Korzár logo Korzár

Čarovanie s vareškou

ŠPAGETY CARBONARAPotrebujeme: 1 balenie špagiet (5O0g), 2OO gramov prerastanej slaninky, 4 vajcia, 5 lyžíc strúhaného parmezánu alebo eidamu, 1 dl

ŠPAGETY CARBONARA

Potrebujeme: 1 balenie špagiet (5O0g), 2OO gramov prerastanej slaninky, 4 vajcia, 5 lyžíc strúhaného parmezánu alebo eidamu, 1 dl olivového oleja, 1 lyžicu pokrájanej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Slaninu nakrájame na kocky, rozškvaríme na panvici, tak zlejeme a už nepoužijeme. V mise rozmiešame vajcia, syr, olivový olej, korenie, soľ, rozškvarenú slaninku. Špagety uvaríme v osolenej vode "al dente" (tvrdšie na xxxx), scedíme, nepreplachujeme a ihneď dáme do misy s vaječnou zmesou. Dvoma vidličkami všetko premiešame, vrátime do rozohriatej panvice a za stáleho miešania prehrejeme, aby sa vajíčka zrazili. Špagety upravíme na taniere, posypeme petržlenovou vňaťou a hneď podávame.(obr.1)

SkryťVypnúť reklamu

JEMNÁ PARADAJKOVÁ PIZZA

Potrebujeme (pre 4 osoby): 300 gramov hladkej múky, soľ, 20 gramov droždia, 4 lyžice olivového oleja, 5OO gramov paradajok, 50 gramov zelených olív (plnených paprikou), 250 gramov šampiónov, 7OO gramov paradajok na rozvarenie, 200 gramov syra, tymián.

Postup: Z múky, droždia, soli a vlažnej vody vypracujeme cesto a necháme ho asi 60 minút kysnúť. Paradajky (700 gramov) sparíme horúcou vodou, nakrájame na kúsky, dáme do kastróla povariť tak, aby sa úplne nerozvarili. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na vymastenom plechu. Plát cesta potrieme rozvarenou vychladnutou paradajkovou zmesou a dáme na 15 minút do rúry rozohriatej na 220 stupňov Celzia predpiecť. Na predpečenú pizzu poukladáme na kolieska nakrájané paradajky (500 gramov) a na plátky nakrájané šampiňóny. Potom ich posypeme strúhaným syrom a pečieme na prudkom ohni ďalších 15 minút. Hotovú pizzu ozdobíme tymiánom. (obr.2)

SkryťVypnúť reklamu

KAPUSTOVÉ KARBONÁTKY

Potrebujeme: 400 gramov kapusty, soľ, 3O gramov masti, 1 žemľu, 100 gramov uvareného hovädzieho mäsa, 2 vajcia, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, strúhanku na zahustenie a obalenia, tuk na vyprážanie.

Postup: Kapustu pokrájame na rezance, osolíme, opražíme na masti, prikryjeme a udusíme do mäkka. Namočenú a vyžmýkanú žemľu zmiešame so zomletým uvareným hovädzím mäsom, pridáme vajcia, mleté čierne korenie, rozotretý cesnak a udusenú vychladnutú kapustu. Všetko spolu dobre premiešame a podľa potrieb zahustíme strúhankou. Zo zmesi sformujeme karbonátky, ktoré obalíme stúhankou a vypražíme v rozohriatom tuku z obidvoch strán. (obr. 3)

SVIEČKOVÁ BASTZRMA LANGET

Potrebujeme: 600 gramov hovädzej sviečkovej, 120 gramov šunky, 120 gramov syra (eidam), 1 dl oleja, broskyne (zavárané), soľ, mleté čierne korenie.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Sviečkovú nakrojíme na plátky, osolíme, okoreníme. Na jeden plátok mäsa položíme šunku spolu s plátkom syra. Mäso preložíme. Na druhý plátok mäsa položíme broskyňu a mäso tak isto preložíme. Takto naplníme všetky plátky mäsa, ktoré potom na oleji na miernom ohni opečieme. Pred podávaním každý plátok mäsa šikmo prekrojíme. Podávame s ryžou, hranolkami a zeleninou. (obr. 4)

BRAVČOVÉ SO ZELENOU FAZUĽKOU A S RAJČIAKMI

Potrebujeme: 400 gramov bravčovej krkovičky, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžičku hladkej múky, 70 gramov údenej slaniny, 1 cibuľu, 250 gramov zelenej fazuľky, mäsový vývar, karí korenie, 2 rajčiaky, zelenú petržlenovú vňať.

Postup: Mäso pokrájame na rezne, ktoré naklepeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a poprášime múkou. Údenú slaninu pokrájame na kocky a rozpražíme tak, aby pustila dostatočné množstvo masti. Na masti prudko opečieme pripravené rezne z obidvoch strán. Potom pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a opražíme do zlata. Očistené fazuľové struky pokrájame, uvaríme v osolenej vode do polomäkka, scedíme a pridáme k mäsu. Podlejeme horúcim vývarom, okoreníme karí korením, prikryjeme a dusíme. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme rajčiaky pokrájané na osminky, zelenú petržlenovú vňať posekanú nadrobno a dodusíme. (obr. 5)

JAHODOVÉ KOCKY

Potrebujeme: 6 vajec, 250 gramov práškového cukru, 100 gramov oleja, 250 gramov hrubej múky, 1 lyžicu kakaa, 1 balíčka kypriaceho prášku do pečiva, voda.

Plnka: 1 l jahodového kompótu, 1 krémový prášok so zlatým klasom, 250 gramov masla, 150 gramov práškového cukru, 50 gramov čokolády.

Postup: Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do penista. Potom pridáme olej, hrubú múku rozmiešanú s kakaom, kypriaci prášok a podľa potreby niekoľko lyžíc vody. Premiešame spolu s tuhým snehom z bielkov a rozvrstvíme na vymastený a vysypaný plech. Upečieme a na vychladnutý koláč rovnomerne rozvrstvíme krém, ktorý posypeme posekanou alebo postrúhanou čokoládou.

Príprava krému: Šťavu z jahôd scedíme, zmiešame s krémovým práškom a uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej kaše postupne vmiešame vymiešané maslo s práškovým cukrom a posekané jahody. (obr. 6)

Autor: Som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  2. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  3. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  4. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  5. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  6. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  7. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  8. Urobte krok k štúdiu, ktoré premení vašu vášeň na profesiu.
  1. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  2. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  3. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  4. Invázne rastliny ako superpotraviny
  5. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  6. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  7. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  8. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 7 992
  2. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 6 103
  3. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 5 017
  4. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 2 946
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 2 348
  6. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 1 609
  7. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 1 547
  8. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 1 502
  1. Ján Šeďo: Hrozí Slovensku v nasledujúcich mesiacoch "tankovacia turistika" ?
  2. Irena Šimuneková: Liptov - Nemecký vojenský cintorín, Važec
  3. Ján Valchár: Vojna plná klamu II. - o druhej svetovej vojne z pohľadu krivých ruských zrkadiel
  4. Monika Albertiová: Župy na Slovensku: Zrušiť alebo zachovať?
  5. Martina Bittnerová: Dramatik Stroupežnický: génius javiska či tyran zvierat?
  6. Jozef Drahovský: Poslanec národnej rady Ľubomír Vážny navrhuje definovať rýchlosť chôdze na 6 km/h.
  7. Radoslav Záhumenský: Nenáročná túra v Nízkych Tatrách! Štefánička vás dostane výhľadmi, históriou aj horským pokojom
  8. Eva Gallova: Neviem, či sa mi to iba zdalo, ale Putin sa do kamery spiklenecky smial
  1. Martin Fronk: Objavil som kúpalisko za 2 eurá 72 706
  2. Ivan Čáni: Smer SSD sa definitívne sám spláchol na úplné morálne a ľudské dno, odkiaľ sa už nedá vynoriť. 13 123
  3. Grácz Ján: Krátky oznam pre všetkých národovcov. 9 761
  4. Martin Fronk: Divín: Obec, kde sa sprievodkyne červenajú a umenie visí aj na stenách, nielen vo vzduchu 8 866
  5. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom 7 713
  6. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok, na konci dňa hlboké ospravedlnenie Hamranovi, Spišiakovi a čurillovcom stačiť nebude 7 458
  7. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná. 6 520
  8. Ján Valchár: Nie až taký stres okolo Pokrovsku 5 463
  1. Marcel Rebro: Putinova "obrana" ruskojazyčných Ukrajincov pred "vyvražďovaním": vyvražďuje ich sám
  2. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná.
  3. Marcel Rebro: Rusofili nás posielajú na ukrajinský front. Ideme. Už zajtra. A radi
  4. Marcel Rebro: Summit na Aljaške: Trumpova show, Putinova propaganda, Ukrajina bokom
  5. Roman Kebísek: Slovák Pilárik vybudoval r. 1679 v Nemecku kostol pre exulantov. Stojí dosiaľ
  6. Věra Tepličková: Gruzínci sú už z obliga, za všetko teraz môžu Plaváková a Šimečka
  7. Igor Pogány: Týždenný prehľad noviniek zo sveta AI
  8. Igor Pogány: Tento prompt pre AI 10-násobne zlepší vaše schopnosti učenia
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu