Korzár logo Korzár

Varte a pečte s nami

Čarovanie s vareškou Labužnícke fašírky Potrebujeme: 2 šalotky alebo malé cibule, 2 lyžice masla, 2 bosniaky alebo tmavé žemle, 600 g mletého

Čarovanie s vareškou

Labužnícke fašírky

Potrebujeme: 2 šalotky alebo malé cibule, 2 lyžice masla, 2 bosniaky alebo tmavé žemle, 600 g mletého hovädzieho mäsa, 2 žĺtky, 1 lyžica horčice, soľ, korenie, 2 lyžice slnečnicového oleja, 4 lyžice kyslej smotany.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Nadrobno pokrájanú šalotku speníme na 1 lyžici masla a necháme vychladnúť. Bosniaky pokrájame na kocky, mäso zmiešame so žĺtkami, šalotkou a žemľovými kockami. Pridáme horčicu, soľ a korenie. Zmes dôkladne premiešame a navlhčenými rukami vyformujeme úhľadné fašírky. Na oleji ich pozvoľna po oboch stranách osmažíme. Rozdelíme na taniere a na každú dáme lyžicu kyslej smotany a ozdobíme nadrobno pokrájanou paprikou alebo posekanou šunkou. Ak máte kaviár, dajte ho trošku na smotanu.

SkryťVypnúť reklamu

(obr. 1)

Zapečené frikadelky

Potrebujeme: Zemiakové placky z varených zemiakov v šupe, polotovar alebo vopred pripravíme, 1 tvrdú žemľu, 1 malú cibuľu, 2 lyžice masla, 200 g mletého mäsa, 1 vajce, soľ, korenie, 2 paradajky, 2 sterilizované uhorky, 50 g strúhaného eidamu, 2 vetvičky tymianu (alebo usušený).

Postup: Zo zemiakového cesta usmažíme placky (vykrojíme hrnčekom). Pokrájanú cibuľu podusíme na pol lyžici masla, zmiešame s pomletým mäsom a namočenou a vytlačenou žemľou, vajíčkom, soľou a korením. Vytvarujeme malé ploché frikadelky a pomaly ich osmažíme na zvyšku masla. Placky poukladáme do pekáča, na ne dáme frikadelky, na kolieska pokrájané paradajky a uhorky, posypeme tymianom a syrom. Zapekáme v predhriatej rúre asi 10 minút.

SkryťVypnúť reklamu

(obr. 2)

Morčacie stehná v miskách

Potrebujeme: 600 g morčacích stehien, polovicu citróna, 150 g šunky, 60 g masla, 250 ml smotany, 150 g sterilizovaných šampiňónov, 4 vajcia, 4 paradajky, oregano, bazalku, soľ, mleté čierne korenie, 200 g strúhaného eidamu, hlávkový šalát.

Postup: Umyté a osušené stehná potrieme citrónovou šťavou, posolíme, okoreníme. Na hlbšej panvici ich opečieme zo všetkých strán na masle. Potom ich preložíme aj s výpekom do pekáčika, podlejeme asi 100 ml vody a pri častom polievaní upečieme domäkka. Mäso necháme vychladnúť a potom nakrájame na tenké plátky. Recept je pre 4 osoby, preto mäso rozdelíme do 4 zapekacích misiek. Každú vymastíme maslom, na dno dáme plátky z upečených stehien, posypeme kocôčkami pokrájanej šunky, kolieskami paradajok a šampiňónmi. V smotane rozľaháme 1 vajce, suroviny v miske posypeme strúhaným syrom a zalejeme smotanou. Asi pri 180 stupňoch C zapekáme v rúre približne 15 minút. Jednotlivé porcie podávame samostatne v miskách a ozdobíme listami z rôznych druhov šalátov a čerstvými bylinkami. Na tento pokrm sa dá využiť aj mäso, ktoré nám zostalo, napr. z kurčaťa alebo z pečeného morčacieho mäsa.

SkryťVypnúť reklamu

(obr. 3)

Zeleninová polievka

Potrebujeme pre 4 osoby: 100 g slaniny, 1 cibuľu, 300 g mrkvy, 300 g reďkovky, 300 g zemiakov, 1 malý pór, 2 kyslé jablká, 2 lyžice citrónovej šťavy, 400 g uvareného údeného mäsa, majorán, 2 lyžice oleja, 1 l mäsového vývaru (môže byť z kocky), 2 bobkové listy, soľ, korenie.

Postup: V hrnci na oleji usmažíme cibuľu s kockami slaninky, zalejeme vývarom, pridáme majorán, bobkový list, kolieska póru, mrkvu a reďkev nakrájané na rezance, zemiaky na kocky. Prudko varíme asi 20 minút, pred koncom varenia pridáme na kocky pokrájané údené mäso a kúsky jabĺk, ktoré sme predtým pokvapkali citrónovou šťavou a necháme prehriať. Hotovú polievku ochutíme korením a soľou. Polievka je vhodná aj pre diabetikov.

(obr. 4)

Sójové hamburgery

Potrebujeme: 100 g sójového granulátu, olej, 2 vajcia, 2 lyžice škrobovej múčky, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžičku vegety, mleté čierne korenie, soľ, hladká múka podľa potreby, 4 tmavé žemle, horčica a zelenina na oblohu.

Marináda: 600 ml vody, 1 bujónová kocka, 1 strúčik cesnaku, pol lyžičky mletej rasce, soľ.

Postup: Uvaríme bujón, prelisovaný cesnak, rascu, soľ a nalejeme na sójový granulát. Premiešame a necháme pol hodiny odležať. Sójový granulát scedíme, ľahko vytlačíme tekutinu a zmiešame s vajíčkami, škrobovou múčkou, nadrobno nakrájanou cibuľou, prelisovaným cesnakom, vegetou, soľou, korením. Zmes podľa potreby zahustíme múkou, vytvarujeme z nej malé placky a opečieme ich dočervena z oboch strán na oleji. Sójové hamburgery vložíme do tmavej žemle potretej horčicou a obloženej rôznou zeleninou.

(obr. 5)

Autor: som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 191
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 11 461
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 483
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 154
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 952
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 382
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 335
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 2 323
  1. Dušan Koniar: A čo robil zatiaľ Gary?
  2. Juraj Tušš: Úroveň politiky a psychika ľudí na Slovensku
  3. Viktor Pamula: Posledný návrat k hodnotiacej konferencií SFPA
  4. Seniori v pohybe: Blízkosť lieči
  5. Vladimír Bojničan: Bez dôslednej sekularity niet slobodnej demokracie
  6. Anton Kovalčík: Druhá svetová a James Bond z Vatikánu. Prvá časť.
  7. Tomáš Susko: Slnko v sieti pre Vlny? Prečo ocenený scenár nefunguje.
  8. Soňa Kallová: Zelený štvrtok v Tesco
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 166
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 28 525
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 712
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 719
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 788
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 929
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 394
  8. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida. 8 703
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Dušan Koniar: A čo robil zatiaľ Gary?
  2. Juraj Tušš: Úroveň politiky a psychika ľudí na Slovensku
  3. Viktor Pamula: Posledný návrat k hodnotiacej konferencií SFPA
  4. Seniori v pohybe: Blízkosť lieči
  5. Vladimír Bojničan: Bez dôslednej sekularity niet slobodnej demokracie
  6. Anton Kovalčík: Druhá svetová a James Bond z Vatikánu. Prvá časť.
  7. Tomáš Susko: Slnko v sieti pre Vlny? Prečo ocenený scenár nefunguje.
  8. Soňa Kallová: Zelený štvrtok v Tesco
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 166
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 28 525
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 712
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 719
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 788
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 929
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 394
  8. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida. 8 703
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu