Jablková omeleta s ovsenými vločkami
Potrebujeme: 300 g jabĺk, 4 vajíčka, 250 ml mlieka, soľ, 20 g práškového cukru (do cesta), 120 g hladkej múky, 60 g ovsených vločiek, 10 g masla, práškový cukor a škoricu na posypanie.
Postup: Očistené jablká zbavené jadier nakrájame na kolieska. Žĺtka, cukor, mlieko a štipku soli dobre vyšľaháme a do tejto zmesi postupne pridávame múku a ovsené vločky. Napokon zľahka vmiešame z bielkov ušľahaný sneh. Na panvici roztopíme maslo, nalejeme naň tenkú vrstvu cesta, na ktorú poukladáme kolieska jabĺk a zalejeme ďalšou tenkou vrstvou cesta. Upečieme do zlatista. Posypeme práškovým a škoricovým cukrom.
Jozef PAVELKA
Pomarančový džús
Potrebujeme: Dobre umyté šupky z 3 pomarančov, 3 mrkvy pokrájané na kolieska, 1 citrón, 1 l vody.
Postup: Všetko varíme 1 hodinu, zvlášť rozvaríme 6 l vody a 80 dkg cukru. Rozmixujeme prísady, spolu zmiešame so sirupom a dáme na studené miesto.
Oľga HUTNÍKOVÁ
Všelečo
Potrebujeme: 6 ks papriky, 3 paradajky, 2 veľké cibule, 1 menšia cuketa (alebo patizón), 3 PL ryže, 2 ks párkovej klobásy, olej, soľ.
Postup: Na oleji opražíme na rezance nakrájanú cibuľu, pridáme na rezance nakrájanú papriku, na kocky nakrájanú cuketu (keď je mladá, netreba lúpať, ani vyberať stred), alebo patizón, pridáme ryžu, na krúžky nakrájanú klobásu, pokrájané paradajky, osolíme, trochu popražíme, podlejeme vodou (len málo, aby sa ryža neprichytila) a dusíme, dokiaľ nie je mäkká ryža. Treba častejšie pomiešať, ak treba, pridať trochu vody.
Anna VOJTEKOVÁ
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.