Čo robiť, ak náš dych veľmi nevonia
Nuž, neobviňujme iba cibuľu a cesnak z halitózy (zápachu z úst). Aj keď je pravda, že nepríjemný dych môže spôsobiť nevhodná strava. Najmä silno korenená alebo ináč výrazná. Typickým príkladom sú také zdravé potraviny ako cibuľa, cesnak, kapusta. Obsahujú totiž zlúčeniny síry, ktoré sa uvoľňujú pri jedle a nejaký čas po ňom. Z tráviaceho traktu sa vstrebávajú do krvného obehu a ďalej prenášajú do pľúc, kde "otravujú" vydychovaný dych.
Príčin páchnuceho dychu je však viac:
PARODONTITÍDA - ochorenie ďasien, pre ktoré sú typické začervenalé, či krvácajúce ďasná. Neskoršie sa vytvárajú tzv. parodontálne choroby - priestor medzi zubami a priľahlým ďasnom narušujú baktérie, až sa od seba oddelia.
ZUBNÝ KAZ, ZLÁ HYGIENA - dnes sa už čistenie zubnou kefkou považuje za nedostačujúce. Zvyšky potravy sa odstraňujú dentálnou niťou alebo medzizubnou kefkou.
SUCHO V ÚSTACH - sliny aspoň čiastočne oplachujú zvyšky potravín v ústach a baktérie z jazyka, tiež rozpúšťajú zlúčeniny síry. Suché ústa viac cítiť, preto je zápach najsilnejší ráno po prebudení (v spánku sa znižuje tvorenie slín). Sliznica sa vysušuje dlhým rozprávaním, telesnou námahou, strachom a stresom.
LIEKY - ich vedľajším účinkom je práve zápach z úst. K nim patria niektoré antidepresíva a liečivá na liečbu syndrómu podráždených čriev.
SINUSITÍDA - pri zápale vedľajších nosových dutín môže do úst kvapkať hlien, ten sa zachytáva pri koreni jazyka a spôsobuje páchnuci dych.
ZÁPAL HRDLA ALEBO MANDLÍ - v takomto prípade je halitóza jedným z príznakov choroby a po jej odznení väčšinou úplne zmizne.
BRONCHIEKTÁZA (rozšírenie priedušiek) - vzácne chronické ochorenie pľúc vyvolávajúce kašeľ, ktorý so sebou prináša zapáchajúci hlien.
ALKOHOL A FAJČENIE - pričom nadmerné konzumovanie alkoholu vysušuje ústa a fajčenie zhoršuje ochorenie ďasien.
Na chronickú halitózu trpí 55 - 65 percent ľudí a 95 percent ju zaznamenalo aspoň raz v živote. Ak je niekto touto nepríjemnosťou postihnutý, ťažko ju u seba rozozná. Buď požiadajte o úprimnosť blízkeho človeka alebo obliznite si celou plochou jazyka zápästie, potom nechajte asi 10 sekúnd zaschnúť a k ruke si privoňajte. Ďalej môžete ovoňať po vyčistení zubov dentálnu niť.
Najčastejšia príčina halitózy je v ústach, takže prvým odborníkom, na ktorého sa obrátite, bude zubný lekár. Ak príčina nie je v ústnej dutine, vyberte sa k praktickému lekárovi.
Okrem zubnej hygieny by ste nemali zabudnúť na jazyk - ten je totiž pre ústne baktérie hotovým rajom. Na čistenie jazyka môžete použiť mäkkú zubnú kefku alebo špeciálnu plastovú škrabku. Mnohí ľudia reagujú na škrabku ako keby chceli zvracať. Tento úkon sa dá nacvičiť a dávivý reflex pominie.
Ak máte na jedálničku mliečne výrobky, mäso a ryby, vyčistite si zuby. Tieto druhy potravín sa totiž veľmi rýchlo rozkladajú. Skúste žuvať čerstvý petržlen, mätu, semienka fenikla alebo kardamónu, aby ste mali čerstvý dych.
Autor: Pripravila Soňa MAKAROVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.