Kaiserschmarren. Recept naň je zapísaný v "Zbierke receptov arcivojvodkyne Sofie, matky cisára Franz Jozefa". Je to ručne písaná kuchárska kniha cisárskej rodiny, viazaná v koži so zlatorezom.
Kniha sa dedila z pokolenia na pokolenie a zapisovali do nej recepty až z konca prvej svetovej vojny. Spolu to bolo sedem kuchárov a cukrárov. Medzi obľúbené jedlá, najmä múčniky, ktoré uprednostňovali v cisárskych rodinách.
Čo z kulinárskych rafinovaností teda bývalo pokrmom všedných dní? Prvá rodina krajiny sa stravovala skutočne bohato: nádherne prestreté stoly, drahocenný porcelán a najmä fantastické chody zo štyroch až piatich jedál, ktoré sa podávali denne.
Knižka receptov arcivojvodkyne Sofie je preplnená múčnikmi. Nie je to nič výnimočné, veď rakúsko-česká kuchyňa sa vyznačuje práve kultúrou sladkých jedál.
O Franzovi Jozefovi sa vie, že vášnivo miloval bábovky - známe "kuglufy". A jeho manželka Alžbeta (Sisi) hoci veľmi dbala na líniu, dokázala sa pozabudnúť pri "fialkovej" zmrzline a krémešoch. To, čo obľubovalo panstvo, zaznamenala pani Gabriele Praschl-Pichlerová v knižke "Cisárske múčniky", rukou písanej a vyskúšanej zbierke receptov. Dnes je vzhľadom na súčasnú modernú kuchyňu už prežitá. Aj niektoré prísady, ktoré sa používali, nie sú dnes bežné.
V zbierke sú sladkosti ako "Kardinál á la ananas", "Jahodové bowle" alebo "Lipské štóly", "Čokoládové soufflé" a "Tortičky (mufinky) k čaju". Okrem toho sú tam aj recepty na drobné pečivo, žĺtkové keksy, koláčiky, torty, čajové pečivo, slané pečivo, briošky s parmezánom a podobne. V mnohých receptoch sú uvedené už aj niektoré modernejšie, takpovediac súčasné suroviny, ako margarín, slnečnicové jadierka, sladidlo pre diabetikov, múka biela i celozrná.
Cisársky trhanec podávajú aj teraz v niektorých viedenských kaviarňach a cukrárniach popri iných špecialitách ako je sacherova torta aj v cukrárni Sacher, kam chodieval aj cisár František Jozef a cisárovná Alžbeta zvaná Sissi.
Cisársky trhanec (Kaiserschmarren)
Potrebujeme: Ľ l krupice, 4 žĺtky, ˝ l mlieka alebo sladkej smotany, 40 g práškového cukru, trochu soli, sneh zo 4 bielkov, 50 g masla, 1 vrecúško vanilkového cukru.
Postup: Krupicu, žĺtky, polovicu mlieka, cukru a soľ dobre zmiešame a necháme 2 hodiny odstáť. Potom pridáme druhú polovicu mlieka a tuhý sneh z bielkov. Panvicu dobre vymastíme maslom, nalejeme do nej cesto a pečieme na platni asi pol hodiny. Potom dvoma vidličkami cesto roztrháme a dáme ešte doružova zapiecť do rúry. Trhanec podávame s ovocnou šťavou alebo kompótom. Inak sa môže za stáleho miešania a postupného prilievania cesta trhanec usmažiť aj na panvici.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.