čatní, čalamádu alebo lekvár, ktorý chutí podobne ako z fíg (obr. 5).
Čerešňové paradajky - sú jemné, aromatické, sladké a dlho vydržia v chladničke. Používajú sa na ozdobu, šaláty, nakladanie (obr. 6).
Čierne paradajky - sú sladké a šťavnaté, žiaľ v predaji zriedkavé ako aj čierna paprika. Sú chutné v rôznych šalátoch i na obložených chlebíčkoch (obr.7).
Mäsité paradajky - majú všestranné použitie. Sú ploché, majú málo zrniečok, dajú sa veľmi dobre krájať na kolieska bez toho, aby sa zdeformovali, tiež na iné tvary ako kocky, hranolky a pod. Zo všetkých odrôd sú najvhodnejšie na plnenie a zapekanie (obr. 8).
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.