Čarovanie s vareškou
Argentínska zelenina
Potrebujeme: 1 vrecúško zeleniny, 4 vajcia, 200 g nakladané šampiňóny, 1 dl oleja, soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Mrazenú zeleninu do mäkka uvaríme, scedíme. Premiešame so šampiňónmi a túto zmes na oleji chvíľu podusíme. Dochutíme soľou a korením. Podávame s volským okom, ryžou alebo hranolkami.
(obr. 1)
Hovädzie mäso s lečom
Potrebujeme: 400 g hovädzieho mäsa, soľ, mleté čierne korenie, 1 cibuľu, 40 g masti, mäsový vývar, 0,7 l zaváraného leča.
Postup: Mäso pokrájame na kocky. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a opražíme na masti spolu s nadrobno posekanou cibuľou. Podlejeme trochou mäsového vývaru a udusíme do polomäkka. Potom pridáme lečo, pričom musíme dbať nato, aby nebolo príliš riedke. Prikryjeme a udusíme do mäkka. Nakoniec pokvapkáme kyslou smotanou.
(obr. 2)
Kapustové rezne
Potrebujeme: 100 g údenej slaniny, 800 g hlávkovej kapusty, mleté čierne korenie, majorán, soľ, 2 vajcia, 120 g strúhanky. Obal: 2 vajcia, 60 g hladkej múky, 120 g strúhanky, olej na vyprážanie.
Postup: Údenú slaninu pokrájame, rozškvaríme, pridáme posekanú kapustu, ktorú osolíme, okoreníme, spojíme vajcami a zahustíme strúhankou. Z masy tvarujeme oválne rezne, ktoré obalíme v hladkej múke, v rozšľahaných vajciach, v strúhanke a vyprážame v rozpálenom oleji po obidvoch stranách. Podávame ihneď so zemiakmi a tatárskou omáčkou.
(obr. 3)
Kuracie prsia na tymiáne
Potrebujeme: Prsia z 1 kurčaťa, soľ, 2 lyžice oleja, tymián, citrónová šťava, hydinový vývar, 1 lyžička solamylu, rasca, 1 čínska kapusta, zelená petržlenová vňať.
Postup: Prsia z kurčaťa vykostíme a zbavíme kože. Mäso pokrájame na plátky, osolíme, posypeme tymiánom a prudko opražíme v rozohriatom oleji zo všetkých strán, pokvapkáme citrónovou šťavou, podlejeme horúcim hydinovým vývarom a prikryté udusíme do mäkka. Počas dusenia podľa potreby podlievame hydinovým vývarom. Po 10 minútach dusenia pridáme pokrájanú čínsku kapustu a ešte dusíme. Keď je mäso mäkké, zahustíme solamylom rozmiešaným s vodou a ešte chvíľu podusíme. Podávame posypané zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno.
(obr. 4)
Čučoriedky s krémom
Potrebujeme: 50 g kockového cukru, 1 citrón, 500 ml mlieka, 2 vajcia, 50 g polohrubej múky, 400 g čučoriedok.
Postup: Kockový cukor obtrieme o citrón, dáme do mlieka, pridáme žĺtky a múku. Na miernom ohni šľaháme do zhustnutia, odstavíme a vmiešame sneh z bielkov.
Do misiek dáme čučoriedky, zalejeme studeným krémom a dáme na 1 hodinu do chladničky. Ozdobíme šľahačkou.
(obr. 5)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.