Uhorkový šalát bude chrumkavejší, ak ho osolíme až tesne pred podávaním, lebo v opačnom prípade uhorka vylúči veľké množstvo vody.Oveľa
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Uhorkový šalát bude chrumkavejší, ak ho osolíme až tesne pred podávaním, lebo v opačnom prípade uhorka vylúči veľké množstvo vody.
Oveľa stráviteľnejší bude, ak olúpanú uhorku najprv sparíme horúcou vodou, vzápätí ju prelejeme studenou a až potom nakrájame alebo postrúhame. Stráviteľnejší bude tiež vtedy, keď do zálievky pridáme lyžičku horčice. Tá zabráni nafúknutiu.
Ako zálievku na šaláty môžeme použiť nálev nakladaných sterilizovaných uhoriek.
(hir)
Pripravujeme špenát
Špenát zvyčajne pripravujeme z kúpeného mrazeného bloku špenátovej hmoty alebo z mrazených listov. Ak máme možnosť pripraviť ho z čerstvých listov, tieto nerozsekávajme ani nemeľme, ale radšej ich po starostlivom umytí podusíme v troške slanej vody a podávame vcelku poliate maslom. Menej obvyklé ale zato zdravšie je pripraviť z neho za surova šalát.
Špenát obsahuje veľa železa, ale tiež kyselinu šťaveľovú, ktorá sa viaže na prítomný vápnik, ale nevyužije sa. Obsah tejto kyseliny v špenáte neutralizujeme pridaním mlieka, smotany alebo syra do pokrmu. Okrem prívarku využijeme špenát na prípravu polievok, do omeliet, ako náplň do palaciniek, nákypov, pudingov, halušiek. Špenátové halušky niektorí gurmáni špeciálne pripravujú ako minútku (špenát pridávajú do cesta na halušky).
(hir)
Sušené ovocie
Ovocie v sušenom stave väčšinou konzumujeme v pôvodnom sušenom stave azda z nedostatku fantázie. Môžeme z neho pripravovať napr. kompóty, ovocné polievky, plnky do koláčov, omeliet, palaciniek, pridávať do nákypov, tvarohových plniek, pudingov, závinov, ovocných šalátov a nepečených múčnikov. Nič nepokazíme, ak sušené ovocie použijeme na prípravu nápojov, zmrzlinových pohárov, tvarohových krémov atď.
Pri akomkoľvek konzervovaní ovocia a zeleniny používame nože, škrabky a strúhadlá z nehrdzavejúcej ocele. Tiež nádoby na prípravu nálevov, džemov, majú byť zo smaltovaných alebo nehrdzavejúcich materiálov. Drevené varechy rýchlo nasakujú rôzne pachy, preto na miešanie zaváraného ovocia a zeleniny používame varešky, ktoré si vyčleníme iba pre zaváranie. Poháre poriadne vyumývame, ale neutierame, ak ich chceme hneď plniť. Vopred ich nahrejme, ak do nich dáme džemy a marmelády - mohli by popraskať.
(som)
Autor: Uhorkový šalát
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.