Čarovanie s vareškou
Labužnícke fašírky
Potrebujeme: 2 šalotky alebo malé cibule, 2 lyžice masla, 2 bosniaky alebo tmavé žemle, 600 g mletého hovädzieho mäsa, 2 žĺtky, 1 lyžica horčice, soľ, korenie, 2 lyžice slnečnicového oleja, 4 lyžice kyslej smotany.
Postup: Nadrobno pokrájanú šalotku speníme na 1 lyžici masla a necháme vychladnúť. Bosniaky pokrájame na kocky, mäso zmiešame so žĺtkami, šalotkou a žemľovými kockami. Pridáme horčicu, soľ a korenie. Zmes dôkladne premiešame a navlhčenými rukami vyformujeme úhľadné fašírky. Na oleji ich pozvoľna po oboch stranách osmažíme. Rozdelíme na taniere a na každú dáme lyžicu kyslej smotany a ozdobíme nadrobno pokrájanou paprikou alebo posekanou šunkou. Ak máte kaviár, dajte ho trošku na smotanu.
(obr. 1)
Zapečené frikadelky
Potrebujeme: Zemiakové placky z varených zemiakov v šupe, polotovar alebo vopred pripravíme, 1 tvrdú žemľu, 1 malú cibuľu, 2 lyžice masla, 200 g mletého mäsa, 1 vajce, soľ, korenie, 2 paradajky, 2 sterilizované uhorky, 50 g strúhaného eidamu, 2 vetvičky tymianu (alebo usušený).
Postup: Zo zemiakového cesta usmažíme placky (vykrojíme hrnčekom). Pokrájanú cibuľu podusíme na pol lyžici masla, zmiešame s pomletým mäsom a namočenou a vytlačenou žemľou, vajíčkom, soľou a korením. Vytvarujeme malé ploché frikadelky a pomaly ich osmažíme na zvyšku masla. Placky poukladáme do pekáča, na ne dáme frikadelky, na kolieska pokrájané paradajky a uhorky, posypeme tymianom a syrom. Zapekáme v predhriatej rúre asi 10 minút.
(obr. 2)
Morčacie stehná v miskách
Potrebujeme: 600 g morčacích stehien, polovicu citróna, 150 g šunky, 60 g masla, 250 ml smotany, 150 g sterilizovaných šampiňónov, 4 vajcia, 4 paradajky, oregano, bazalku, soľ, mleté čierne korenie, 200 g strúhaného eidamu, hlávkový šalát.
Postup: Umyté a osušené stehná potrieme citrónovou šťavou, posolíme, okoreníme. Na hlbšej panvici ich opečieme zo všetkých strán na masle. Potom ich preložíme aj s výpekom do pekáčika, podlejeme asi 100 ml vody a pri častom polievaní upečieme domäkka. Mäso necháme vychladnúť a potom nakrájame na tenké plátky. Recept je pre 4 osoby, preto mäso rozdelíme do 4 zapekacích misiek. Každú vymastíme maslom, na dno dáme plátky z upečených stehien, posypeme kocôčkami pokrájanej šunky, kolieskami paradajok a šampiňónmi. V smotane rozľaháme 1 vajce, suroviny v miske posypeme strúhaným syrom a zalejeme smotanou. Asi pri 180 stupňoch C zapekáme v rúre približne 15 minút. Jednotlivé porcie podávame samostatne v miskách a ozdobíme listami z rôznych druhov šalátov a čerstvými bylinkami. Na tento pokrm sa dá využiť aj mäso, ktoré nám zostalo, napr. z kurčaťa alebo z pečeného morčacieho mäsa.
(obr. 3)
Zeleninová polievka
Potrebujeme pre 4 osoby: 100 g slaniny, 1 cibuľu, 300 g mrkvy, 300 g reďkovky, 300 g zemiakov, 1 malý pór, 2 kyslé jablká, 2 lyžice citrónovej šťavy, 400 g uvareného údeného mäsa, majorán, 2 lyžice oleja, 1 l mäsového vývaru (môže byť z kocky), 2 bobkové listy, soľ, korenie.
Postup: V hrnci na oleji usmažíme cibuľu s kockami slaninky, zalejeme vývarom, pridáme majorán, bobkový list, kolieska póru, mrkvu a reďkev nakrájané na rezance, zemiaky na kocky. Prudko varíme asi 20 minút, pred koncom varenia pridáme na kocky pokrájané údené mäso a kúsky jabĺk, ktoré sme predtým pokvapkali citrónovou šťavou a necháme prehriať. Hotovú polievku ochutíme korením a soľou. Polievka je vhodná aj pre diabetikov.
(obr. 4)
Sójové hamburgery
Potrebujeme: 100 g sójového granulátu, olej, 2 vajcia, 2 lyžice škrobovej múčky, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžičku vegety, mleté čierne korenie, soľ, hladká múka podľa potreby, 4 tmavé žemle, horčica a zelenina na oblohu.
Marináda: 600 ml vody, 1 bujónová kocka, 1 strúčik cesnaku, pol lyžičky mletej rasce, soľ.
Postup: Uvaríme bujón, prelisovaný cesnak, rascu, soľ a nalejeme na sójový granulát. Premiešame a necháme pol hodiny odležať. Sójový granulát scedíme, ľahko vytlačíme tekutinu a zmiešame s vajíčkami, škrobovou múčkou, nadrobno nakrájanou cibuľou, prelisovaným cesnakom, vegetou, soľou, korením. Zmes podľa potreby zahustíme múkou, vytvarujeme z nej malé placky a opečieme ich dočervena z oboch strán na oleji. Sójové hamburgery vložíme do tmavej žemle potretej horčicou a obloženej rôznou zeleninou.
(obr. 5)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.