Pórová polievka s droždím
Potrebujeme: 10 g oleja, ˝ cibule, 20 g droţdia, v?var z kostí alebo z kocky, 60 g póru, soľ, mleté čierne korenie, 2 kávové lyžičky hladkej múky.
Postup: Na oleji speníme jemne pokrájanú cibuľu, pridáme droždie a za stáleho miešania opražíme. Zalejeme vývarom alebo horúcou vodou s kockou, pridáme pokrájaný očistený pór, posolíme, okoreníme a uvaríme do polomäkka. Napokon nasucho opražíme múku, za stáleho miešania ju postupne pridáme do polievky a dovaríme.
Je vhodná aj pre diabetikov. (obr. 1)
Ruská plnená kapusta - holúbky
Potrebujeme: 1 hlávka kapusty, 30 g hladkej múky, 20 g masla, hovädzí vývar alebo vývar z kostí, 3 lyžice rajčiakového pretlaku, 1 dl smotany, soľ.
Postup: Pripravíme plnku z vareného hovädzieho alebo bravčového mäsa, posekanej cibule, ryže, korenia a trochy vývaru.
Z hlávky kapusty vyrežeme hlúb a uvaríme ju vo vode so štipkou soli, ale nie celkom do mäkka. Potom necháme vychladnúť a hlávku rozoberieme na listy. Doprostred listov naložíme plnku, ich okraje prehneme a potom listy skrútime, pritom dbáme na to, aby sme dobre obalili plnku. Naplnené zvitky potom obalíme v múke, pokladieme na pekáč, pokvapkáme roztopeným maslom a hovädzím vývarom a dusíme zakryté pokrývkou. Po udusení zvitky zalejeme rajčiakovým pretlakom rozmiešaným so smotanou, ktorú sme predtým rozhabarkovali s trochou hladkej múky a dobre povarili. Prípadne môžeme pripravovať aj bez smotany, ale v tom prípade pridáme viac rajčiakového pretlaku.
Holúbky možno pripraviť aj z listov vínnej révy, ale do plnky namiesto bravčového alebo hovädzieho mäsa použijeme baranie mäso, prípadne bravčové aj baranie alebo hovädzie a baranie.
Hodí sa aj pre diabetikov. (obr. 2)
Zemiakové placky plnené mäsom
Potrebujeme: 1 bravčové kolienko, 150 g čerstvých šampiňónov, 1 dl červeného vína, 2 dl oleja, kečup, horčicu, cibuľu, worcestrovú omáčku, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Kolienko vykostíme, narežeme na rezance (bez kože a tuku) pridáme víno, horčicu, worcester, korenie, soľ a dobre premiešame. Odložíme do chladničky na jeden deň. Cibuľu očistíme nakrájame, speníme na oleji, pridáme mäsovú zmes a chvíľu opekáme. Pridáme trochu vody a zmes podusíme. Hotovou zmesou plníme placky.
Placky: 500 g zemiakov, 200 g polohrubej múky, 3 vajcia, 4 strúčiky cesnaku, majorán, mleté čierne korenie, soľ.
Očistené zemiaky najemno nastrúhame, pridáme múku, vajcia, korenie, majorán, soľ, pretlačený cesnak a zmiešame. Na panvici zohrejeme olej, na ktorom z cesta upečieme placky. (obr. 3)
Plnené morčacie plátky
Potrebujeme: 600 g morčacích pŕs, 100 g šunky, 100 g syru (eidam), 3 vajcia, 3 dl oleja, broskyňový kompót, hladká múka, brusnice, soľ.
Postup: Morčacie prsia naklepeme a spolu s plátkom šunky a syra obalíme v múke a vajci. Vypražíme v horúcom oleji. Hotové rezne v strede prekrojíme a ozdobíme ovocím a brusnicami. Podávame s ryžou a zeleninou. (obr. 4)
Plnené pečené jabĺčka
Potrebujeme: 2 veľké jablká, 20 g džemu (jahodového, marhuľového - pre diétu dia džemu), 1 najemno posekaný vlašský orech, neenergetické tekuté sladidlo, 3 g masla na vymastenie nádoby.
Postup: Jablká umyjeme a vyberieme z nich jadrovníky. Pokvapkáme tekutým neenergetickým sladidlom, naplníme džemom, ktorý sme miešali s orechmi, uložíme do maslom vymastenej ohňovzdornej nádoby alebo na pekáč a v rúre upečieme.
(obr. 5)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.