Hlavné potraviny oddelenej stravy
Zásada oddelenej stravy je, že v jednom jedle nesmieme miešať potraviny bohaté na bielkoviny s potravinami bohatými na sacharidy.
Bielkoviny:
- všetky druhy mäsa vo varenom stave. Sú to napríklad z hovädzieho mäsa: pečienky, rolády, guláš, stejky, jedlá z mletého mäsa, sviečkovica, pokrájané kúsky,
- všetka varená hydina, napr. morčacia rolovaná pečienka, rezne, hruď alebo pokrájané kúsky, hus, kačka, grilované kurča, - všetky varené druhy údenín, napr. špekáčiky, párky, pečeňové syry, mäkké hovädzie klobásy a salámy, varená šunka, hydinové párky a salámy (všetky druhy údenín sa pripravujú aj bez pridania bravčového mäsa),
- všetky neúdené druhy rýb, lastúrnikov a kôrovcov vo varenom stave,
- všetky výrobky zo sóje, napr. syr tofu a sójové nátierky na chlieb,
- vajcia a mlieka rozličnej tučnoty,
- všetky druhy syrov s najviac 50 % tuku v sušine, napr. harzský syr, parmezán, ementál, eidam, gouda, tilsiterský syr,
- varené rajčiaky (aj z konzervy),
- nápoje, napr. ovocné čaje, jablkové vína, trpké biele vína a šumivé vína,
- všetko drobné ovocie (okrem čučoriedok),
- všetko jadrové ovocie (okrem sypkých jabĺk),
- kôstkovice a všetky citrusové plody,
- všetky exotické druhy ovocia (okrem banánov), napr. mango, papája, kivi, melóny.
Rada: Na obaľovanie nepoužívajte obyčajnú strúhanku, ale sezam, mandle alebo oriešky.
Sacharidy:
- všetky druhy obilník,
- pohánka,
- všetky výrobky z celozrnných obilnín, napr. celozrnný chlieb a dalamánky, koláče z celozrnnej múky, celozrnné cestoviny, krupica,
- tieto druhy zeleniny a ovocia: zemiaky, topinambury, kel, čierna reďkev, banány, nesírené sušené ovocie (okrem hrozienok - sú neutrálne, korintky sa naopak zaraďujú k sacharidom), čerstvé datle a figy, sypké sladké jablká,
- tieto sladké potraviny: ovocný cukor (frutilóza), med, javorový sirup, hrušková a jablková šťava,
- rôzne, napríklad zemiakový škrob, prášok do pečiva s vínnym kameňom, pudingový prášok, carobe (mleté plody svätojánskeho chleba - prášok sa používa ako kakao a dostať ho v obchodoch s prírodnými potravinami), pivo.
Rada: Obilné karbonátky sa môžu obaľovať iba v celozrnnej strúhanke, orechoch alebo v sezami - bez vajca.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.