Občas sa burčiak objaví aj v rakúskych vinárskych oblastiach, ale tunajším ľuďom tak nechutí, tvrdí Jaroslav Osička, vinár
Tohtoročné teplé počasie spôsobilo, že niektorí juhomoravskí vinári začali trhať hrozno o štrnásť dní skôr, ako býva zvykom. Od pestovateľov ide o dobrý obchodný ťah.
Liter burčiaku sa dá kúpiť už od polovice augusta v stánkoch za vyše 50 korún, od vinárov potom za 40 korún. Pritom nie sú nijaké náklady napríklad na stáčanie do sudov či fliaš. K produkcii burčiaku sú určené skoré odrody, najmä Irsai Oliver a Moravský muškát, ale i neskoršie odrody. Cukornatosť tento rok dosahuje až neuveriteľných 19 stupňov normovaného muštomeru - bežne je to asi 13 stupňov.
Skúsený vinár spozná u burčiaku pravú chvíľu podľa teploty suda, ktorá sa pohybuje okolo 22 - 27 stupňov. V tom čase má hroznový mušt asi šesť percent alkoholu a aj najlepšie chutí. Pravý burčiak sa pije vlažný, nikdy však umelo vyhrievaný. Predaj tohto nápoja, ktorý nemá rád prevážanie mimo pivnicu, nie je jednoduchý. Preto si jeho milovník musí dávať pozor na to, čo kupuje. Varovať by mala už farba burčiaku, ktorá má byť zelenkastá. Ak je hnedý, ide buď o nápoj starý, alebo hrozno vôbec nevidel.
V niektorých prípadoch totiž predajcovia nahrádzajú šťavu z hrozna šťavou z iného ovocia. Kvalitný burčiak tiež ďalej pracuje a v pohári teda majú kolovať a praskať bublinky, v džbáne sa má nápoj priamo variť. Vinári tvrdia, že burčiak je nápoj natoľko zdravý, že by ho mal každý človek vypiť za sezónu - od polovice augusta do konca októbra - toľko, koľko má v tele litrov krvi.
Obsahuje viacero enzýmov a vitamínov radu B, je teda zdraviu prospešný. U citlivých jedincov však môže spôsobiť poruchy trávenia. Mali by sa mu vyhnúť diabetici a ľudia s plesňovým ochorením tráviaceho ústrojenstva, odporúča Jaroslav Osička.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.