Polievka zo strúhanej zeleniny
Potrebujeme: 1,8 l vody, soľ, 60 g koreňovej zeleniny, 1 strednú cibuľu, čierne korenie, 1 lyžicu tuku na smaženie, petržlenovú vňať.
Na knedličky: 2 lyžice tuku na smaženie, cibuľu, 1 vajce, 20 g strúhanky, soľ, muškátový kvet.
Postup: Jemne nakrájanú cibuľu speníme na tuku, pridáme postrúhanú zeleninu, dusíme, zalejeme vriacou vodou, posolíme, uvaríme domäkka. Pripravíme knedličky: na tuku osmahneme cibuľu, pridáme strúhanku navlhčenú troškou polievkového vývaru alebo vodou, vajce, soľ, muškátový kvet (má výraznú chuť preto ho treba menej) a vytvarujeme malé knedličky, dáme do polievky a varíme asi 10 minút. Dochutíme a na tanieri posypeme zelenými bylinkami. (obr. 1)
Zámocké kuracie rezne
Potrebujeme: 1 kg zemiakov, soľ, 2 lyžice múky, olej na plech a potieranie, 50 ml olivového oleja, 1 vajce, 2 lyžice tymianu, čierne korenie, 400 g kuracích alebo morčacích rezňov, 75 g mletých mandlí, 1 citrón, 3 lyžice oleja, 2 strúčiky cesnaku, 3 lyžice paradajkového pretlaku alebo kečupu, 3 lyžice sherry, tabasco.
Postup: Dôkladne umyté zemiaky rozpolíme a podľa chuti posypeme tymianom a soľou a poukladáme reznou plochou na vymastený plech. Pečieme asi 40 minút. Posolené naklepané rezne mierne okoreníme, namočíme najprv v citrónovej šťave, potom obalíme v múke, rozšľahanom vajci a nakoniec v mandliach. Smažíme z oboch strán do zlatista.
Omáčka: Do paradajkového pretlaku dáme prelisovaný cesnak, olivy, olej, sherry a tabasco (nemusí byť). Dôkladne rozšľaháme. Rezne podávame so zemiakmi poliatymi touto studenou pikantnou omáčkou. Ako prílohu podávame pre zmenu aj ryžu alebo rezne servírujeme len s bielym pečivom a zeleninovým šalátom. (obr. 2)
Kukuričné palacinky s ostrou náplňou
Potrebujeme: 200 g hladkej alebo polohrubej kukuričnej múky, 2 vajcia, 3 dl vody, 1 lyžica oleja, soľ, čierne korenie, 250 g mletého mäsa, 1 cibuľu, 5 strúčikov cesnaku, 1 feferónku, konzervu fazule v paradajkach (400 g) 2 paradajky, 1 papriku.
Postup: Z kukuričnej múky, vajec, vody upečieme menšie palacinky. Pred každým nabraním cesto premiešame. Na 3 lyžiciach oleja orestujeme 250 g mletého mäsa (môžeme ho aj nadrobno nakrájať) cibuľu, cesnak, feferónku, pridáme fazuľu s omáčkou z konzervy, osolíme, dochutíme a dusíme, kým zmes nezhustne. Pridáme 1 nakrájanú papriku, 2 paradajky a prehrejeme. Zmesou naplníme palacinky. Môžeme ich posypať strúhaným syrom. (obr. 3)
Treščie medailóniky s hubovou omáčkou
Potrebujeme: 300 g suchohríbov, pažítka, 250 g rôznych zelených byliniek, 600 g filiet z tresky, 1 cibuľu, 5 lyžíc olivového oleja, 100 ml bieleho vína, 100 ml zeleninového vývaru, 200 ml smotany, 300 g zemiakov, soľ, čierne korenie, 1 citrón.
Postup: Na 2 lyžiciach oleja osmahneme cibuľu, pridáme huby a krátko orestujeme. Osolíme, okoreníme, zalejeme vínom a zeleninovým vývarom alebo vodou a asi 5 minút dusíme. K mäkkým hubám pridáme smotanu a povaríme, mierne vychladíme, dochutíme soľou a korením a rozmixujeme. Pred podávaním s treskou zamiešame do omáčky pokrájanú pažítku a ďalšie bylinky ako petržlen, saturejka, majorán, bazalka.
Tresku pokvapkáme citrónom, posolíme, na jednej strane natrieme postrúhanými zemiakmi (nahrubo, na rezance) z ktorých sme vytlačili vodu a smažíme do zlatista asi 5 - 7 minút na jednej, potom na druhej strane. Opatrne ju obraciame. Rybu prelejeme omáčkou a ozdobíme lístkami byliniek a kolieskami citrónu. Podávame najlepšie s pečivom. (obr. 4)
Lučina s jablkom
Potrebujeme: 2 - 3 syry Lučina, 2 lyžice masla, 1 lyžicu pochúťkovej smotany, 200 g jabĺk, soľ, biele mleté korenie.
Postup: Do misky dáme zmäknuté maslo, pridáme syr, smotanu, soľ, trošku bieleho korenia, poriadne vymiešame a pridáme nastrúhané šťavnaté jablko. Natierame na krajčeky chleba, sendviča alebo pečivo. (obr. 5)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.