ale s osvojovaním si racionálnej výživy sa začínajú tešiť čím ďalej tým väčšej popularite.
V receptoch, ktoré uverejňujeme, uvádzame červenú šošovicu, čiernu fazuľu, zelený hrach a to nielen na polievky, ktoré pozná slovenská kuchyňa. Tieto druhy sa však môžu rôzne upravovať a pridávať do šalátov a cestovín.
Žltá sója: je veľmi výživná, obsahuje množstvo bielkovín. Pripravuje sa z nej priemyselne tvarovaný syr tofu, lisuje olej, vyrába tzv. mlieko, dáva sa naklíčiť, varí sa. Sójové bôby používame v kuchyni na prípravu šalátov, pomleté na karbonátky, spracované ako sójové mäso má veľa variantov a plnohodnotne nahradí mäso.
Zelený hrach: Sušený alebo mrazený má rôzne využitie. Pripravujeme z neho jemné krémové polievky, pyré, pridávame ho do mnohých zeleninových a mäsitých pokrmov.
Červená šošovica: Pre svoju výraznú farbu sa hojne využíva v modernej kuchyni. Jej výhodou je, že ju netreba dlho variť, stačí 10 minút. Veľmi dobre sa farebne vyníma v šalátoch aj ako príloha.
Čierna fazuľa: Je drobná a vyniká jemnou sladkou chuťou. Tvorí dôležitú súčasť mexického jedálnička - ostrým chilli con carue sa plní chlebová (cestová) placka. Pridáva sa do cestovín a šalátov.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.