Jesť varené pokrmy alebo dať prednosť surovej strave, to je stále diskutovaná téma a zaoberajú sa ňou aj vedci. Podľa ich názoru varením sa v každom
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
prípade ničia baktérie, rozkladajú ťažko stráviteľné polyméry ako napr. škrob, ale sa aj znehodnocujú vitamíny. Čučoriedky je najlepšie jesť surové, lebo pečením na koláči sa výrazne znižuje obsah vitamínu C. Klasy kukurice sú v okamihu, keď ich odtrhnete, plné cukru, ktorý sa v priebehu niekoľkých hodín mení na ťažko stráviteľný škrob. Keď sme na kukuričnom poli, tam ich môžeme jesť surové, ale neskôr musíme kukuricu uvariť.
Človek je jediným tvorom, ktorý si potravu pripravuje tepelnou úpravou, ale iné živočíchy si ju tiež upravujú. Napr. hady, pavúky, vážky ešte predtým, než ju zjedia, upravia si ju enzýmami. Je to zdravšie ako varenie, pretože enzýmy rozložia iba niektoré zložky a neničia iné. Japonci a ľudia, ktorí jedia najviac surovej stravy ako surové ryby a dary mora, získavajú cenné živiny, ale oproti tomu je u nich zaznamenaný najväčší výskyt rakoviny žalúdka. Vedci sa domnievajú, že je to spôsobené baktériami, ktoré neboli zničené varením.