Bujóny až nakoniec
Kocky bujónu by ste mali pridávať do polievok a omáčok až nakoniec. Keď ich varíte od začiatku, strácajú chuť.
Preč s hrčkami
Keď mienite polievku alebo omáčku zahustiť múkou, najskôr múku rozhabarkujte v troche vody či mlieka, tým zabránite vytváraniu zrazenín a hrčiek.
Presolená polievka
Presolená polievka bude opät chutná, ak do nej vložíte dva rozštvrtené surové zemiaky, povaríte ich a vyberiete. Absorbujú väčšinu prebytočnej soli.
Chlieb do pripálenej omáčky
Pripálenú omáčku alebo hustú polievku nemiešajte, lebo ju celú zničíte. Nepripálenú časť prelejte do druhého hrnca a pridajte kus suchého chleba či jeden surový zemiak - neutralizujú spálenú chuť. Najlepšie je však pripálené pokrmy nejesť, pretože obsahujú karcinogénne látky.
Chutnejšie mäso
Štipka pomletej kávy dodá šťave z pečeného mäsa jemnú príchuť. Šťava z pečeného mäsa bude chutnejšia, keď k nemu počas pečenia priložíte koliesko jablka, alebo na panvici do hneda opražte trochu cukru, zalejte ho jablkovou šťavou a pridajte do pekáča s mäsom.
Omáčka zo zvyškov syra
Zo zvyškov syra sa dá pripraviť výborná omáčka na špagety. Kúsky syra rozpusťte na masle (prípadne s trochou mladej cibuľky) a zjemnite sladkou smotanou.
Omáčka riedená pivom
Keď ste pripravili málo omáčky, pokojne ju zrieďte sladkou smotanou. Do šťavy z bravčového pečeného mäsa alebo hovädzieho mäsa sa výborne hodí trocha piva.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.