Tajomstvo chutných fašíriek
Mleté mäso najčastejšie pripravujeme ako fašírku a tú nemáme veľmi radi. Je to škoda, pretože ak sa s nejakou surovinou dajú v kuchyni robiť hotové zázraky, je to práve mleté mäso. Nemyslíme tým zapekané jedlá s cestovinou, zemiakmi, fašírky s prívarkami či omáčkami.
Do zmesi na fašírku dávajú zvyčajne gazdinky cesnak, cibuľu, majorán. Skúste pridať rôzne čerstvé bylinky a dochucovadlá, uvidíte, aké môžu byť chuťovo pestré pokrmy z mletého mäsa. Jemne posekaná petržlenová vňať, pažítka, majorán dodajú mäsu jemnú ľahko korenistú chuť. Sušenými bylinkami ich nahradíme v zime, ale ich chuť je menej výrazná. Nebojte sa vyskúšať aj bazalku, oregano, koriander, tymian. Ich zelené lístky vytvoria v mäse zaujímavú mozaiku. Keď pridáte kukuricu a posekanú čili papričku, tie ulahodia oku. Zelené bylinky musíte do zmesi dobre zapracovať, aby neostali na povrchu vo väčšom množstve, aby počas smaženia nezhorkli.
Do mletého mäsa môžete primiešať aj lyžicu kečupu alebo horčice. Tiež lyžicu guľôčok zeleného korenia, strúhaný chren, kapary alebo sardelovú pastu. Tieto aj iné pikantné prísady dávkujte opatrne. Radšej menej ako prehnané množstvo.
Malými obmenami, spočívajúcimi iba v rozdielnych prísadách, vyrobíte lahôdky vynikajúcich chutí ako v Španielsku, Grécku, Taliansku alebo Oriente. Talianski kuchári používajú najmä bazalku, oregano a tymian, často pridávajú paradajky, olivy a cesnak. Grécka kuchyňa zase rozmarín, veľa cesnaku, sušených paradajok a pokrájaného ovčieho syra (fety). Nasekané olivy, sardelky a kvapku šery zas pridávajú v Španielsku.
Hotové fašírky obložíme zeleninou, syrom, ovocím alebo vajíčkom. Sladké, slané aj kyslé chute môžeme rafinovane kombinovať.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.