správne, spoliehajú na najlepšieho a najspoľahlivejšieho konzervátora na svete - na našu hrejivú žltú hviezdu Slnko. V tomto jej stopercentne verili už naši prapredkovia, ktorí dávno objavili, že práve slnečné lúče sú vynikajúcom pomocníkom pre uchovanie ovocia na horšie - zimné časy.
Konzervovanie ovocia sušením možno označiť nielen za najstarší, najlacnejší ale dieteticky aj najvhodnejší spôsob uchovania tejto zdravej poživatiny. Správne sušenie umožňuje uchovať v ovocí chuť, arómu i enzýmy. Na čistých papieroch vidieť aj teraz na pôjdoch sušiť sa najčastejšie huby ale múdre babičky sušia takto oddávna aj krížalky (nakrájané kúsky) predovšetkým z jabĺk a hrušiek, kôstkoviny, ba i drobné bobuľoviny - ríbezle či čučoriedky, ktoré potom tvoria súčasť voňavých ovocných čajíkov. Preto sa vedno s ovocím sušia na pôjdoch neraz aj zväzky voňavých liečivých bylín. Pre sušenie ovocia platí niekoľko jednoduchých zásad:
Zrelé, sladké ovocie pred krájaním poumývame- nežiaducemu zhnednutiu možno u jabĺk a hrušiek predísť tak, že kúsky ovocia namočíme pred sušením do vody s citrónom. V záujme spoľahlivejšieho vysušenia je vhodné krájať ovocie na menšie kúsky, samozrejme, vykrojíme vnútrajšok s jadierkami a kôstkoviny pred sušením vykôstkujeme.
Špeciálnu starostlivosť si pri sušení zasluhujú slivky - tie treba sušiť pozornejšie a dlhšie ako iné druhy ovocia - sušenie sliviek začína nižšími teplotami- temperatúra sa pri opakovanom sušení, keď sušiace sa slivky necháme párkrát úplne vychladnúť, postupne zvyšuje. Sušiť slivky bývalo samozrejmosťou v každom dome kde sa chodilo na priadky, aby bolo na "prieslinku" pre pradúce ženičky. Dnes by mali túto obyčaj inovovať najmä ľudia, ktorí trpia chronickou zápchou - sušené slivky, resp. šťava po povarení ,sú šetrným a spoľahlivým preháňadlom. Stupeň vysušenia ovocia poznajú skúsené gazdinky podľa pružnosti krížaliek - nemali by sa pri zohýnaní s praskotom lámať. Pri sušení treba ovocie chrániť aj pred hmyzom a hlodavcami.
Ak je slniečka málo, staré mamky si na vidieku dodnes pomáhajú sušením v dochovaných chlebových peciach, čo je zdravý a úsporný spôsob sušenia ovocia. Kde to nejde inak, suší sa ovocie úspešne aj v sporákových rúrach- a kto už nedbá na tradície, nájde v sortimente elektrospotrebičov veľmi výkonné elektrické sušičky.
Autor: eb
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.