Potrebujeme: 5 kg cukety olúpanej, bez jadierok, 15 ks papriky (môže byť aj červená), 15 ks cibule.Postup: Cuketu postrúhame na plátky, papriku na
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Potrebujeme: 5 kg cukety olúpanej, bez jadierok, 15 ks papriky (môže byť aj červená), 15 ks cibule.
Postup: Cuketu postrúhame na plátky, papriku na rezančeky aj cibuľu. Všetko dobre premiešame a osolíme. Môžeme pridať feferonku. Necháme postáť 2 - 3 hodiny. Potom vodu scedíme a plníme do pohárov. Zalejeme uhorkovým nálevom. Uzavrieme a sterilizujeme 10 minút.
Postup: Cukor a žĺtka vyšľaháme do peny. Pridáme mandle, mrkvu, múku, citrónovú kôru a rum. Nakoniec vmiešame ušľahaný sneh z bielkov. Pečieme v predhriatej rúre, vo vymastenej a múkou vysypanej tortovej forme. Vychladnutú tortu polejeme bielou alebo citrónovou polevou.
Eva HENŽELOVÁ
Likérové slivky
Potrebujeme: 1 chemicky neošetrený citrón, 600 g cukru, 1 strúčik vanilky, 300 ml mandľového likéru, 300 ml rumu, 1,5 kg sliviek. Uvedený rozpis je na 4 pollitrové poháre.
Postup: Slivky umyjeme, rozrežeme a odkôstkujeme. Citrón umyjeme horúcou vodou, olúpeme a šupku narežeme na tenké plátky. Vytlačíme šťavu z citróna a zmiešame ju so slivkami, citrónovou šupkou a cukrom. Necháme cez noc odstáť. Vanilku rozrežeme na kúsky. Rozdelíme ich do pohárov spolu so slivkami a sladkou šťavou. Zmiešame likér s rumom a nalejeme na ovocie. Poháre uzavrieme a skladujeme na tmavom mieste. Slivky sú jedlé až po 4 týždňoch.