Škvrny od ovocia
Šťava zo zeleniny a ovocia dokáže narobiť škaredé fľaky na pracovnej doske alebo plastovom dienku, ktoré nezmiznú ani po niekoľkonásobnom umytí. Odstrániť sa dajú pomerne ľahko. Skúste pokvapkať znečistené miesto citrónovou šťavou a nechajte ju pôsobiť asi 10 minút. Potom zotrite vlhkou handričkou. Po tmavých fľakoch nezostane ani stopa okrem citrónovej vône.
Mäkký krém
Niekedy sa pri krájaní torty stane, že aj pri najväčšej pozornosti sa nepodarí nakrájať úhľadné kúsky. Korpus sa stlačí a krém vyteká. Preto je lepšie pripraviť korpus z tuhšieho cesta, nakrájame ho najprv na dieliky a až potom ho vyrovnáme a natrieme krémom. Musíme ho dostatočne vychladiť. Krájame medzi jednotlivými kúskami korpusu a nôž pravidelne namáčame do horúcej vody.
Voňavá káva
Chuť kávy, či už prekvapkávanej alebo zalievanej - tureckej môžeme zlepšiť ak do nej pridáme trošku škorice, kardamónu alebo kúsok čokolády.
Znovu čerstvé droždie
Zvyknete si odložiť do chladničky droždie pre každý prípad? Musíte ho dobre zabaliť, aby nestvrdlo a neobschlo. Ak je obschnutá menšia plocha, namočíme droždie do studenej vody a necháme ho tam, kým znovu nedostane bielu farbu. Až potom ho použijeme bežným spôsobom. Ak je celé obschnuté, radšej ho vyhoďte. Droždie môžete aj zmraziť.
Namiesto múky škrob
Omáčky môžeme zahusťovať namiesto múkou škrobovou múčkou. Jednak je pokrm diétnejší a jednak je to so škrobom jednoduchšie - nezostávajú hrčky ako z múky. Jednu alebo dve lyžice škrobovej múčky rozmiešame v studenej vode a prilejeme ju do omáčky. Škrob nikdy nesypeme priamo do horúcej tekutiny.
Palacinky ako obláčik
Ľahké ako obláčik budú palacinky vtedy, ak pridáme do cesta namiesto časti mlieka niekoľko lyžíc nasýtenej minerálky. Môžeme pridať aj niekoľko kvapiek rumu. Cesto potom musíme nechať postáť o niečo dlhšie než je obvyklé, aby múka lepšie nabobtnala.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.