Čarovanie s vareškou
Pórová polievka so syrovými knedličkami
Potrebujeme: 500 g póru, 2 zemiaky, 1 mrkvu, 80 g masla, 1 kocku zeleninového masoxu.
Na knedličky: 60 g tvrdého syra, 60 g žemle, 1 - 2 lyžice mlieka, 1 lyžičku polievkového korenia, 1 väčšiu nastrúhanú mrkvu, mleté biele korenie, soľ, zelené bylinky na ozdobu.
Postup: Postrúhanú mrkvu orestujeme na masle, zalejeme 1,5 l vody, pridáme nadrobno nakrájané zemiaky, masox a privedieme do varu. Dobre umytý pór pozdĺžne rozkrojíme, nakrájame na plátky, vložíme do variacej sa polievky a varíme do zmäknutia zeleniny. Po miernom vychladnutí ju rozmixujeme alebo prepasírujeme cez sito, takže polievka dostane krémovú konzistenciu. Polievku zohrejeme, podľa chuti osolíme a okoreníme, rozdelíme na 4 taniere a do každého dáme 2 knedličky.
(obr. 1)
Pivový závin
Na 16 kúskov potrebujeme - na cesto: 250 g stuženého tuku (100 %), 500 g hladkej múky, 200 ml piva, 2 vajcia, soľ.
Náplň: 6 jabĺk, 20 g cukru, 20 g hrozienok, 1 vanilkový cukor, 1 čajovú lyžičku škorice, soľ. Po upečení: 20 g kandizovaných čerešní, 20 g práškového cukru.
Postup: Stužený pokrmový tuk nastrúhame nahrubo a spojíme s múkou, soľou, vajcom a pivom, vypracujeme vláčne cesto. Pracujeme rýchlo, aby tuk nevsiakol do múky, lebo potom bude cesto tuhé a pri pečení by popraskalo. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky, aby sa ľahšie vaľkalo a pri pečení udržalo požadovaný tvar. Cesto rozdelíme na 2 časti, z každej vyvaľkáme asi 3 mm hrubý obdĺžnik. Z kraja vykrojíme malé kolieska na ozdobenie koláča, upečieme ich osobitne a pred pečením potrieme vajcom. Na oba obdĺžniky cesta dáme najemno nakrájané plátky jabĺk, zmiešané s cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Opatrne zavinieme, preložíme na plech vyložený pečiacim papierom, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme. Po upečení necháme závin vychladnúť, pokrájame a na každý kúsok položíme malé pocukrené koliesko, ozdobíme nakrájanými kandizovanými čerešňami.
(obr. 2)
Katalánske kuracie prsia
Potrebujeme: 800 g vykostených kuracích pŕs, pol lyžičky soli, 2 lyžice olivového oleja, 200 g mrazeného hrášku, 150 g ryže, 1 lyžicu bazalky, 200 ml hydinového vývaru (z kocky), 400 g paradajok, 3 strúčiky cesnaku, 2 stredne veľké papriky, 1 veľkú cibuľu, pol lyžičky soli, pol lyžičky mletého čierneho korenia.
Postup: Mierne rukou naklepaný posolený a okorenený celý kus mäsa opekáme asi 3 - 4 minúty na každej strane na oleji v panvici. Vyberieme a dáme na teplé miesto. V hlbšej panvici krátko orestujeme cibuľu a na pásiky nakrájanú papriku, pridáme pokrájaný cesnak a polovicu pokrájaných paradajok, ktoré sme predtým sparením zbavili šupky. Zalejeme vývarom, pridáme bazalku, posolíme, okoreníme, privedieme do varu. K zelenine pridáme ryžu, dobre prepláchnutú najprv horúcou a potom studenou vodou. Plameň zmiernime a zeleninu s ryžou dusíme pod pokrievkou. Občas pomiešame. Pridáme mäso, prelejeme ho druhou polovicou mierne podusených paradajok a ešte 10 minút dusíme. Nakoniec pridáme hrášok a všetko podusíme 5 minút. Hotové kuracie prsia prekrojíme na 4 kúsky, ozdobíme čerstvými bylinkami a spolu so zmesou ryže a zeleniny servírujeme na misu. Podávame aj s bielym pečivom.
(obr. 3)
Prírodný rezeň s mrkvou
Potrebujeme pre 4 osoby: 8 bravčových rezňov po 80 g z karé bez kosti, 250 g mrkvy, 1 strúčik cesnaku, petržlenovú vňať, 1 lyžičku masla, soľ, čierne korenie, 1 lyžica hladkej múky, 2 lyžice oleja, 200 ml červeného vína, 2 lyžičky cukru, 3 lyžičky bylinkového octu.
Postup: Mrkvu pokrájame na štvrťky, potom na kúsky a orestujeme ju na masle, posolíme a zmiešame s posekaným cesnakom. Podlejeme 4 lyžicami vody a 15 minút dusíme. Posolené rezne zľahka naklepeme, poprášime múkou a prudko opečieme na oleji. Vyberieme a odložíme. Do výpeku nalejeme víno, pridáme cukor a ocot. Omáčku prevaríme a pridáme mrkvu s petržlenovou vňaťou. Mäso dáme na taniere a prelejeme ho omáčkou s mrkvou. Podávame s varenými zemiakmi.
(obr. 4)
Cestoviny s brokolicou a klobásou
Potrebujeme: 400 g cestovín (rigatoni), soľ, 500 g brokolice, 1 cibuľu, 1 červenú čili papričku, 150 g cesnakovej klobásy, 2 lyžice olivového oleja, čierne mleté korenie, 2 lyžičky bazalky.
Postup: Brokolicu rozdelíme na ružičky, prelejeme horúcou vodou a necháme v nej 4 minúty blanšírovať. Zlejeme a prudko ochladíme. V panvici na oleji orestujeme cibuľu, pridáme čili papričku, na kolieska nakrájanú klobásu a ružičky brokolice. Pri občasnom miešaní smažíme 4 minúty. Uvarené cestoviny nasypeme do panvice k zelenine a premiešame, dochutíme korením a bazalkou.
(obr. 5)
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.