Čarovanie s vareškou
Tekvicová polievka
Potrebujeme: 1000 g očistenej tekvice, 1 veľká cibuľa, 1 kávová lyžička práškového koriandra, soľ, korenie podľa chuti, 200 g kyslej smotany, 3 polievkové lyžice olivového alebo slnečnicového oleja, kôpor alebo čerstvá mäta pieporná.
Postup: Tekvicu očistíme, odstránime jaderník a pokrájame na kocky. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme koriander, trochu ho opražíme, pridáme pokrájanú tekvicu a trochu podusíme. Potom všetko zalejeme vodou, osolíme, okoreníme a varíme domäkka. Po varení všetko zmixujeme alebo prepasírujeme cez sitko. Polievku rozdelíme do tanierov a navrch dáme kopček kyslej smotany, ktorý posypeme posekaným kôprom.
(obr. 1)
Kurča s mandľami
Potrebujeme: 1 kurča, 30 g oleja, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 dl bieleho vína, 250 g rajčiakov, 40 g mandlí, 1 feferónka, 2 dl hovädzieho vývaru, soľ, korenie, čierne korenie, hladká múka.
Postup: Kurča očistíme, obalíme múkou, posolíme a opražíme na oleji. Opečené kúsky kurčaťa vyberieme, pridáme cibuľu a cesnak, podlejeme vývarom. Do tohto uložíme kurča, okoreníme, dosolíme a pridáme feferónku. Prikryté dusíme. Pridáme ošúpané rajčiaky, sparené mandle, podlejeme vínom a dusíme do mäkka. Podávame so zemiakmi a šalátom.
(obr. 2)
Tatarčané pirohy
Potrebujeme: 400 g hrubej múky, 100 g pohánkovej múky, 100 g hladkej múky na pomúčenie, 300 g tvarohu, 100 g masla, 50 g cibule, 0,3 l vody, soľ.
Postup: Hrubú múku zmiešame s pohánkovou, pridáme soľ, studenú vodu a vypracujeme hladké, nelepiace sa cesto, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme. Z vyvaľkaného cesta vykrajovačom vykrajujeme kolieska (s priemerom asi 5 cm), na ne ukladáme posolený vymiešaný tvaroh, kolieska prehneme a kraje postláčame. Pirohy uvaríme vo vriacej vode a hotové polejeme cibuľkou, opraženou na masle.
(obr. 3)
Placky z patizónov
Potrebujeme: 2 veľké patizóny, 2 vajcia, majorán, mleté čierne korenie, 1 cibuľa, 2 - 3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice hladkej múky, 3 lyžice hrubej múky, 3 lyžice jemnej strúhanky, tuk na opekanie, soľ.
Postup: Patizóny olúpeme, umyjeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme soľ, vajcia, majorán, mleté čierne korenie, postrúhanú cibuľu, rozotrený cesnak, hladkú múku, hrubú múku a strúhanku. Všetko spolu premiešame. Panvicu zohrejeme, potrieme tukom a cesto lyžicou rovnomerne rozotrieme po panvici. Opekáme z obidvoch strán do ružova. Podávame s čerstvými rajčiakmi.
(obr. 4)
Medajlónky z ovsených vločiek
Potrebujeme: 200 g ovsených vločiek, pol kocky masoxu, 4 plátky anglickej slaninky, 1 menšiu cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 100 g šunkovej salámy, 1 vajce, soľ, čierne korenie, oregano, múku, vajíčko a strúhanku na obalenie, olej na vyprážanie.
Postup: Vločky uvaríme vo vode s masoxom na kašu a necháme vychladnúť. Cibuľu a salámu nakrájame na malé kocky, cesnak rozotrieme so soľou. Pridáme k vločkovej kaši, posolíme, okoreníme, premiešame s troškou sušeného oregana a vajíčko. Formujeme medajlónky, ktoré obaľujeme v múke, vajíčku a strúhanke. Vyprážame dozlatista na tuku na obidvoch stranách. Podávame so zeleninovým šalátom alebo studené s chlebom.
(obr. 5)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.