ŠPAGETY CARBONARA
Potrebujeme: 1 balenie špagiet (5O0g), 2OO gramov prerastanej slaninky, 4 vajcia, 5 lyžíc strúhaného parmezánu alebo eidamu, 1 dl olivového oleja, 1 lyžicu pokrájanej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Slaninu nakrájame na kocky, rozškvaríme na panvici, tak zlejeme a už nepoužijeme. V mise rozmiešame vajcia, syr, olivový olej, korenie, soľ, rozškvarenú slaninku. Špagety uvaríme v osolenej vode "al dente" (tvrdšie na xxxx), scedíme, nepreplachujeme a ihneď dáme do misy s vaječnou zmesou. Dvoma vidličkami všetko premiešame, vrátime do rozohriatej panvice a za stáleho miešania prehrejeme, aby sa vajíčka zrazili. Špagety upravíme na taniere, posypeme petržlenovou vňaťou a hneď podávame.(obr.1)
JEMNÁ PARADAJKOVÁ PIZZA
Potrebujeme (pre 4 osoby): 300 gramov hladkej múky, soľ, 20 gramov droždia, 4 lyžice olivového oleja, 5OO gramov paradajok, 50 gramov zelených olív (plnených paprikou), 250 gramov šampiónov, 7OO gramov paradajok na rozvarenie, 200 gramov syra, tymián.
Postup: Z múky, droždia, soli a vlažnej vody vypracujeme cesto a necháme ho asi 60 minút kysnúť. Paradajky (700 gramov) sparíme horúcou vodou, nakrájame na kúsky, dáme do kastróla povariť tak, aby sa úplne nerozvarili. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na vymastenom plechu. Plát cesta potrieme rozvarenou vychladnutou paradajkovou zmesou a dáme na 15 minút do rúry rozohriatej na 220 stupňov Celzia predpiecť. Na predpečenú pizzu poukladáme na kolieska nakrájané paradajky (500 gramov) a na plátky nakrájané šampiňóny. Potom ich posypeme strúhaným syrom a pečieme na prudkom ohni ďalších 15 minút. Hotovú pizzu ozdobíme tymiánom. (obr.2)
KAPUSTOVÉ KARBONÁTKY
Potrebujeme: 400 gramov kapusty, soľ, 3O gramov masti, 1 žemľu, 100 gramov uvareného hovädzieho mäsa, 2 vajcia, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, strúhanku na zahustenie a obalenia, tuk na vyprážanie.
Postup: Kapustu pokrájame na rezance, osolíme, opražíme na masti, prikryjeme a udusíme do mäkka. Namočenú a vyžmýkanú žemľu zmiešame so zomletým uvareným hovädzím mäsom, pridáme vajcia, mleté čierne korenie, rozotretý cesnak a udusenú vychladnutú kapustu. Všetko spolu dobre premiešame a podľa potrieb zahustíme strúhankou. Zo zmesi sformujeme karbonátky, ktoré obalíme stúhankou a vypražíme v rozohriatom tuku z obidvoch strán. (obr. 3)
SVIEČKOVÁ BASTZRMA LANGET
Potrebujeme: 600 gramov hovädzej sviečkovej, 120 gramov šunky, 120 gramov syra (eidam), 1 dl oleja, broskyne (zavárané), soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Sviečkovú nakrojíme na plátky, osolíme, okoreníme. Na jeden plátok mäsa položíme šunku spolu s plátkom syra. Mäso preložíme. Na druhý plátok mäsa položíme broskyňu a mäso tak isto preložíme. Takto naplníme všetky plátky mäsa, ktoré potom na oleji na miernom ohni opečieme. Pred podávaním každý plátok mäsa šikmo prekrojíme. Podávame s ryžou, hranolkami a zeleninou. (obr. 4)
BRAVČOVÉ SO ZELENOU FAZUĽKOU A S RAJČIAKMI
Potrebujeme: 400 gramov bravčovej krkovičky, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžičku hladkej múky, 70 gramov údenej slaniny, 1 cibuľu, 250 gramov zelenej fazuľky, mäsový vývar, karí korenie, 2 rajčiaky, zelenú petržlenovú vňať.
Postup: Mäso pokrájame na rezne, ktoré naklepeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a poprášime múkou. Údenú slaninu pokrájame na kocky a rozpražíme tak, aby pustila dostatočné množstvo masti. Na masti prudko opečieme pripravené rezne z obidvoch strán. Potom pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a opražíme do zlata. Očistené fazuľové struky pokrájame, uvaríme v osolenej vode do polomäkka, scedíme a pridáme k mäsu. Podlejeme horúcim vývarom, okoreníme karí korením, prikryjeme a dusíme. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme rajčiaky pokrájané na osminky, zelenú petržlenovú vňať posekanú nadrobno a dodusíme. (obr. 5)
JAHODOVÉ KOCKY
Potrebujeme: 6 vajec, 250 gramov práškového cukru, 100 gramov oleja, 250 gramov hrubej múky, 1 lyžicu kakaa, 1 balíčka kypriaceho prášku do pečiva, voda.
Plnka: 1 l jahodového kompótu, 1 krémový prášok so zlatým klasom, 250 gramov masla, 150 gramov práškového cukru, 50 gramov čokolády.
Postup: Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do penista. Potom pridáme olej, hrubú múku rozmiešanú s kakaom, kypriaci prášok a podľa potreby niekoľko lyžíc vody. Premiešame spolu s tuhým snehom z bielkov a rozvrstvíme na vymastený a vysypaný plech. Upečieme a na vychladnutý koláč rovnomerne rozvrstvíme krém, ktorý posypeme posekanou alebo postrúhanou čokoládou.
Príprava krému: Šťavu z jahôd scedíme, zmiešame s krémovým práškom a uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej kaše postupne vmiešame vymiešané maslo s práškovým cukrom a posekané jahody. (obr. 6)
Autor: Som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.