Korzár logo Korzár

Raševovcom po vinárskom experimente zakvitla chalupa červenými bublinkovými kvetmi

"Určite to nie je nejaké hobby, ale normálna seriózna práca, ktorej výsledok je niekedy pochbný a naviac všetko sa veľmi rýchlo skonzumuje. Dcéry už

vyrástli, takže sladké kompóty už nefrčia ako kedysi. Skôr sú v kurze kyslé uhorky, ktoré miluje aj môj manžel."

Ľubu Blaškovičovú sme zastihli podľa jej slov v najkrajšej chalupe na Slovensku, kde prerušovane trávia celé leto.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Rastie nám tu asi dvadsať kríkov s drobným ovocím, ako sú ríbezle, čierne i červené, egreše. Aby to malé ovocie nevyšlo navnivoč a malo to aj nejaký zmysel, tak sme si vymysleli, že budeme robiť domáce vínko. Niekto tomu hovorí ríbezľák, ale podľa nás to ríbezľák nie je. Robíme to z miešaného ovocia, nemelieme to, ale mixujeme, následne do toho vlejeme trošku vody a aby sme to mali rýchlejšie, tak to nalievame do demižóna. Počkáme, keď tá hustá hmota vypláve navrch a hadičkou stiahneme spodok. Až potom sa rozhodneme, či robíme rôsol alebo víno."

SkryťVypnúť reklamu

Pri vinárskych experimentoch už Raševovci zažili aj úsmevné príhody.

"Podarilo sa nám vyrobiť dva druhy vína, jedno je 'mňamko', také aperitívové, to keď doň dáme viac cukru. Pripomína to juhoslovanský prošek. Pred dvoma rokmi sme sa pokúsili o experiment, Peter totiž vymyslel, že aby sa víno rýchlejšie kvasilo, dáme doň teplú a nie studenú vodu. Ľahli sme si spať, v noci som počula čudné zvuky, ale keďže sa mi nechcelo zísť dolu v chalupe, prekvapenie si na mňa počkalo ráno."

Vreckovku, ktorou bolo víno zaviazané, Raševovci dodnes nenašli.

"Celá chalupa bola "zakvitnutá červenými kvetmi", s teplou vodou to vyrazilo. Viete si predstaviť steny polepené cukrovou vatou? Víno sa vydarilo, postálo už dva roky a ja neviem, či to bolo teplou vodou, ale to víno má chuť ako portské. Priznávam, že som ho vylepšila koňakom, ale má to neskutočnú chuť a komukoľvek ho dám ochutnať, tak híka, ako sa nám niečo také dobré podarilo vyrobiť," smeje sa Ľuba Blaškovičová, ktorá spolu s Petrom vyrábajú aj calvados z jabĺk ochutený karamelom.

SkryťVypnúť reklamu

Raševovci zavárajú aj huby, dokonca koreňovú zeleninu, mrkvu a petržlen, doplnenú zelerom, ktorú zalejú len vodou, v ktorej ju predvarili a potom v zime používajú na výrobu zeleninových polievok.

"Najradšej zo všetkých zavaránin mám čučoriedkový kompót, Peter má najradšej kyslé uhorky, no nedostatok sladkostí si po pohári uhoriek kompenzuje troma bonboniérami," doplnila ešte Ľuba Blaškovičová.

Eva Děkanovská zavára vždy s fantáziou

Riaditeľka TV Global Music Box Eva Dekanovská nie je síce zavárací typ, ale keď sa vyskytne príležitosť a má chuť, tak zavára.

"Ale musí v tom byť vždy kúsok fantázie. Mám rada, keď pohár so zaváraninou nielen chutí, ale aj vyzerá. Aby si na svoje prišli všetky zmysly a aby poháre so zaváraninou mohli slúžiť ako dekorácia. Zásadne zaváram iba kyslé veci, ovocie nie. A jednotlivú zeleninu kladiem do pohára podľa farieb, aby to bolo hotové umelecké dielo. Snažím sa, aby to bola pastva pre oči. Akú zeleninu zaváram? Jednoducho, akú na trhu nájdem a používam veľa kôpru a veľa cesnaku a cibule. Kôpor je vôbec mojim favoritom nielen pri zaváraní, ale aj pri varení. Kde môžem, tam ho použijem, aj do zeleninových šalátov dám vždy štipku. V lete si však zeleninu vychutnávam radšej v čerstvom stave. Milujem napríklad cukinu na všetky možné spôsoby, najlepšie grilovanú na rošte. Pred tým si vždy pripravím marinádu z olivového oleja, zelenej petržlenovej vňate, cesnaku a soli. Ak si jej urobíte viac, vydrží do zásoby. Cukinu aj s kožou priečne nakrájam, odstránim jadierka, ak sú a potom ju opečiem na ohni. Pred podávaním ju potriem pripravenou bylinkovou zmesou. Je to výborné letné jedlo, môžete si ho pripraviť aj vonku. Treba to určite skúsiť."

SkryťVypnúť reklamu

***

Dodo Fila síce nezavára, ale pomáha ako zásobovač

Ani košický herec Dodo Fila nedá dopustiť na domáce zaváraniny, lekváre alebo nakladané uhorky. Ako väčšina chlapov ešte neprenikol do tajov umenia zavárania, ale ako sám vraví, rád sa na túto činnosť díva:

"U nás zavára mamka a ja sa rád prizerám. Ale nie som úplne nečinný. Pomáham ako zásobovač. Vždy, keď dôjde nejaká surovina, odbehnem do obchodu. Idem kúpiť cukor a ďalšie potrebné ingrediencie, samozrejme, podľa pokynov mamky."

Keďže rodina Filovcov nie je sebestačná v dopestovaní ovocia a zeleniny, tieto suroviny zháňajú z dvoch zdrojov.

"Ovocie zvyčajne máme od známych a uhorky, tie nakupujeme na trhu."

Dodo si zvlášť pochutí na nakladaných uhorkách, tie u nich doma idú závratnou rýchlosťou:

"Ani neviem, koľko mamka zavarí uhoriek. Možno okolo 80 fliaš a ja sám ich za rok zjem viac ako 20."

Ani lesné plody nie sú pre Doda tabu. Huby to ale nie sú.

"Niežeby som ich nemal rád, lenže momentálne sa v lese venujem cykloturistike, a z bicykla sa ťažko zbierajú. Ale vždy sa v tomto období v lese dobre najem malín."

***

"Kuchyňu sme mali ako z hororu, červený džem stekal po stenách,"

Jana Kramárová, sestra Maroša Kramára a moderátorka relácie Abeceda nápadov, sa netají tým, že zaváranie akéhokoľvek ovocia alebo zeleniny je jej vášňou.

"Otec má veľkú záhradu a tam pestuje všetko možné. Vždy nás núti jesť veľa ovocia a zeleniny, aby sme boli zdraví, a to, čo nezjeme, samozrejme musíme zužitkovať zaváraním. V komore máme aj desaťročné kompóty a džemy, ale zavárame pravidelne každý rok. Je to náš rodinný rituál."

So zaváraného ovocia má Jana najradšej čerešne a višne, ale prím u nej vedú uhorky.

"Tie na posedenie dokážem zjesť kvantum."

Jana je známa osoba aj na bratislavských trhoviskách.

"Trhovníci má už poznajú, pretože, keď začne sezóna hrášku, som na trhu stálym hosťom. Hrach však nezaváram. Ten jem surový a za deň som schopná zjesť aj trištvrte kila."

Jane sa pri varení a zaváraní nevyhli ani rôzne príbehy, ktoré k tomuto koníčku patria.

"Snáď najhoršiu skúsenosť sme zažili pri varení malinového lekváru u babky s dedkom. Varili sme ho v tlakovom hrnci, v čerstvo vymaľovanej kuchyni na bielo. Ako už tušíte, naraz hrniec vybuchol a kuchyňa sa razom zmenila na scénu ako z hororu. Po stenách stekal krvavo červený džem. Síce fľašky boli prázdne, ale steny sme mohli oblizovať. Veruže som ich aj vylizovala."

Tí, ktorí Janu poznajú lepšie, vedia, že je hubárskym maniakom. Na huby chodí vždy a všade, aj keď jej skúsení hubári tvrdia, že nie sú na rast hríbov podmienky. Jana je tvrdohlavá a do lesa sa vyberie aj sama. Ako vraví, hubárčenie je skvelá relaxácia a je jedno, koľko húb nájde.

"To je moja momentálne najmilšia vášeň. Huby, samozrejme, aj zaváram, ale ešte radšej ich zbieram. Pamätám sa na svoju prvú 'hubačku'. Priatelia ma vyzbrojili košíkom, atlasom húb a nožom. Po niekoľkých hodinách som sa vrátila síce s košíkom aj s niekoľkými vraj nejedlými hubami, ale cestou, ani neviem ako, som stratila aj atlas, aj nôž."

I. Henzélyovú preslávili alkoholové hrušky s rumom

Poslankyňa Iveta Henzélyová z ANO je zrejme najväčšou priaznivkyňou letných radovánok v kuchyni spomedzi jej všetkých kolegýň v NR SR. Má na to ozaj pádne dôvody.

"Zaváranie je jedna z mojich najobľúbenejších domácich prác. Keď sa tomu venujem, akoby som sa vracala do detských čias, keď sme v Levoči zavárali spolu s mamkou. Pre mňa tieto aktivity znamenajú pocit spomienky na domov a taký rituál, ktorého by sa žiadna žena nemala vzdávať."

Košická poslankyňa zavára úplne všetko, nezáleží na tom, či je to zelenina, ovocie alebo aj huby. Z ovocia pravidelne robí džemy alebo ovocné šťavy, no rodinka má rada aj kompóty.

"Najväčší úspech majú u nás hrušky s rumom. To sú také chuťovky pre dospelých. Je to asi preto, že tam dávam viac rumu ako nálevu... (smiech) No keď k nám príde návšteva, pýtajú si najmä kyslé baranie rohy. Takisto každému veľmi chutia moje pasty, ktoré robím z paradajok a papriky. Majú všestranné použitie, veľmi chutné sú v špagetách alebo v pizze. V 'ponuke' mám aj bulharskú špecialitu, tzv. čušky - čo je pečená paprika, dáva sa to do pece a stiahne sa šupka."

Svoje suroviny väčšinou kupuje na trhu na košickom Dominikánskom námestí. Kedysi chodila na huby, mala aj obľúbené miesta, no teraz na ich hľadanie po lesoch nemá čas.

"Radšej ich kúpim na trhu a potom ich zavarím. Toho roku sme mali veľa marhúľ. Dali mi ich priatelia, ktorí majú veľký sad a hneď som ich spracovala."

Naposledy potešila chuťové kanáliky rodinných príslušníkov višňovým džemom, v čase nášho rozhovoru si už pripravovala suroviny na prípravu miešanej čalamády, nakladaných uhoriek, cvikly a tešila sa aj na zaváranie sliviek. Kolegom poslancom zatiaľ síce svoju letnú produkciu do parlamentu nepriniesla ukázať, no nevylučuje, že niekedy im dá okoštovať.

"Musím sa pochváliť, my do obchodu v podstate ani nechodíme. Všetky veci si dorobíme doma. To viete, opaľovať sa takmer vôbec nechodím. Vôbec nemám rada vypekať sa na Slnku, radšej ten čas investujem do zavárania. To som celá ja, prezaváram celé leto," usmieva sa I. Henzélyová.

Autor: ren&hra&em&jsv

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 578
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 877
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 691
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 777
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 280
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 957
  7. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 4 863
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 561
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu