Šetríme tuk aj energiu
Gazdinka, ktorá chutne a správne varí, musí pritom aj šetriť. Pomáha si rôznymi kulinárskymi trikmi, aby boli účinné pokiaľ ide o zachovanie chuti a vône tepelne upravených pokrmov. Osvojte si ich aj vy, napr. smaženie nasucho alebo aj pečenie vo fólii a ďalšie.
Varenie v pare
Ak pripravíme zeleninu a ryby v pare, ich chuť sa nedá ani porovnať s klasicky uvarenými. Za pomerne krátky čas je jedlo hotové a do vody sa nevylučujú žiadne vitamíny. Keď zeleninu prudko ochladíme, zostane pekne sfarbená a krehká.
Čínske varenie
Tisícročná tradícia čínskych kuchárov je veľmi aktuálna v súčasnej kuchyni. Veľká vypuklá panvica sa po celej ploche rozpáli a suroviny, ktoré do nej nasypeme, sa rýchlo otestujú. Vďaka kvalitnému povrchu používame aj veľmi malé množstvo tuku.
Smaženie nasucho
Suché smaženie je vrcholom nášho diétneho smaženia. Všetky suroviny sa takto pripraviť nedajú, ale ak máme panvicu so špeciálnym povrchom, ryby a mäso na nej hravo osmažíme, nehovoriac o palacinkách a zemiakových plackách.
Pečenie vo fólii
Náš trh ponúka popri papieri na pečenie aj špeciálnu fóliu vo forme "rukáva", do ktorého vložíme ochutené mäso aj zeleninu a na obidvoch koncoch ho zaviažeme. Pri rozbaľovaní musíme dávať pozor na horúcu paru. Tuk ušetríme aj papierom na pečenie. Zapekané pokrmy ako sú francúzske zemiaky, cestoviny so zeleninou, nákypy nemusíme piecť vo vymastených pekáčoch a formách. Vysteľme nádobu papierom na pečenie a suroviny, ktoré chceme zapiecť, dajme na namastený papier. Ušetríme tuk, sebe príjem cholesterolu a po vyhodení papiera, aj drhnutie pekáča. Stačí ho opláchnuť. Na papieri môžeme piecť zákusky a - samozrejme lístkové cesto, ktoré je samo osebe dosť mastné.
Keramický hrniec
Vynikajúcu chuť bude mať hydina, ktorú upečieme v špeciálnom keramickom hrnci - tzv. rímskom hrnci. Ten necháme nasiaknuť vodou a dáme ho do studenej nepredhriatej rúry. Voda z neho sa počas pečenia postupne vyparí. (obr.2).
Preč s tukom!
Predchádzajúce generácie si zakladali na tom, že mäsová polievka, je dobrá vtedy, ak na nej plávajú mastné oká. Dnes je opak pravdou. Preto všetky mastné oká z povrchu polievok a omáčok pozbierajme buď lyžicou alebo špeciálnou zberačkou so zobáčikom, do ktorého naberáme prebytočný tuk a vylejeme ho (obr. 3).
Autor: Som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.