Neutrálna strava
V našej Maturite v kuchyni sme 22. augusta uverejnili prehľad hlavných potravín oddelenej stravy. Upozornili sme, že pri oddelenej strave sa nesmú v jednom pokrme miešať potraviny bohaté na bielkoviny s potravinami bohatými na sacharidy. Uverejnili sme zoznam bielkovín aj sacharidov. Dnes to budú neutrálne potraviny. Tieto môžeme v tom istom pokrme miešať s potravinami, bohatými na bielkoviny, ako aj s potravinami, bohatými na sacharidy.
Neutrálne sú:
- všetky tuky, napr. oleje (vyrábané lisovaním zastudena), nestužené druhy margarínu s veľkým podielom nenasýtených mastných kyselín (zo špecializovaných obchodov), maslo,
- všetky kvasené mliečne výrobky, napr. tvaroh, jogurt, kefír, kyslá pochúťková smotana, kyslá a sladká smotana, cmar, ale aj kvasený srvátkový koncentrát,
- všetky druhy syrov s najmenej 60 % tuku v sušine, napr. čerstvý plnotučný smotanový tvaroh, smotanová gouda, maslové syry, camembert,
- všetky druhy bielych syrov, napr. ovčí, kozí, mozzarella, hrudkovitý čerstvý tvaroh,
- všetky surové údeniny, napr. bündnerské mäso, surová šunka, salámy, jaternice, debrecínka (všetky dostať bez pridania bravčového mäsa),
- surové mäso, napr. tatársky biftek,
- surové marinované alebo údené ryby, napr. zvinuté údené rybie plátky, údenáč, úhor, makrela, pstruh, údený losos, matjes, sleď (pozor, všetky tieto výrobky obsahujú veľa soli),
- všetky druhy zeleniny (okrem zemiakov, topinamburov, kelu a čiernej reďkve), šaláty a huby,
- všetky výhonky a klíčky,
- všetky čerstvé a sušené bylinky a všetky druhy korenia,
- všetky orechy a semená (okrem arašidov a gaštanov, ktorých by sa mali vystríhať ľudia s chorobami obličiek), napr. lieskové oriešky, strúhaný kokos, mandle, píniové semiačka, sezam, vlašské orechy,
- čučoriedky a nesírené hrozienka,
- olivy,
- žĺtok,
- liehoviny, napr. režná pálenka a borovička,
- všetky želatínové prostriedky, napr. želatína (živočíšny produkt), agar-agar (morské riasy v prášku), prášok sa rozpustí v studenej tekutine, všetko sa zohreje na 60 - 80 stupňov C a nechá sa vychladnúť, rastlinné zahusťovacie prostriedky z múky zo svätojánskeho chleba (zo špecializovaných obchodov).
Omáčky na šaláty, ktoré sa podávajú spolu s bielkovinovým pokrmom, by sa mali pripravovať s olejom, so smotanou, s bylinkami a citrónovou šťavou. Omáčky na šaláty kombinované so sacharidovými pokrmami by mali pozostávať z kvasených mliečnych výrobkov, ako je napríklad kefír, kyslá pochúťková smotana či jogurt.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.