Korzár logo Korzár

Varte a pečte s nami

Čarovanie s vareškou Pórová polievka so syrovými knedličkami Potrebujeme: 500 g póru, 2 zemiaky, 1 mrkvu, 80 g masla, 1 kocku zeleninového

Čarovanie s vareškou

Pórová polievka so syrovými knedličkami

Potrebujeme: 500 g póru, 2 zemiaky, 1 mrkvu, 80 g masla, 1 kocku zeleninového masoxu.

Na knedličky: 60 g tvrdého syra, 60 g žemle, 1 - 2 lyžice mlieka, 1 lyžičku polievkového korenia, 1 väčšiu nastrúhanú mrkvu, mleté biele korenie, soľ, zelené bylinky na ozdobu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Postrúhanú mrkvu orestujeme na masle, zalejeme 1,5 l vody, pridáme nadrobno nakrájané zemiaky, masox a privedieme do varu. Dobre umytý pór pozdĺžne rozkrojíme, nakrájame na plátky, vložíme do variacej sa polievky a varíme do zmäknutia zeleniny. Po miernom vychladnutí ju rozmixujeme alebo prepasírujeme cez sito, takže polievka dostane krémovú konzistenciu. Polievku zohrejeme, podľa chuti osolíme a okoreníme, rozdelíme na 4 taniere a do každého dáme 2 knedličky.

SkryťVypnúť reklamu

(obr. 1)

Pivový závin

Na 16 kúskov potrebujeme - na cesto: 250 g stuženého tuku (100 %), 500 g hladkej múky, 200 ml piva, 2 vajcia, soľ.

Náplň: 6 jabĺk, 20 g cukru, 20 g hrozienok, 1 vanilkový cukor, 1 čajovú lyžičku škorice, soľ. Po upečení: 20 g kandizovaných čerešní, 20 g práškového cukru.

Postup: Stužený pokrmový tuk nastrúhame nahrubo a spojíme s múkou, soľou, vajcom a pivom, vypracujeme vláčne cesto. Pracujeme rýchlo, aby tuk nevsiakol do múky, lebo potom bude cesto tuhé a pri pečení by popraskalo. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky, aby sa ľahšie vaľkalo a pri pečení udržalo požadovaný tvar. Cesto rozdelíme na 2 časti, z každej vyvaľkáme asi 3 mm hrubý obdĺžnik. Z kraja vykrojíme malé kolieska na ozdobenie koláča, upečieme ich osobitne a pred pečením potrieme vajcom. Na oba obdĺžniky cesta dáme najemno nakrájané plátky jabĺk, zmiešané s cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Opatrne zavinieme, preložíme na plech vyložený pečiacim papierom, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme. Po upečení necháme závin vychladnúť, pokrájame a na každý kúsok položíme malé pocukrené koliesko, ozdobíme nakrájanými kandizovanými čerešňami.

SkryťVypnúť reklamu

(obr. 2)

Katalánske kuracie prsia

Potrebujeme: 800 g vykostených kuracích pŕs, pol lyžičky soli, 2 lyžice olivového oleja, 200 g mrazeného hrášku, 150 g ryže, 1 lyžicu bazalky, 200 ml hydinového vývaru (z kocky), 400 g paradajok, 3 strúčiky cesnaku, 2 stredne veľké papriky, 1 veľkú cibuľu, pol lyžičky soli, pol lyžičky mletého čierneho korenia.

Postup: Mierne rukou naklepaný posolený a okorenený celý kus mäsa opekáme asi 3 - 4 minúty na každej strane na oleji v panvici. Vyberieme a dáme na teplé miesto. V hlbšej panvici krátko orestujeme cibuľu a na pásiky nakrájanú papriku, pridáme pokrájaný cesnak a polovicu pokrájaných paradajok, ktoré sme predtým sparením zbavili šupky. Zalejeme vývarom, pridáme bazalku, posolíme, okoreníme, privedieme do varu. K zelenine pridáme ryžu, dobre prepláchnutú najprv horúcou a potom studenou vodou. Plameň zmiernime a zeleninu s ryžou dusíme pod pokrievkou. Občas pomiešame. Pridáme mäso, prelejeme ho druhou polovicou mierne podusených paradajok a ešte 10 minút dusíme. Nakoniec pridáme hrášok a všetko podusíme 5 minút. Hotové kuracie prsia prekrojíme na 4 kúsky, ozdobíme čerstvými bylinkami a spolu so zmesou ryže a zeleniny servírujeme na misu. Podávame aj s bielym pečivom.

SkryťVypnúť reklamu

(obr. 3)

Prírodný rezeň s mrkvou

Potrebujeme pre 4 osoby: 8 bravčových rezňov po 80 g z karé bez kosti, 250 g mrkvy, 1 strúčik cesnaku, petržlenovú vňať, 1 lyžičku masla, soľ, čierne korenie, 1 lyžica hladkej múky, 2 lyžice oleja, 200 ml červeného vína, 2 lyžičky cukru, 3 lyžičky bylinkového octu.

Postup: Mrkvu pokrájame na štvrťky, potom na kúsky a orestujeme ju na masle, posolíme a zmiešame s posekaným cesnakom. Podlejeme 4 lyžicami vody a 15 minút dusíme. Posolené rezne zľahka naklepeme, poprášime múkou a prudko opečieme na oleji. Vyberieme a odložíme. Do výpeku nalejeme víno, pridáme cukor a ocot. Omáčku prevaríme a pridáme mrkvu s petržlenovou vňaťou. Mäso dáme na taniere a prelejeme ho omáčkou s mrkvou. Podávame s varenými zemiakmi.

(obr. 4)

Cestoviny s brokolicou a klobásou

Potrebujeme: 400 g cestovín (rigatoni), soľ, 500 g brokolice, 1 cibuľu, 1 červenú čili papričku, 150 g cesnakovej klobásy, 2 lyžice olivového oleja, čierne mleté korenie, 2 lyžičky bazalky.

Postup: Brokolicu rozdelíme na ružičky, prelejeme horúcou vodou a necháme v nej 4 minúty blanšírovať. Zlejeme a prudko ochladíme. V panvici na oleji orestujeme cibuľu, pridáme čili papričku, na kolieska nakrájanú klobásu a ružičky brokolice. Pri občasnom miešaní smažíme 4 minúty. Uvarené cestoviny nasypeme do panvice k zelenine a premiešame, dochutíme korením a bazalkou.

(obr. 5)

Autor: som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  3. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  4. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  5. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  6. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  7. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  8. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  1. Takto chutí zlato
  2. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  4. Vyskúšali sme Asus ProArt P16, notebook pre kreatívcov
  5. Sovy chránia lesy: LESY SR hlásia úspech s vtáčími búdkami
  6. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí
  7. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  8. Šaca v Lige majstrov futbalovej medicíny
  1. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 7 436
  2. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 6 881
  3. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 5 419
  4. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 3 685
  5. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna 3 636
  6. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd 3 150
  7. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke 2 209
  8. Nová predajňa PLANEO v Spišskej Novej Vsi 2 134
  1. Dušan Koniar: Já vaši pí*u taky neviděl a vím, že ji máte
  2. Štefan Šturdzík: Je ešte Markíza nezávisle médium alebo sa len tak tvári.
  3. Dagmar Szabó: Lúč pre Dieťa – už 10 rokov svetlo nádeje pre deti a rodiny
  4. Daniel Guľaš: Od luxusu k populizmu: Ako RCH a Filip Turek inšpirujú Mazureka a Uhríka
  5. Irena Šimuneková: Štefanikova vyhliadka
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj
  7. Viktor Pamula: Nenecháme si vziať 17. November
  8. Aleksander Prętnicki: Pod svetlom neónov
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 45 397
  2. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 13 455
  3. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 9 273
  4. Michaela Witters: Dievčatko v škôlke neprehovorilo sedem mesiacov ani slovo. Nakoniec jej pomohlo toto... 8 569
  5. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 7 193
  6. Věra Tepličková: Šok v Levoči 5 688
  7. Otilia Horrocks: Demokrati pod paľbou... trestné oznámenia a fyzická inzultácia 4 676
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 467
  1. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  2. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  3. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  4. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  5. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
  6. Věra Tepličková: Šok v Levoči
  7. Tupou Ceruzou: Kamarát Viktor
  8. Radko Mačuha: Aj Európa má svoju suverénnu politiku.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Dušan Koniar: Já vaši pí*u taky neviděl a vím, že ji máte
  2. Štefan Šturdzík: Je ešte Markíza nezávisle médium alebo sa len tak tvári.
  3. Dagmar Szabó: Lúč pre Dieťa – už 10 rokov svetlo nádeje pre deti a rodiny
  4. Daniel Guľaš: Od luxusu k populizmu: Ako RCH a Filip Turek inšpirujú Mazureka a Uhríka
  5. Irena Šimuneková: Štefanikova vyhliadka
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj
  7. Viktor Pamula: Nenecháme si vziať 17. November
  8. Aleksander Prętnicki: Pod svetlom neónov
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 45 397
  2. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 13 455
  3. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 9 273
  4. Michaela Witters: Dievčatko v škôlke neprehovorilo sedem mesiacov ani slovo. Nakoniec jej pomohlo toto... 8 569
  5. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 7 193
  6. Věra Tepličková: Šok v Levoči 5 688
  7. Otilia Horrocks: Demokrati pod paľbou... trestné oznámenia a fyzická inzultácia 4 676
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 467
  1. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  2. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  3. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  4. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  5. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
  6. Věra Tepličková: Šok v Levoči
  7. Tupou Ceruzou: Kamarát Viktor
  8. Radko Mačuha: Aj Európa má svoju suverénnu politiku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu