Kurča s mandľami
Potrebujeme: 1 kurča, 30 g oleja, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 dl bieleho vína, 250 g rajčiakov, 40 g mandlí, 1 feferónka, 2 dl hovädzieho vývaru, soľ, korenie, čierne korenie, hladká múka.
Postup: Kurča očistíme, obalíme múkou, posolíme a opražíme na oleji. Opečené kúsky kurčaťa vyberieme, pridáme cibuľu a cesnak, podlejeme vývarom. Do tohto uložíme kurča, okoreníme, dosolíme a pridáme feferónku. Prikryté dusíme. Pridáme ošúpané rajčiaky, sparené mandle, podlejeme vínom a dusíme do mäkka. Podávame so zemiakmi a šalátom.
Mäso na kameni
Potrebujeme: 200 g roštenky, 200 g bravčového karé, 200 g morčacích pŕs, 100 g slaniny, olej, sójovú omáčku, 4 strúčiky cesnaku, majorán, mleté čierne korenie, rascu, celú horčicu, soľ.
Postup: Všetky tri druhy mäsa nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme, potrieme cesnakom, horčicou, posypeme rascou, majoránom a pokvapkáme sójovou omáčkou. Necháme odstáť asi 20 minúť. Opečieme na prudkom oleji spolu s plátkami slaniny. Podávame s ryžou alebo hranolkami.(obr. 1)
Trnavský pivovarnícky guľáš
Potrebujeme: 600 g sviečkovej, 300 g cibule, 3 ks zelené papriky, 3 ks rajčiny, 40 g oleja, 1 ks cesnak (strúčik), 1 lyžice sladkej papriky, rasca, soľ, 2 dl trnavského piva
Postup: Mäso nakrájame na kocky a pridáme na osmaženú cibuľu. Osolíme a dusíme. Prilejeme trochu vody, pivo a pridáme cesnak, rascu a mletú papriku. Pokrájame rajčiny, papriky a podusíme až do zmäknutia mäsa. Podávame s knedlou.(obr. 2)
Paradajky zapečené s cuketou
Potrebujeme: 2 veľké mäsité paradajky, 2 malé cukety alebo polovicu stredne veľkej cukety, 300 g mäkkého salámu, petržlenovú vňať, 150 g strúhaného eidamu, bazalku, medovku, soľ, čierne korenie
Postup: Paradajky aj cuketu nakrájame na plátky, salám na kolieska. Do vymastenej zapekacej misky a kladieme do nej tzv. šupniovitým spôsobom: paradajkové a cuketové plátky, na to naniesť salámu, posypeme strúhaným syrom, osolíme, okoreníme. Zapekáme v mise na 180 stupňoch Celzia asi 20 minút, upečené posypeme pokrájanou vňaťou a ak nemáme čerstvé bylinky, sušenou bazalkou a medovkou. (obr. 4)
Grécky šalát
Potrebujeme: 3 paradajky, 1 menšiu šalátovú uhorku, cibuľku s vňaťou (3 - 4), 1 väčšiu zelenú papriku alebo kapiu, 200 g syra Feta alebo Balkánskeho, polovicu šálky čiernych olív bez kôstok, 3 lyžice olivového oleja, 2 lyžice citrónovej šťavy.
Postup: Neolúpanú uhorku pozdlžne nakrájame a odstránime jadierka. Paradajky, papriku, uhorku, cibuľku nakrájame na rovnako veľké kúsky a dáme do misy. Pridáme syr nakrájaný na kocky, pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom, pridáme nakrájané ovlivy a premiešame. Ihneď servírujeme, mal by mať vhodnú teplotu. (obr. 5) Je vhodný ako ľahká večera.
Olivový chlieb
Potrebujeme pre 4 osoby: Polovicu kocky droždia, 250 g hladkej múky, 150 ml olivového oleja, 4 vajcia, 100 g strúhaného tvrdého syra, 100 g nasekaných vlašských orechov, po 50 g nasekaných zelených a čiernych olív bez kôstok.
Postup: Droždie napustíme v 2 lyžiciach vlažnej vody a vymiesime s múkou. Za stáleho miešania prilievame víno a olej. ( zakryjeme a necháme 35 minút kysnúť na teplom mieste. Potom zapracujem do cesta soľ, vajcia, orechy a olivy, vytvarujeme ho do bochníka, dáme do vymastenej formy, prikryjeme a necháme ešte 30 minút kysnúť. Pečieme na strednej priečke rúry asi 1 hodinu do zlatista, potom rúru vypneme a chlieb necháme v nej ešte chvíľu odpočívať, nakoniec ho dáme na mriežkovanú podložku vychladnúť. (obr. 6)
Jablčné kolieska na grile
Potrebujeme pre 4 osoby: 4 veľké kyslé jablká, 100 g hrozienok, 100 ml rumu, 2 lyžice slnečnicového oleja, 2 lyžice cukru.
Postup: Hrozienka namočte na čas do rumu, na druhý deň olúpte jablká, (vyberte jadrince) a nakrájajte ich na 1 cm hrubé kolieska, hneď potriete z oboch strán olejom. Grilujte v alobalovej miske za čerstvého obracania asi 4 minúty. Zapečené kolieska rozdeľte na 4 taniere, do stredu každého kolieska dajte lyžičku hrozienok a jablká pocukrite. (obr. 7)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.