HOBBY
Opäť je v plnom prúde zaváranie pozbieraných "prebytkov" zo záhrad a nie len tých. Väčšinou zavárame (čokoľvek - ovocie, džemy, mäso a pod.) do pohárov s viečkami rôznych typov, ktoré sa zatvárajú pomocou zatlačenia hlavicou, čím sa viečka zdeformujú tak, aby na fľaši na zaváranie držali. Zaviečkovanie však môžeme urobiť aj pomocou pary. Po dosiahnutí sterilizačnej teploty naplnených pohárov s viečkami iba voľne položenými v sterilizačnom hrnci (výhoda - teplotu zaváraného obsahu môžeme merať priebežne v zaváracej fľaši) horúce poháre vyberieme a hneď po viečka fúkneme upravenou gumovou hadičkou paru z bežnej varnej kanvice. Viečko "priklepneme" a schladíme mokrou handričkou. To sa okamžite pod tlakom prisaje. Pokiaľ sa nechytí, či už vinou pokrúteného viečka alebo chybného pohára, dáme viečko nové alebo obsah prelejeme do inej fľaše. Použité viečka nie sú postláčané a dajú sa používať opakovane takmer neobmedzene. Kondenzáciou pary pod viečkami vznikne podtlak, ktorý viečko pevne drží - čo je známka, že tesní a ani neskôr nebudú prebiehať vo fľaši žiadne kvasné procesy.
Hadičku na paru si vyrobíme veľmi ľahko. Na jednom konci pretiahneme gumovú hadičku prevŕtanou korkovou zátkou o celkovom priemere vhodnom do hubice varnej kanvice a na druhú stranu hadičky (ktorou fúkame paru pod viečko), dáme tiež prevŕtanú korkovú zátku, ako tepelnú izoláciu, aby sme mohli horúcu hadičku držať v ruke. Na koniec tejto hadičky je vhodné nasadiť kúsok (cca 5 - 10 cm dlhý) na konci po obvode prevŕtaný a zúžený kúsok kovovej trubičky, aby sa horúca para pod viečko lepšie fúkala.
Autor: iká
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.