Korzár logo Korzár

Sušenie ovocia

Časť úrody zo záhrady môžeme spracovať aj sušením. Sušené ovocie má významné dietetické prednosti, obsahuje mnoho fruktózy a málo sacharózy, čo je

významné pre diétu. Ovocie si zachováva potrebné látky minerálnej povahy a odstránením vody sa chuťové vlastnosti ešte zvýraznia.

Na našom trhu je dostať kúpiť prenosné skriňové sušiarne pre sušenie vo väčšej miere. Ale aj doma si môžeme menšie množstvo ovocia usušiť v elektrickej alebo plynovej rúre. Ovocie na sušenie musíme ukladať na liesky z pletiva, ktoré si sami zhotovíme. Počas sušenia liesky presunujeme, aby sa plody rovnomerne vysušili. Nezabudnime pootvoriť dvierka rúry, aby mohla para unikať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Slivky

Slivky na sušenie treba oberať v štádiu biologickej zrelosti, keď plod začína vráskovatieť. Slivky sa odstopkujú a namáčajú sa na 15 sekúnd do vriaceho 1-percentného roztoku sódy. Potom plochy umyjeme a ochladíme prúdom studenej vody. Kúpeľ v roztoku sódy má význam v tom, že sa zo sliviek odstráni voskový povlak, čím sa urýchli sušenie. Umyté slivky ukladáme na liesky a sušíme ich najskôr pri teplote 55 až 60 °C. Slivky nesmú pukať a púšťať šťavu. Ak sa plody začnú scvrkávať, teplotu pozvoľna zvyšujeme na 90 °C. Sušíme tak dlho, kým plod po stlačení nepúšťa šťavu. Pri sušení presunujeme liesky. Slivky sú na konci sušenia čierne a lesklo zafarbené, plody sú mäkké, chuť je sladká bez kyslej a horkej príchute. Usušené slivky poukladáme na papier a tri dni ich ešte dosúšame. Potom ich plníme do papierových vrecúšok a ukladáme do chladnej miestnosti. Priaznivá teplota je 2 - 5 °C. Dôležitá je relatívna vlhkosť vzduchu v miestnosti. Pri nízkej vlhkosti sušené slivky vysýchajú, pri nadbytočnej vlhkosti zasa plesnivejú.

SkryťVypnúť reklamu

Jablká a hrušky

Ovocie, ktoré budeme sušiť, nesmie byť otlčené a nahnité alebo inak poškodené. Jablká sa nakrájajú na krúžky alebo mesiačiky v hrúbke od 0,5 až 0,7 cm. Vhodným tvarom krájania sú aj kocky s hranou 1 cm alebo hranolčeky v rozmere 1 x 1 x 1 cm. Hrušky rozrežeme po dĺžke na polovičky alebo na štvrťky až osminky. Jaderníky ostránime. Nakrájané ovocie ponoríme na 1 až 3 minúty do 2-percentného roztoku kyseliny citrónovej. Po odkvapkaní ukladáme ovocie na podnos reznou plochou dole, potom ich obraciame, Hrušky sušíme zo začiatku pri teplote až 100 °C, aby si uchovali svoju farbu. Potom ich dosúšame pri teplote 80 °C. Jablká sušíme podobným spôsobom. Ovocie by nemalo byť na konci sušenia vo vnútri surové.

Marhule

Je výhodné pred sušením ponoriť plody na 3 - 4 minúty (malé plody na 2 minúty) do vriacej vody. Po osušení ich rozpolíme a ukladáme na liesky reznou plochou hore. Sušíme ich pri teplote 80 - 90 °C. Sušenie ukončíme vtedy, ak pri stlačení plodu nevyteká šťava a vnútrajšok nie je surový.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Sladidlá

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  2. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  3. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  4. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  5. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  6. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb
  7. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  8. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  1. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  2. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  3. Drony menia lesníctvo, LESY SR testujú 3D modelovanie územia
  4. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  5. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  6. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  7. Vzducholoď aj koncert Kaliho? Takto Kaufland oslavuje narodeniny
  8. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb
  1. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 11 954
  2. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta 7 865
  3. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu 4 772
  4. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 4 273
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom 3 294
  6. Operácia očí je riešením pre každú profesiu 2 970
  7. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 2 770
  8. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb 2 605
  1. Jaroslav Liptak: Ďalšia kauza, o dôvod menej riešiť skutočné problémy
  2. Matúš Radusovsky: Úvod do sveta medu: prečo mu veríme a čomu neveriť
  3. Dušan Király: Epická cesta naprieč Japonskom, 2000 km za 16 dní
  4. Ján Valchár: Ako Donald Trump (ne)precitol
  5. Štefan Šturdzík: Súdruh a jeho lokaj znovu úkolujú no vyzerajú pri tom trápne.
  6. Ján Škerko: Zvon svätého Jakuba: Hlas stáročí a nová nádej
  7. Martina Paulenová: Si statočný, aj keď to nezvládaš
  8. Martin Fronk: Kúsok riviéry na pevnine a romantika za ktorou netreba do Francúzska
  1. Jaroslav Liptak: Kto stojí za 708 firmami? Robert Fico? Nie... hádajte znova. Kto je pani Ficová? 40 443
  2. Ivo Nesrovnal: Matúš, vďaka za pozvanie, ale pod toto sa nepodpíšem. Ad električka v Petržalke. 33 057
  3. Martin Sukupčák: Ako jeden primátor "urbanizuje" mesto L. Mikuláš 15 777
  4. Jozef Mačo: Nelegálne skládky odpadu pri osadách nemajú odstraňovať obce. Nie že nemajú, nesmú. 7 221
  5. Monika Albertiová: Kritika nie je útok: PS versus Hnutie Slovensko. Zas do seba kopú - a Fico sa smeje 6 707
  6. Otilia Horrocks: Kto je tu vlastne podozrivý? Matovičovci, ktorí zverejnia mená — alebo tí, čo mlčia? 6 655
  7. Martin Ondráš: Hrobár slovenského vidieka 6 338
  8. Ján Šeďo: Myslel som si, že v Tatrách konečne parkujeme za rozumné ceny... 6 211
  1. Marcel Rebro: Pellegriniho sestra: Colombova žena slovenskej politiky
  2. Pavel Macko: Nemecká vs. ruská ekonomika: Fakty proti mýtom, ktoré šíri Fico
  3. Pavel Macko: Prečo rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom nikam nevedú?
  4. Marcel Rebro: Slováci dokážu závidieť polosirote rehabilitačný tábor a beznohému protézu
  5. Marcel Rebro: Kaliňákove tanky, Pearl Harbor a slovenský ministerský časostroj
  6. Marcel Rebro: Verím, že dobijeme dobrým ľuďom baterky
  7. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  8. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu