Čarovanie s vareškou
Cesnaková polievka v bosniaku
Potrebujeme: 10 strúčikov cesnaku, 50 g masti (tuku), 2 dl mlieka, 2 dl šľahačky, 4 bosniaky, pečivo (suché), majorán, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Cesnak pretlačíme, opražíme na tuku, zalejeme mliekom a pridáme na kocky nakrájané suché pečivo. Zavaríme, pridáme soľ, majorán, korenie. Bosniaky vydlabeme (striedky použijeme do polievky). Po krátkom povarení rozmixujeme. Na zjemnenie chute pridáme šľahačku (môže byť aj ušľahaná). Hotovú polievku podávame v bosniakoch, môžeme ozdobiť petržlenovou vňaťou. (obr. 1)
Bravčové karé so syrom, broskyňou a chrenom
Potrebujeme: 600 g bravčového karé, 100 g masla, 1 dl šľahačky, 4 plátky tvrdého syra, broskyňový kompót, čerstvý alebo zavarený chren, olej, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Karé nakrájame na rezne, vyklepeme, osolíme, okoreníme a opečieme prudko na panvici. Na rezne položíme na polovicu rozkrojenú broskyňu, prikryjeme plátkom syra a chvíľu pod pokrievkou podusíme. Rezne vyberieme. Na panvicu (kde sme opekali mäso) dáme roztopiť maslo, pridáme chren, rozšľahanú šľahačku. Vytvorí sa krémová omáčka, ktorou polejeme rezne. Podávame s hranolkami a ryžou. (obr. 2)
Tuniakový šalát s olivami
Potrebujeme: 2 konzervy tuniaka, 200 g varených zemiakov v šupke, 1 jablko, olivy, citrón, hrášok, ocot, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Zemiaky uvarené v šupe očistíme, nakrájame na kocky, pridáme ošúpané nakrájané jablko, pokvapkáme citrónom (aby nezhnedlo), pridáme tuniaka aj s olejom, hrášok (bez nálevu), korenie, soľ, ocot a dobre premiešame. Ozdobíme olivami. Podávame s opečeným toastom a zeleninovou oblohou. (obr. 3)
Vyprážaný Plesnivec s brusnicami
Potrebujeme: 2 ks syra, Plesnivec, 2 vajcia, 3 dl oleja, hladkú múku, strúhanku, brusnice.
Postup: Syr priečne rozkrojíme, obalíme v múke, vajci a strúhanke. Vyprážame v horúcom oleji. Vypražený syr ozdobíme brusnicami, podávame spolu so zeleninou. (obr. 4)
Cibuľové omelety
Potrebujeme: 1 cibuľu, 3 vajcia, soľ, čierne korenie, pažítku, olej.
Postup: Cibuľu veľmi jemne nakrájame, rozšľaháme s vajíčkami, posekanou pažítkou, soľou a korením. Na panvicu nalejeme olej a necháme rozohriať. Vaječnú hmotu nalejeme na panvicu a smažíme na obidvoch stranách do zlatista. Podávame s rôznou zeleninou. (obr. 5)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.