Expresne o zaváraní
* Keď používate normálne poháre s viečkom na závit, predídete plesniveniu zaváraniny tak, že ju skladujete postavenú hore dnom.
* Ak ste zavárali lekvár alebo želé bez cukru či len s trochou cukru, dlho nevydržia. Keď zaváraninu napadne pleseň, vyhoďte ju. Pleseň už totiž mohla preniknúť celým obsahom pohára.
* Ovocie určené na zaváranie nikdy neoberajte v daždi. Mohlo by to mať vplyv na jeho trvanlivosť aj chuť.
* Na lekvár používajte len celkom zrelé plody, nie však nahnité.
* Ovocie najprv nechajte niekoľko hodín odpočívať, až potom z neho začnite variť lekvár. Kúsky ovocia vložte do veľkej misy a posypte ich cukrom. Na kilogram ovocia použite kilogram cukru. Želírovacieho cukru môže byť podľa chuti aj menej.
* Keď nebol pohár správne uzavretý, môže povrch lekváru vyschnúť. Nalejte naň trochu horúcej vody a rozmiešajte. Lekvár bude opäť vláčny, ale musí sa rýchlo skonzumovať.
* Lekvár získa lahodnejšiu chuť, keď doň tesne pred dovarením pridáte šťavu z citróna. Navyše si zachová pôvodnú farbu.
* Keď polovicu želírovacieho cukru pridáte do želé až tesne pred ukončením varenia stuhne rýchlejšie.
* Keď želé hustne, urobte skúšku. Odoberte trochu a dajte na studený tanier. Ak kvapky okamžite stuhnú a nevytvorí sa okolo nich vodový okraj, želé je hotové.
* Do kompótu môžete pridať troška vína. Získa tým oveľa jemnejšiu chuť.
* Do zaváraných hrušiek pridajte celú škoricu a citrónovú šťavu, budú oveľa voňavejšie. Túto radu možno aplikovať aj na rýchly hruškový kompót.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.