Pečené zemiaky s hubami
Potrebujeme: 60 g masla, 1 kg zemiakov, 2 vajcia uvarené natvrdo, 500 g húb, 100 g cibule, soľ, mleté čierne korenie, 1 vajce, 5 dl mlieka.
Postup: Do maslom vymazaného pekáča striedavo vrstvíme v šupke uvarené a na plátky pokrájané olúpané zemiaky, rozkrájame na kolieska vajcia a huby udusené na cibuli. Všetky vrstvy osolíme a okoreníme. Navrch dáme zemiaky, pokvapkáme ich maslom a pečieme v rúre asi štvrť hodiny. Nakoniec zemiaky polejeme vajcom rozmiešaným v mlieku a dopečieme.
Valéria JABRIKOVÁ
Tekvicový kompót s ananásovou šťavou
Potrebujeme: Tekvicu, na nálev: na 1 liter vody 400 g kryštálového cukru, ananásovú šťavu.
Postup: Tekvicu umyjeme a očistíme, dužinu nakrájame na menšie kúsky alebo na plátky asi 1 cm hrubé, z ktorých formičkou vykrojíme kolieska aj so stredom (ako nakladaný ananás). V hrnci pripravíme sladký nálev z cukru a vody (na 1 liter vody 400 g kryštálového cukru) a privedieme do varu. Do horúceho vložíme po častiach kúsky tekvice a necháme povariť asi 3 minúty. Potom opatrne vyberieme a vložíme do pohárov. nálev zriedime ananásovou šťavou v pomere 1:3 a nalejeme na tekvicu. Poháre uzavrieme a sterilizujeme 25 až 30 minút pri teplote približne 85 až 90 stupňov C.
Romana ZÁKUTNÁ
Ovocná zmrzlina
Potrebujeme: 5 dl mlieka, 100 g kryštálového cukru, 20 g maizeny, 1,5 dl ľubovoľnej ovocnej šťavy, trošku citrónovej šťavy.
Postup: Polovicu mlieka zmiešame s cukrom a privedieme do varu. Zvyšok studeného mlieka zmiešame s maizenou a prilejeme do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania necháme zhustnúť. Do vychladnutého krému vmiešame ovocnú šťavu, na ochutenie citrónovú šťavu. Nalejeme do nižších misiek a vložíme do mrazničky. Počas tuhnutia niekoľkokrát premiešame.
Iveta PAVELKOVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.