VHODNÉ JEDLÁ
Polievky: Najvhodnejšie sú najmä riedke vývary z mäsa, kostí a zeleniny, odmastené a bez cestovinových závarok. Na závarku je vhodné zomleté mäso, vaječný bielok, vajcová hmlovina, pečeňové knedlíčky. Viac zeleniny ako zvyčajne. Bez zápražky. Vhodná je aj zelerová, pórová, špenátová, cibuľová, kalerábová, rajčinová polievka; aj polievka z fazuľových strukov.
Mäsá: Chudé hovädzie, teľacie, baranina bez tuku, divina, kurča, morka, nemastné ryby, rybie filé. Opekáme na teflonovej panvici, grilujeme, pečieme v rúre, najlepšie v hliníkovej fólii (alobale). Ako prílohu podávame veľké množstvo zeleniny, dusenej priamo s mäsom, prípadne aj huby. Z mäsa pripravujeme prírodné rezne, hovädzie varené s chrenom, bifteky, roštenky, zvitky, teľacie pečené na šampiňónoch, na rajčiakoch a pod. Vhodná je aj šunka, mäso z králika alebo zo zajaca a kyslé ryby.
Zelenina: Pri hlavných jedlách sa podáva k mäsu ako príloha v dávke 150 - 200 g. Často ako šaláty, surová poliata marinádou, jogurtom alebo kyslým mliekom. Odporúča sa prírodná fazuľka, dusená kapusta, dusený kaleráb, varený karfiol, miešaná zelenina, mrkvička, sudová kapusta a hlávková kapusta, zeleninové nákypy, huby a pór. Chuť jedla zlepšujeme kôprom a ozdobujeme posekanou petržlenovou vňaťou.
NEVHODNÉ JEDLÁ
Cukor a ním pripravené cukrárenské výrobky, cukríky, čokoláda, múčniky, koláče, biele pečivo (obmedzene), zmrzlina, med, lekváre, hrozienka, figy, datle. Veľa chleba. Bravčové mäso a výrobky z neho (salámy, párky, klobásky, oškvarky, tlačenka, bôčik, slanina), hus, kačica, tučné ryby. Vyprážané jedlá. Plnotučné mlieko, maslo vo väčšom množstve, smotana, šľahačka, mastné syry. Malinovky, coca-cola, sladené nealkoholické nápoje, alkoholické nápoje. Pivo a víno len obmedzene, podľa rady lekára.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.