pripravuje poznávací študijný pobyt pre novinárov, aby sme na vlastnej koži okúsili krásy Chorvátska aj tie, ktoré bežný turista nenavštevuje. Chorvátsko totiž nemá len nádhernú prírodu a krásny Jadran, ale dokáže prekvapiť aj svojou históriou.
Tohto roku sa naša skupinka 20 novinárov vybrala spoznávať Chorvátsko z lode Adonis od 23. do 27. júna. Na "našej" lodi sme sa plavili po ostrovoch Brač, Hvar, Ščedro a Pekelných ostrovoch.
Ale poďme pekne po poriadku. V pondelok ráno sme ešte boli v Bratislave, ale už na obed sme sa ocitli v Splite. Ako je to možné ? Nuž do Splitu sme sa dostali lietadlom z Viedne a zo Splitu nás už odvážali malé mikrobusy do Trogirského prístavu. Tam sme sa nalodili na loď, zhodili šatstvo a oddávali sa hrejivým lúčom slnka. Samozrejme, kým my sme relaxovali na hornej palube, posádka na čele s kapitánom už kormidlovala smerom k ostrovu Brač. Brač je vyhľadávaným miestom dovolenkárov, ale okrem veľmi známych letovísk, je na ňom aj množstvo malých rybárskych dedín a mestečiek. Jedným z nich je obec Selca, ktorá je známa každému milovníkovi literatúry, pretože práve tam mnoho rokov pôsobil náš Martin Kukučín. Čo je potešujúce, nášho rodáka si dodnes Selčania pripomínajú a poznajú jeho dielo. Žil tu so svojou manželkou Pericou a priamo na námestí mal svoju lekársku ordináciu. V súčasnosti v tejto budove sídli pošta, ale Kukučínove časy pripomína pamätná tabuľa. Nás však príjemne šokoval miestny farár Don Stanko. Ten, keď sa dozvedel, že sme novinári zo Slovenska, rozpustil miestnu náboženskú výchovu a začal nám rozprávať perličky zo života Martina Bencúra alias Kukučína. Ako sa nám totiž priznal, dielo a život Kukučína je jeho koníčkom a zbiera o ňom všetky materiály. V budúcnosti chce svoje dielo vydať.
"Martina Kukučína si na Brači každý vážil. Napriek tomu, že bol pomerne bohatý, vždy ošetril každého aj chudáka. Keď chudobný človek nemal na zaplatenie, pomohol mu i tak. Denne vyrážal po okokolitých kopcoch na svojom neodmysliteľnom somárikovi. Tak si ho aj väčšina Bračanov zapamätala."
Miestni obyvatelia si tiež nesmierne vážia Kukučínov výrok, ktorý znie: Keby som nebol Slovákom, bol by som Chorvátom.
I keď ďaleko od domoviny, aj v Chorvátsku bol Kukučín literárne činný:
"Snažil sa písať aj krátke útvary v Chorvátštine, ale v tomto jazyku nemal takú istotu. Práve z obdobia Braču však vznikla jeho známa kniha Dom v stráni. I keď opísaný dom je fiktívny, vždy k nám chodia turisti, ktorý tento dom hľadajú. A čo je zaujímavé, vždy ho aj nájdu a sú spokojní," s úsmevom dodal Don Stanko. Keď sme odchádzali serpentínami z malebného Selca, minuli sme cestou aj ďalší bračský unikát. A to lom bieleho kameňa. Tento bieloskvúci nerast je svetoznámy a práve z neho je postavený aj Biely dom vo Washingtone, alebo Dioklecianov palác v Splite.
Po osviežujúcom zážitku sme sa vybrali opäť na loď a znova sme pokračovali vodnou cestou k našej ďalšej zastávke. Samozrejme, v rámci duševného a fyzického zdravia, nám kapitán vždy loď na pár hodin ukotvil v nejakom romantickom zálive, aby sme sa mohli osviežiť vo vlnách blankytnemodrého Jadranu. A to už len spustil cez palubu rebrík a hor sa do vĺn.
"Aj skúsenosť s plávaním v krásnej čistej vode, predsa treba sprostredkovať turistom," s úsmevom nás do vody pobádal vedúci zájazdu Ladislav Henter.
Kultúrne a historické skvosty sme našli na každom navštívenom ostrove. Spomeňme aspoň stredoveký kostol pevnosť vo hvarskej Vrbaske s obrazmi od Tiziana či Veroneseho, bazilika v bračskej Povlje zo 6. storočia, či divadlo v meste Hvar z roku 1612, ktoré je európskou kuriozitou.
Aj keď mnohí namietnu, že kvôli múzeám a kostolom do Chorvátska nepocestujú, skúste dakedy urobiť výnimku. Nie, neodhovárame našinca, aby zanevrel na more. Božechráň. Ale v tých najväčších horúčavách, určite dobre padne navštíviť antickú pamiatku, v ktorej je vždy príjemná a prirodzená klimatizácia. Verte, budete príjemne prekvapení. A čo ešte odporúčať návštevníkom?
Jednoznačne výletný pobyt loďou. Už aj na Slovensku sú cestovné kancelárie, ktoré záujemcom pobyt na lodi sprostredkujú a ceny takýchto zájazdov sú síce o niečo vyššie, ale zážitok je neporovnateľný. Už len pocit, že každý deň môžete navštíviť iný ostrov, inú pláž a uvidieť inú prírodnú scenériu, je povzbudzujúci.
Krajinu tiež môžeme spoznať aj pomocou gastronomických zážitkov. A chorvátska kuchyňa je skutočne vynikajúca. Delí sa na prímorskú a vnútrozemskú. Takže, kto nemá rád morské obludy a ryby, môže si pochutnať na ich vynikajúcej vnútrozemskej kuchyni. Svetoznáme sú rôzne prípravy jahňaciny, známy pršut alebo rôzne zeleninové jedlá a prílohy. Chorvátska kuchyňa je zdravá. Všetko sa pripravuje na olivovom oleji a prím hraje petržlenová vňať, rôzne korenia a cesnak. Nám veľmi zachutilo pesto, ktoré výborne chutí so všetkými grilovanými jedlami, zvlášť s rybami. Recept je veľmi jednoduchý. Nadrobno nasekáme petržlenovú vňať, zmiešame s roztlčeným cesnakom, osolíme a zalejeme kvalitným panenským olivovým olejom.
CENY:
Benzín UNI 95 - 6 Kn
Diesel - okolo 5Kn
Eurodiesel - 5, 25 Kn
Pivo čapované chorvátske veľké - od 10 Kn
Pivo čapované veľké zahraničné - od 15 Kn
Káva - od 5 Kn
minerálka - 1 dcl - od 4 Kn
domáca pálenka 0, 5 dcl (travarica)- 6 až 8 Kn
kopček zmrzliny - 5 Kn
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.