rednutie kostí - sa vyvíja nenápadne. Človeka nič nebolí, nikde ho nepichá, až si odrazu zlomí ruku alebo nohu a vtedy ju odhalí lekár, ktorý ošetruje úraz. Preto netreba podceňovať prísun vápnika pre náš organizmus. Jeho nedostatok môže byť príčinou rýchlej straty kostnej hmoty. Dospelý človek by ho mal denne skonzumovať asi tisíc miligramov čo zodpovedá asi trom šálkam mlieka.
Kde je vápnik? V jednom hrnčeku (2,5 dl) mlieka je toľko vápnika ako v: 40 gramoch eidamu, 80 gramoch taveného syra, 125 gramoch sardiniek v oleji, 1 tégliku bieleho netučného jogurtu, 250 gramoch bielej fazule, 400 gramoch špenátu, 500 gramoch kapusty, kalerábu alebo redkvičky,1 kilogramu syra tofu.
Dospelý človek by si mal denne dopĺňať vápnik, ženy po klimaktériu, počas tehotenstva a dojčenia by mali prijímať vyše tisíc miligramov vápnika denne. Treba mať na pamäti, že soľ zvyšuje vylučovanie vápnika v moči rovnako ako veľké dávky mäsa v potrave. Vápnik si môžete dopriať aj v potravinových doplnkoch a liečebných prípravkoch a to aj v kombinácii s horčíkom, zinkom a fosforom.
Autor: Som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.