Korzár logo Korzár

Varte a pečte s nami

Čarovanie s vareškou Pórová polievka so syrovými knedličkami Potrebujeme: 500 g póru, 2 zemiaky, 1 mrkvu, 80 g masla, 1 kocku zeleninového

Čarovanie s vareškou

Pórová polievka so syrovými knedličkami

Potrebujeme: 500 g póru, 2 zemiaky, 1 mrkvu, 80 g masla, 1 kocku zeleninového masoxu.

Na knedličky: 60 g tvrdého syra, 60 g žemle, 1 - 2 lyžice mlieka, 1 lyžičku polievkového korenia, 1 väčšiu nastrúhanú mrkvu, mleté biele korenie, soľ, zelené bylinky na ozdobu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Postrúhanú mrkvu orestujeme na masle, zalejeme 1,5 l vody, pridáme nadrobno nakrájané zemiaky, masox a privedieme do varu. Dobre umytý pór pozdĺžne rozkrojíme, nakrájame na plátky, vložíme do variacej sa polievky a varíme do zmäknutia zeleniny. Po miernom vychladnutí ju rozmixujeme alebo prepasírujeme cez sito, takže polievka dostane krémovú konzistenciu. Polievku zohrejeme, podľa chuti osolíme a okoreníme, rozdelíme na 4 taniere a do každého dáme 2 knedličky.

SkryťVypnúť reklamu

(obr. 1)

Pivový závin

Na 16 kúskov potrebujeme - na cesto: 250 g stuženého tuku (100 %), 500 g hladkej múky, 200 ml piva, 2 vajcia, soľ.

Náplň: 6 jabĺk, 20 g cukru, 20 g hrozienok, 1 vanilkový cukor, 1 čajovú lyžičku škorice, soľ. Po upečení: 20 g kandizovaných čerešní, 20 g práškového cukru.

Postup: Stužený pokrmový tuk nastrúhame nahrubo a spojíme s múkou, soľou, vajcom a pivom, vypracujeme vláčne cesto. Pracujeme rýchlo, aby tuk nevsiakol do múky, lebo potom bude cesto tuhé a pri pečení by popraskalo. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky, aby sa ľahšie vaľkalo a pri pečení udržalo požadovaný tvar. Cesto rozdelíme na 2 časti, z každej vyvaľkáme asi 3 mm hrubý obdĺžnik. Z kraja vykrojíme malé kolieska na ozdobenie koláča, upečieme ich osobitne a pred pečením potrieme vajcom. Na oba obdĺžniky cesta dáme najemno nakrájané plátky jabĺk, zmiešané s cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Opatrne zavinieme, preložíme na plech vyložený pečiacim papierom, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme. Po upečení necháme závin vychladnúť, pokrájame a na každý kúsok položíme malé pocukrené koliesko, ozdobíme nakrájanými kandizovanými čerešňami.

SkryťVypnúť reklamu

(obr. 2)

Katalánske kuracie prsia

Potrebujeme: 800 g vykostených kuracích pŕs, pol lyžičky soli, 2 lyžice olivového oleja, 200 g mrazeného hrášku, 150 g ryže, 1 lyžicu bazalky, 200 ml hydinového vývaru (z kocky), 400 g paradajok, 3 strúčiky cesnaku, 2 stredne veľké papriky, 1 veľkú cibuľu, pol lyžičky soli, pol lyžičky mletého čierneho korenia.

Postup: Mierne rukou naklepaný posolený a okorenený celý kus mäsa opekáme asi 3 - 4 minúty na každej strane na oleji v panvici. Vyberieme a dáme na teplé miesto. V hlbšej panvici krátko orestujeme cibuľu a na pásiky nakrájanú papriku, pridáme pokrájaný cesnak a polovicu pokrájaných paradajok, ktoré sme predtým sparením zbavili šupky. Zalejeme vývarom, pridáme bazalku, posolíme, okoreníme, privedieme do varu. K zelenine pridáme ryžu, dobre prepláchnutú najprv horúcou a potom studenou vodou. Plameň zmiernime a zeleninu s ryžou dusíme pod pokrievkou. Občas pomiešame. Pridáme mäso, prelejeme ho druhou polovicou mierne podusených paradajok a ešte 10 minút dusíme. Nakoniec pridáme hrášok a všetko podusíme 5 minút. Hotové kuracie prsia prekrojíme na 4 kúsky, ozdobíme čerstvými bylinkami a spolu so zmesou ryže a zeleniny servírujeme na misu. Podávame aj s bielym pečivom.

SkryťVypnúť reklamu

(obr. 3)

Prírodný rezeň s mrkvou

Potrebujeme pre 4 osoby: 8 bravčových rezňov po 80 g z karé bez kosti, 250 g mrkvy, 1 strúčik cesnaku, petržlenovú vňať, 1 lyžičku masla, soľ, čierne korenie, 1 lyžica hladkej múky, 2 lyžice oleja, 200 ml červeného vína, 2 lyžičky cukru, 3 lyžičky bylinkového octu.

Postup: Mrkvu pokrájame na štvrťky, potom na kúsky a orestujeme ju na masle, posolíme a zmiešame s posekaným cesnakom. Podlejeme 4 lyžicami vody a 15 minút dusíme. Posolené rezne zľahka naklepeme, poprášime múkou a prudko opečieme na oleji. Vyberieme a odložíme. Do výpeku nalejeme víno, pridáme cukor a ocot. Omáčku prevaríme a pridáme mrkvu s petržlenovou vňaťou. Mäso dáme na taniere a prelejeme ho omáčkou s mrkvou. Podávame s varenými zemiakmi.

(obr. 4)

Cestoviny s brokolicou a klobásou

Potrebujeme: 400 g cestovín (rigatoni), soľ, 500 g brokolice, 1 cibuľu, 1 červenú čili papričku, 150 g cesnakovej klobásy, 2 lyžice olivového oleja, čierne mleté korenie, 2 lyžičky bazalky.

Postup: Brokolicu rozdelíme na ružičky, prelejeme horúcou vodou a necháme v nej 4 minúty blanšírovať. Zlejeme a prudko ochladíme. V panvici na oleji orestujeme cibuľu, pridáme čili papričku, na kolieska nakrájanú klobásu a ružičky brokolice. Pri občasnom miešaní smažíme 4 minúty. Uvarené cestoviny nasypeme do panvice k zelenine a premiešame, dochutíme korením a bazalkou.

(obr. 5)

Autor: som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  4. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  2. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  3. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  4. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  5. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  6. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 59 592
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 114
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 9 687
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 443
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 7 853
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 157
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 936
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 4 150
  1. Tomáš Csicsó: Ako Róm z juhu Slovenska som nikdy nezažil rasizmus
  2. Ivan Čáni: Rudo, prácu treba aj dokončiť a nie iba načať!
  3. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči.
  4. Eva Chmelíková: Predsudky zabíjajú kultúru, iné kultúry ju obohacujú.
  5. Ján Karas: Rovnosť, ktorá sa ešte nenarodila: Neviditeľné korene spravodlivosti na Medzinárodný deň Rómov
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy
  7. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu
  8. Ivan Mlynár: Riaditeľ SHMÚ nezabezpečil počasie podľa predstáv Tarabu, tak dostal padáka, alebo, keď lži smrdia aj z displeja počítača.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 92 311
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 057
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 498
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 819
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 232
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 867
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 212
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 749
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Csicsó: Ako Róm z juhu Slovenska som nikdy nezažil rasizmus
  2. Ivan Čáni: Rudo, prácu treba aj dokončiť a nie iba načať!
  3. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči.
  4. Eva Chmelíková: Predsudky zabíjajú kultúru, iné kultúry ju obohacujú.
  5. Ján Karas: Rovnosť, ktorá sa ešte nenarodila: Neviditeľné korene spravodlivosti na Medzinárodný deň Rómov
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy
  7. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu
  8. Ivan Mlynár: Riaditeľ SHMÚ nezabezpečil počasie podľa predstáv Tarabu, tak dostal padáka, alebo, keď lži smrdia aj z displeja počítača.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 92 311
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 057
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 498
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 819
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 232
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 867
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 212
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 749
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu