Zemiakový paprikáš
Potrebujeme: 12 väčších zemiakov, 1 lyžicu tuku, 2 stredne veľké cibule, mletú sladkú červenú papriku, mleté čierne korenie, 2,5 dl pochúťkovej smotany, pol lyžice hladkej múky, soľ.
Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme namasti a na chvíľu odstavíme z ohňa. Potom pridáme červenú papriku, očistené, umyté, na kocky nakrájané zemiaky, soľ, mleté čierne korenie a dáme dusiť. Podlievame vodou. Keď sú zemiaky mäkké, zalejeme smotanou rozmieľanou s hladkou múkou. Všetko spolu chvíľu povaríme a podávame.
Pikantné hovädzie mäso
Potrebujeme: 500 g hovädzieho mäsa, 100 g oleja, 1 väčšiu cibuľu, 2 zeleninové papriky, 250 g čerstvých húb, 3 rajčiaky, vegetu, mleté čierne korenie, soľ, hladkú múku na zahustenie, 1 feferónku.
Postup: Mäso umyjeme, pokrájame na rezance a na oleji prudko opražíme do zlata. Pridáme očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu, na rezance pokrájanú zeleninovú papriku a pokrájané huby. Spolu dusíme 15 - 20 minút. Podľa potreby podlejeme vodou. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme olúpané, pokrájané rajčiaky, vegetu, čierne korenie, soľ, poprášime múkou a necháme dodusiť. Do hotového pridáme podľa chuti nadrobno posekanú feferónku.
Slaný koláč s cibuľou
Potrebujeme: 400 g polohrubej múky, 30 g droždia, štvrť litra vlažného mlieka, troška cukru, 50 g masla, 1 vajce, soľ, 350 g prerastenej slaniny, 200 g cibule, rasca.
Postup: Do misy dáme preosiatu múku. Do múky urobíme jamku, rozdrobíme droždie. Primiešame troška mlieka, cukor, prikryjeme a necháme 15 minút kysnúť. Do vykysnutého pridáme zvyšné mlieko, roztopené a vychladnuté maslo, soľ, vajce a spolu s múkou vypracujeme, až kým sa v ceste nezačnú robiť bublinky. Opäť prikryjeme a necháme kysnúť 30 minút. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúšenej doske, preložíme do vopred vymastenej formy, na povrch poukladáme slaninku, ktorú sme pokrájali na tenké plátky a na kolieska porezanú cibuľu. Všetko posypeme rascou a ešte necháme 15 minút kysnúť. Koláč dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 220 stupňov. Koláč podávame horúci, hneď po dopečení.
Zemiakové placky s cuketou
Potrebujeme: 4 veľké zemiaky, 1 malú cuketu, 1 vajce, 5 strúčikov cesnaku, 1 lyžičku vegety, štipku majoránu, 3 lyžice hladkej múky, olej, soľ, čierne korenie.
Postup: Zemiaky a cuketu nadrobno postrúhame, zlejeme prebytočnú šťavu, pridáme vajce, múku, rozotrený cesnak, korenie, premiešame. Placky tvoríme veľkou lyžicou a pečieme po oboch stranách.
Grécky paradajkovo-hubový šalát
Potrebujeme: 500 g zrelých paradajok, 400 g šampiňónov alebo čerstvých hríbov, 1 veľkú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 1 polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku, 1 čajovú lyžičku oregana, 1 až 2 čajové lyžičky cukru (podľa chuti), 3 polievkové lyžice červeného vína, 3 polievkové lyžice oleja, soľ a čierne mleté korenie.
Postup: Paradajky pokrájame na štvrťky, cibuľu na kolieska a očistené huby na plátky. Na olej dáme popražiť najprv cibuľu a rozotrený cesnak, potom huby, znova popražíme, pridáme paradajky, pretlak, víno, oregano, cukor, soľ, čierne mleté korenie a všetko spolu podusíme. Podávame schladené, s čerstvým pečivom.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.