Čarovanie vareškou
Mrkvová polievka
Potrebujeme: 500 g čerstvej mrkvy, 400 g hydinových drobov, 1 mladí pór, 1 väčší rajčiak, 1 dl oleja, 1 dl rajčiakového pretlaku, citrónová šťava, karí korenie, soľ, cukor, mleté čierne korenie, maizena, voda.
Postup: Umyté a očistené hydinové droby dáme variť spolu s olejom do 1 litra vody. Po 25 minútach varenia vložíme do vývaru očistenú mrkvu nakrájanú na kocky, pór pokrájaný na kolieska a varíme ďalej. Asi desať minút pred dovarením pridáme sparené, ošúpané a pokrájané rajčiaky a dovaríme. Keď sú droby mäkké polovicu z nich vyberieme na misku a zvyšnú polovicu spolu s polievkou necháme vychladnúť a potom ju rozmixujeme. Rozmixovanú polievku zohrejeme, pridáme rajčiakový pretlak zmiešaný s maizenou a vodou. Dochutíme korením, soľou, citrónovou šťavou, cukrom, karí korením. Tesne pred podávaním vložíme do polievky nakrájané kuracie droby. (obr.1)
Fazuľky so šunkou
Potrebujeme: 400 g bravčovej údenej šunky, soľ, mleté čierne korenie, 1 dl rastlinného oleja, 2 červené rajčiaky, 1 cibuľa, 250 g zelenej fazuľky, mäsový vývar, karí korenie, zelená petržlenová vňať.
Postup: Šunku pokrájame na kocky, ktoré okoreníme mletým čiernym korením a poprášime múkou. Rajčiaky ošúpeme, pokrájame na kocky. Na tuku popražíme na drobno pokrájanú cibuľu. Na cibuli prudko opečieme pripravenú šunku zo všetkých strán. Očistené fazuľkové struky pokrájame, uvaríme v osolenej vode do mäkka, scedíme a primiešame. Podlejeme horúcim vývarom, okoreníme karí korením, prikryjeme a dusíme. Pred dodusením pridáme rajčiaky. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme zelenú petržlenovú vňať posekanú nadrobno a dodusíme. (obr. 2)
Kelové valčeky
Potrebujeme: 500 g kelu, 150 g bravčového mäsa, 30 g cibule, 1 strúčik cesnaku, mleté čierne korenie, vegeta, majorán, 1 vajce, 100 g strúhanky, olej.
Postup: Kel dobre opláchneme, vložíme do osolenej vriacej vody a uvaríme. Keď je uvarený pomelieme ho spolu s cesnakom, mäsom a cibuľou. Potom dochutíme mletým čiernym korením, vegetou, majoránom, pridáme vajce, strúhanku a všetko spolu dobre premiešame. Z pripravenej zmesi formujeme valčeky, ktoré opečieme na rozpálenom oleji zo všetkých strán. Podávame so zemiakovou kašou. (obr. 3)
Jogurtový koláč s ovocím
Potrebujeme: 2 biele jogurty, 1 celé vajce, 2 tégliky z jogurtu kryštálového cukru, 2 jogurtové tégliky polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, hrozienka, sušené ovocie, tuk na vymastenie, múka na vysypanie plechu.
Postup: Biele jogurty vymiešame s cukrom a vajcom. Potom pridáme polohrubú múku vopred rozmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Posypeme hrozienkami a posekaným sušeným ovocím. Pomaly upečieme v teplej rúre. (obr. 4)
Hráškový šalát s krúpkami a zelerom
Potrebujeme: 200 g krúpkov - perličiek, 200 g hrášku, 1 mladú cibuľku, 2 stredne veľké stopky listového zeleru, 350 g syru čedar, 50 g posekaných pražených arašidov, 200 g paradajok, hlávkový šalát, 4 lyžice olivového oleja, 2 lyžice červeného vínneho octu, 1 lyžicu mäty, soľ, čierne korenie.
Postup: Krúpky prelejeme horúcou vodou, potom studenou a dáme variť na 40 minút. Pridáme cibuľu a zeler, znovu privedieme do varu a varíme 5 minút. Potom všetko zlejeme, dáme do misy, pridáme hrášok, olej, vínny ocot, mätu korenie. Dobre premiešame a necháme 20 minút chladnúť. Čedar nakrájame na kocky, paradajky na kúsky, oriešky posekáme. Primiešame do šalátu a ozdobíme čersvou mätou alebo inými vňaťami. (obr. 5)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.