Korzár logo Korzár

Čarovanie s vareškou

ŠPAGETY CARBONARAPotrebujeme: 1 balenie špagiet (5O0g), 2OO gramov prerastanej slaninky, 4 vajcia, 5 lyžíc strúhaného parmezánu alebo eidamu, 1 dl

ŠPAGETY CARBONARA

Potrebujeme: 1 balenie špagiet (5O0g), 2OO gramov prerastanej slaninky, 4 vajcia, 5 lyžíc strúhaného parmezánu alebo eidamu, 1 dl olivového oleja, 1 lyžicu pokrájanej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Slaninu nakrájame na kocky, rozškvaríme na panvici, tak zlejeme a už nepoužijeme. V mise rozmiešame vajcia, syr, olivový olej, korenie, soľ, rozškvarenú slaninku. Špagety uvaríme v osolenej vode "al dente" (tvrdšie na xxxx), scedíme, nepreplachujeme a ihneď dáme do misy s vaječnou zmesou. Dvoma vidličkami všetko premiešame, vrátime do rozohriatej panvice a za stáleho miešania prehrejeme, aby sa vajíčka zrazili. Špagety upravíme na taniere, posypeme petržlenovou vňaťou a hneď podávame.(obr.1)

SkryťVypnúť reklamu

JEMNÁ PARADAJKOVÁ PIZZA

Potrebujeme (pre 4 osoby): 300 gramov hladkej múky, soľ, 20 gramov droždia, 4 lyžice olivového oleja, 5OO gramov paradajok, 50 gramov zelených olív (plnených paprikou), 250 gramov šampiónov, 7OO gramov paradajok na rozvarenie, 200 gramov syra, tymián.

Postup: Z múky, droždia, soli a vlažnej vody vypracujeme cesto a necháme ho asi 60 minút kysnúť. Paradajky (700 gramov) sparíme horúcou vodou, nakrájame na kúsky, dáme do kastróla povariť tak, aby sa úplne nerozvarili. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na vymastenom plechu. Plát cesta potrieme rozvarenou vychladnutou paradajkovou zmesou a dáme na 15 minút do rúry rozohriatej na 220 stupňov Celzia predpiecť. Na predpečenú pizzu poukladáme na kolieska nakrájané paradajky (500 gramov) a na plátky nakrájané šampiňóny. Potom ich posypeme strúhaným syrom a pečieme na prudkom ohni ďalších 15 minút. Hotovú pizzu ozdobíme tymiánom. (obr.2)

SkryťVypnúť reklamu

KAPUSTOVÉ KARBONÁTKY

Potrebujeme: 400 gramov kapusty, soľ, 3O gramov masti, 1 žemľu, 100 gramov uvareného hovädzieho mäsa, 2 vajcia, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, strúhanku na zahustenie a obalenia, tuk na vyprážanie.

Postup: Kapustu pokrájame na rezance, osolíme, opražíme na masti, prikryjeme a udusíme do mäkka. Namočenú a vyžmýkanú žemľu zmiešame so zomletým uvareným hovädzím mäsom, pridáme vajcia, mleté čierne korenie, rozotretý cesnak a udusenú vychladnutú kapustu. Všetko spolu dobre premiešame a podľa potrieb zahustíme strúhankou. Zo zmesi sformujeme karbonátky, ktoré obalíme stúhankou a vypražíme v rozohriatom tuku z obidvoch strán. (obr. 3)

SVIEČKOVÁ BASTZRMA LANGET

Potrebujeme: 600 gramov hovädzej sviečkovej, 120 gramov šunky, 120 gramov syra (eidam), 1 dl oleja, broskyne (zavárané), soľ, mleté čierne korenie.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Sviečkovú nakrojíme na plátky, osolíme, okoreníme. Na jeden plátok mäsa položíme šunku spolu s plátkom syra. Mäso preložíme. Na druhý plátok mäsa položíme broskyňu a mäso tak isto preložíme. Takto naplníme všetky plátky mäsa, ktoré potom na oleji na miernom ohni opečieme. Pred podávaním každý plátok mäsa šikmo prekrojíme. Podávame s ryžou, hranolkami a zeleninou. (obr. 4)

BRAVČOVÉ SO ZELENOU FAZUĽKOU A S RAJČIAKMI

Potrebujeme: 400 gramov bravčovej krkovičky, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžičku hladkej múky, 70 gramov údenej slaniny, 1 cibuľu, 250 gramov zelenej fazuľky, mäsový vývar, karí korenie, 2 rajčiaky, zelenú petržlenovú vňať.

Postup: Mäso pokrájame na rezne, ktoré naklepeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a poprášime múkou. Údenú slaninu pokrájame na kocky a rozpražíme tak, aby pustila dostatočné množstvo masti. Na masti prudko opečieme pripravené rezne z obidvoch strán. Potom pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a opražíme do zlata. Očistené fazuľové struky pokrájame, uvaríme v osolenej vode do polomäkka, scedíme a pridáme k mäsu. Podlejeme horúcim vývarom, okoreníme karí korením, prikryjeme a dusíme. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme rajčiaky pokrájané na osminky, zelenú petržlenovú vňať posekanú nadrobno a dodusíme. (obr. 5)

JAHODOVÉ KOCKY

Potrebujeme: 6 vajec, 250 gramov práškového cukru, 100 gramov oleja, 250 gramov hrubej múky, 1 lyžicu kakaa, 1 balíčka kypriaceho prášku do pečiva, voda.

Plnka: 1 l jahodového kompótu, 1 krémový prášok so zlatým klasom, 250 gramov masla, 150 gramov práškového cukru, 50 gramov čokolády.

Postup: Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do penista. Potom pridáme olej, hrubú múku rozmiešanú s kakaom, kypriaci prášok a podľa potreby niekoľko lyžíc vody. Premiešame spolu s tuhým snehom z bielkov a rozvrstvíme na vymastený a vysypaný plech. Upečieme a na vychladnutý koláč rovnomerne rozvrstvíme krém, ktorý posypeme posekanou alebo postrúhanou čokoládou.

Príprava krému: Šťavu z jahôd scedíme, zmiešame s krémovým práškom a uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej kaše postupne vmiešame vymiešané maslo s práškovým cukrom a posekané jahody. (obr. 6)

Autor: Som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  4. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  2. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  3. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  4. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  5. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  6. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 59 592
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 114
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 9 687
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 443
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 7 853
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 157
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 936
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 4 150
  1. Tomáš Csicsó: Ako Róm z juhu Slovenska som nikdy nezažil rasizmus
  2. Ivan Čáni: Rudo, prácu treba aj dokončiť a nie iba načať!
  3. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči.
  4. Eva Chmelíková: Predsudky zabíjajú kultúru, iné kultúry ju obohacujú.
  5. Ján Karas: Rovnosť, ktorá sa ešte nenarodila: Neviditeľné korene spravodlivosti na Medzinárodný deň Rómov
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy
  7. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu
  8. Ivan Mlynár: Riaditeľ SHMÚ nezabezpečil počasie podľa predstáv Tarabu, tak dostal padáka, alebo, keď lži smrdia aj z displeja počítača.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 92 311
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 057
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 498
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 819
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 232
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 867
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 212
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 749
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Csicsó: Ako Róm z juhu Slovenska som nikdy nezažil rasizmus
  2. Ivan Čáni: Rudo, prácu treba aj dokončiť a nie iba načať!
  3. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči.
  4. Eva Chmelíková: Predsudky zabíjajú kultúru, iné kultúry ju obohacujú.
  5. Ján Karas: Rovnosť, ktorá sa ešte nenarodila: Neviditeľné korene spravodlivosti na Medzinárodný deň Rómov
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy
  7. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu
  8. Ivan Mlynár: Riaditeľ SHMÚ nezabezpečil počasie podľa predstáv Tarabu, tak dostal padáka, alebo, keď lži smrdia aj z displeja počítača.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 92 311
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 057
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 498
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 819
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 232
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 867
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 212
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 749
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu