problém - všetko ovocie papali rukami. Aj keď na to vari napospol máme chuť aj dnes, v spoločnosti by sme neraz pri ručnom skrmovaní ovocia vyzerali ako barbari. Rukou je prípustné jesť ovocie v tom prípade, ak nám v menej nóbl reštaurácii alebo v spoločnosti nenaservírujú k tomuto chodu príbor. Takto si teda možno pochutnať najčastejšie na banánoch, jahodách,je to možné i na tanieriku rozpolených broskyniach či marhuliach i na hrozne. To však potom, ako zo strapca decentne a po jednej oddelíme hroznové bobule.
V prípade hrozna a niektorých ďalších druhov ovocia stojí pred jedákmi neraz problém, čo s kôstkami, semienkami,tvrdou kožou a šupkami. V každom prípade je najdôležitejšou zásada, zbavovať sa ovocného odpadu nenápadne. Hroznové semienka treba ohľaduplne vypľúvať na kávovú lyžičku a dávať na kraj dezertného tanierika - vypomôcť si možno aj servítkou. Na kraj tanierikov patria aj kôstky a šupky. Rukou je prípustné jesť aj pomaranč, predtým sa však odporúča olúpať ho na tanieri a vyberať dieliky prstami. Na ďalšie známejšie druhy ovocia prestierajú v lepších podnikoch špeciálne príbory a konzumuje sa výlučne z tanierikov. Príborom a z tanierika jedia ovocní estéti napríklad predom nakrájaný ananás, lesné jahody, maliny i všetky druhy ríbezlí, z tanierika a kávovou lyžičkou sa kŕmime nakrájaným melónom.
Špecifické pravidlá platia pre jablká a hrušky. Aj tie treba konzumovať príborom z tanierika. Ovocie najprv rozštvrtíme, vykrojíme jaderníky a stopky, potom olúpeme štvrťky a jeme príborom. V tomto prípade sa však neznemožníme ani vtedy, ak sa takto upraveným ovocím, tobôž, ak sme v spoločnosti priateľov, nakŕmime prstami.
Autor: eb
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.