Korzár logo Korzár

Užitočné maličkosti

Uhorkový šalát bude chrumkavejší, ak ho osolíme až tesne pred podávaním, lebo v opačnom prípade uhorka vylúči veľké množstvo vody.Oveľa

Uhorkový šalát bude chrumkavejší, ak ho osolíme až tesne pred podávaním, lebo v opačnom prípade uhorka vylúči veľké množstvo vody.

Oveľa stráviteľnejší bude, ak olúpanú uhorku najprv sparíme horúcou vodou, vzápätí ju prelejeme studenou a až potom nakrájame alebo postrúhame. Stráviteľnejší bude tiež vtedy, keď do zálievky pridáme lyžičku horčice. Tá zabráni nafúknutiu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako zálievku na šaláty môžeme použiť nálev nakladaných sterilizovaných uhoriek.

(hir)

Pripravujeme špenát

Špenát zvyčajne pripravujeme z kúpeného mrazeného bloku špenátovej hmoty alebo z mrazených listov. Ak máme možnosť pripraviť ho z čerstvých listov, tieto nerozsekávajme ani nemeľme, ale radšej ich po starostlivom umytí podusíme v troške slanej vody a podávame vcelku poliate maslom. Menej obvyklé ale zato zdravšie je pripraviť z neho za surova šalát.

SkryťVypnúť reklamu

Špenát obsahuje veľa železa, ale tiež kyselinu šťaveľovú, ktorá sa viaže na prítomný vápnik, ale nevyužije sa. Obsah tejto kyseliny v špenáte neutralizujeme pridaním mlieka, smotany alebo syra do pokrmu. Okrem prívarku využijeme špenát na prípravu polievok, do omeliet, ako náplň do palaciniek, nákypov, pudingov, halušiek. Špenátové halušky niektorí gurmáni špeciálne pripravujú ako minútku (špenát pridávajú do cesta na halušky).

(hir)

Sušené ovocie

Ovocie v sušenom stave väčšinou konzumujeme v pôvodnom sušenom stave azda z nedostatku fantázie. Môžeme z neho pripravovať napr. kompóty, ovocné polievky, plnky do koláčov, omeliet, palaciniek, pridávať do nákypov, tvarohových plniek, pudingov, závinov, ovocných šalátov a nepečených múčnikov. Nič nepokazíme, ak sušené ovocie použijeme na prípravu nápojov, zmrzlinových pohárov, tvarohových krémov atď.

SkryťVypnúť reklamu

(som)

Hygiena konzervovania

Pri akomkoľvek konzervovaní ovocia a zeleniny používame nože, škrabky a strúhadlá z nehrdzavejúcej ocele. Tiež nádoby na prípravu nálevov, džemov, majú byť zo smaltovaných alebo nehrdzavejúcich materiálov. Drevené varechy rýchlo nasakujú rôzne pachy, preto na miešanie zaváraného ovocia a zeleniny používame varešky, ktoré si vyčleníme iba pre zaváranie. Poháre poriadne vyumývame, ale neutierame, ak ich chceme hneď plniť. Vopred ich nahrejme, ak do nich dáme džemy a marmelády - mohli by popraskať.

(som)

Autor: Uhorkový šalát

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 676
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 23 083
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 907
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 967
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 447
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 6 160
  7. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 484
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 563
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu